Ο τίτλος είναι σαφής, και έτσι μάλλον ήδη γνωρίζετε για τι θα μιλήσουμε! Αν όμως πιστεύετε πως θα μιλήσουμε για μικρές και μυστήριες Linux διανομές… Χάσατε! Σαφώς θα μιλήσουμε ΚΑΙ για Linux διανομές, μα σε καμίια «περίπτωση» παράξενα και δύσχρηστα πράγματα! Αντίθετα, θα δούμε μια συλλογή από κάποια χαρακτηριστικά, μικρά λειτουργικά συστήματα, που ΔΕΝ είναι Linux (εντάξει, «όχι πάντα», μα χαρακτηρίζονται από ευχρηστία, απλότητα και όλα εκείνα που χρειάζεται κάποιος καθημερινά στον υπολογιστή του.
Άλλωστε υπάρχει ένας ολόκληρος «κόσμος», πέρα από το Linux, τα Windows και το Mac OS! Ας τα δούμε λοιπόν, ένα-ένα, αυτά που πιστεύω είναι και τα πιο αξιόλογα και δε θα σας προβληματίσουν σ’ εγκατάσταση και χρήση:
Ξεκινάμε με το…
Ubuntu Moblin Edition
Όλα τα καλούδια και οι ευκολίες του Ubuntu, με ένα γραφικό περιβάλλον ειδικά προσαρμοσμένο για μικρές συσκευές. Φυσικά σαν οπαδός του ανορθόδοξου, το έχω εγκαταστήσει σε ένα παμπάλαιο μηχάνημα, συνδεδεμένο με την 32άρα οθόνη της τηλεόρασης.
Εδώ να πούμε, πως το νέο Ubuntu ή Lucid Lynx, αν προτιμάτε, θα έχει εγκατεστημένο αυτό το πακετάκι, που θα μπορείτε να επιλέγεται ποιο γραφικό περιβάλλον θέλετε! Μάλιστα θα έχει και το εντυπωσιακό Gnome-shell και έτσι ειλικρινά, θα μπορείτε να επιλέξετε σε διαφορα εντυπωσιακά και πανέμορφα γραφικά περιβάλλοντα, στο ίδιο λειτουργικό! Αν θέλετε κάτι πιο διαφορετικό και που ακολουθεί τη τάση τις εποχής στο… σύννεφο (cloud computing), μπορείτε να προτιμήσετε το…
Joli Cloud
Πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στοUbuntu, (τροποποιημένο) με το απλουστευμένο και εύχρηστο γραφικό περιβάλλον για notebooks. Με τη διαφορά, πως κάνοντας εγγραφη στη υπηρεσία Joli Cloud, θα μπορειτε να προσθέσετε πλήθος εφαρμογών και σε σταθερή επαφή με τα social sites, που είσαστε μελη!
XPUD
Linux based καιαυτό και μάλλον είναι από τα πιο μικρά λειτουργικά συστήματα, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή!
Τελευταίο και oχι καταϊδρωμένο, αφήσαμε το…
Menuet OS
Αυτό παίζει και να είναι πραγματικά το πιο μικρό λειτουργικό! ΔΕΝ είναι Linux, ούτε παραλλαγή ενός γνωστού λειτουργικού. Αντίθετα, αποδεικνύεται εντελώς διαφορετικό από όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα, αφού είναι γραμμένο με τη γλώσσα προγραμματισμού Assembly (με αποτέλεσμα τρομερές επιδόσεις και ελάχιστες απαιτήσεις). Αξίζει να σας πω, ότι το είχα ανακαλύψει τυχαία πριν χρονια και μάλιστα σε μορφή δισκέτας! (ναι floppy disk!).
Μάλιστα ακόμα δίνει πρόσθετη και… αναπάντεχη δυνατότητα για «κατέβασμα» του σε… δισκέτα, έτσι ώστε αν έχετε ακόμα «εκείνο το παλιό PC που ίσα που μπουσούλαγε στο DOS», που όμως διέθετε drive για ανάγνωση δισκετών, να μπορειτε να το αξιοποιήσετε «τρέχοντας» το λειτουργικό από το… disk drive, βλέποντας τον κατά τα άλλα… παλαιολιθικό υπολογιστή σας να «τρέχει» με ασύληπτες ταχύτητες!
Σκεφτείτε το λίγο: Ένα μηχάνημα πιο παλιό και από δεκαετία, που θα σας παρέχει όλα τα βασικά που χρειαζόσαστε για καθημερινή χρήση και με πολύ καλή ταχύτητα, απόδοση και ευχρηστία! Καλό δεν ακούγεται;
Για να σας κινήσω πιο πολύ το ενδιαφέρον θα σας πω, ότι τα παραπανω λειτουργικά συστήματα μπορείτε να τα εγκαταστήσετε κανονικότατα σε μικρά usb “φλασακια” η ακόμα και σε sd καρτούλες ( σαν αυτές που έχουν τα κινητά τηλεφωνα). Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να “πειράξετε” το σκληρό δίσκο και το λειτουργικό που ήδη χρησιμοποιείτε (και που κάτι μου λέει πως είναι “μια έκδοση των Windows”) για να πειραματισθείτε μαζί τους και, γιατί όχι, αφού… “γλυκαθείτε” να αποφασίσετε να το αντικαταστήσετε με ένα από αυτά!
Όοολα λοιπόν τα παραπάνω, μπορείτε να δείτε πιο αναλυτικά και με απλές βήμα-βήμα οδηγίες, στο πιο… Linux Blog, μαζεμένα:
Mini λειτουργικα συστηματα:
Σαφώς και υπάρχουν πάμπολλα ακόμα, μα εδώ δώσαμε τα πιο απλά, όπως προείπα. Δοκιμάστε τα άφοβα και εγκαταστήστε τα σε οποιο αποθηκευτικό μέσο θέλετε. Κάντε ότι αλλαγές επιθυμείτε, προσθαφαιρέστε εφαρμογές. Κοινώς κάντε ό,τι θέλετε, όπως και… όποτε το θέλετε. Δεν θα «σας χαλάσουν» το ήδη υπάρχον λειτουργικό σύστημα (Σημείωση: εκτός αν τα εγκαταστήσετε «στο δικό του δίσκο» – αυτονόητο, έτσι;! ). Αν θέλετε να δείτε και κάποια παραπάνω, πως θα «στολίσετε» αυτά τα μικρά λειτουργικά η ακόμα – ακόμα και το ήδη εγκατεστημένο Linux σας, θα σας βοηθήσουν πολύ και αυτά:
Linux desktop customization.
(Τις έχω αφήσει ανοιχτές ώστε μη χρειάζεται να πατάτε το Read more συνεχώς. Κάτω δεξιά έχει το κουμπάκι: «Παλαιότερες Αναρτήσεις», ώστε να δείτε όλες σχετικές δημοσιεύσεις.)