Μικρό είναι το μάτι σου (ταινίες μικρού μήκους)

Μικρό είναι το μάτι σου (ταινίες μικρού μήκους)

Οι ταινίες μικρού μήκους θα μπορούσαν να είναι το κινηματογραφικό αντίστοιχο των ποπ τραγουδιών. Η μικρή διάρκειά συνήθως διευκολύνει τους δέκτες να δώσουν όση προσοχή αξίζει στο κάθε έργο. Ωστόσο, η τύχη των ταινιών μικρού μήκους στην καλύτερη περίπτωση προσεγγίζει περισσότερο αυτή των intro κομματιών των δίσκων. Οι περισσότερες είναι καταδικασμένες να προσπεραστούν. Θα προβληθούν ενδεχομένως σε κάποιο φεστιβάλ και συνήθως η κινηματογραφική ζωή τους θα λήξει τότε. Αν ο σκηνοθέτης τους γίνει γνωστός, ίσως μετά από χρόνια κάποιες να καταλήξουν extra feature σε επετειακή έκδοση DVD.

Σε μια πιο αισιόδοξη εκδοχή ίσως κάποια φτάσει να προβάλλεται προτού ξεκινήσει μια «κανονική» ταινία, την ώρα που οι ταξιθέτες δείχνουν με το φακό στους θεατές πού βρίσκεται η έκτη σειρά. Καμιά φορά, όπως καταλαβαίνετε, η τύχη με την αξία των ταινιών μικρού μήκους είναι εξαιρετικά δυσανάλογες.

Αυτή την αδικία θέλησαν να διορθώσουν (υπερβολές) οι επιμελητές της σειράς DVD «Cinema16». Εχοντας στο νου τα παραπάνω συγκέντρωσαν 48 ταινίες μικρού μήκους, τις χώρισαν στα τρία, ανάλογα με την καταγωγή των σκηνοθετών τους και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα τρία DVD της σειράς: British Short Films, European Short Films και American Short Films. Κάθε εξώφυλλο των DVD της σειράς αναγράφει με κεφαλαία γράμματα τα ονόματα των δεκαέξι σκηνοθετών, οι οποίοι συμμετέχουν στην ιδιαίτερη αυτή «συλλογή» με τις δημιουργίες τους.

Η λίστα με τα ονόματα είναι εντυπωσιακή για δύο λόγους. Συμμετέχουν οι Στίβεν Ντάλντρι, Πίτερ Γκρίναγουεϊ, Κρίστοφερ Νόλαν, Ρίντλεϊ Σκοτ, Κριστόφ Κισλόφσκι, Πατρίς Λεκόντ, Νάνι Μορέτι, Λάρς φον Τρίερ, Ρόι Αντερσον, Ζαν Λικ Γκοντάρ, Τιμ Μπάρτον, Αντι Γουόρχολ, Αλεξάντερ Πέιν, Τζόρτζ Λούκας – υποθέτω καταλάβατε τον πρώτο λόγο για τον οποίο η λίστα των ονομάτων προκαλεί αίσθηση. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο ίδιο DVD με τις δημιουργίες των παραπάνω μπορεί κάποιος να βρει ταινίες μικρού μήκους όχι και τόσο καταξιωμένων δημιουργών, με επώνυμα που δεν ακούγονται οικεία. Και σε όλες τις ταινίες υπάρχει audio commentary (συνήθως) από τον σκηνοθέτη τους. Η σειρά αυτή είναι έργο του παραγωγού Λουκ Μόρις («Ο Νεαρός Αδάμ», «Εγκλημα Στο Γκόσφορντ Παρκ»).

Φωτοτυπώντας τον σουρεαλισμό

Τo «Copy Shop», η ταινία του Αυστριακού Βιργκίλ Βίντριχ που περιλαμβάνεται στο «Εuropean Short Films» αφηγείται τη σουρεαλιστική ιστορία ενός υπαλλήλου φωτοτυπάδικου, ο οποίος βγάζει φωτοτυπίες τον εαυτό του, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν χιλιάδες ζωντανά «αντίτυπά» του στο δρόμο. Η ταινία περιλαμβάνει 18.000 ψηφιακά καρέ τα οποία κινηματογραφήθηκαν με κάμερα 35 χιλιοστών. Το 2001 προτάθηκε για Οσκαρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας