ΑρχικήΕπιστήμηΝέα τεχνική ανίχνευσης γήρανσης μπαταριών με μαγνητικά πεδία

Νέα τεχνική ανίχνευσης γήρανσης μπαταριών με μαγνητικά πεδία

Εισαγωγή στη φασματοσκοπία NMR για μπαταρίες

Ερευνητές από το Εθνικό Εργαστήριο Argonne του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) ανέπτυξαν μια καινοτόμα μέθοδο για τη μελέτη της μακροχρόνιας γήρανσης των μπαταριών. Η μέθοδος βασίζεται σε μια μη καταστροφική τεχνική φασματοσκοπίας, τον πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό (NMR), που χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική απεικόνιση.

Η τεχνική NMR επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της χημείας των κυψελών μπαταριών χωρίς να απαιτείται η αποσυναρμολόγηση τους, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη χημική γήρανση των υλικών.

Μια σχετική μελέτη, με τίτλο “Operando NMR Χαρακτηρισμός των Ανόδων Νανοσωματιδίων Πυριτίου για Μπαταρίες Ιόντων Λιθίου”, δημοσιεύτηκε στο Journal of Power Sources και παρουσιάζει λεπτομερώς την εφαρμογή της τεχνικής για την ανάλυση των κυψελών μπαταριών πραγματικών συνθηκών λειτουργίας.

Πως λειτουργεί η φασματοσκοπία NMR

Η φασματοσκοπία NMR χρησιμοποιεί τις μαγνητικές ιδιότητες των ατομικών πυρήνων, που όταν εκτίθενται σε ισχυρό μαγνητικό πεδίο και ραδιοσυχνότητες, απορροφούν ενέργεια. Στη συνέχεια, μετρώνται οι μεταβολές που προκύπτουν καθώς οι πυρήνες επιστρέφουν στην αρχική ενεργειακή τους κατάσταση. Αυτή η διαδικασία παρέχει πληροφορίες για τις ατομικές και μοριακές δομές και τις χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στα υλικά των μπαταριών.

Η νέα εφαρμογή NMR επιτρέπει στους ερευνητές να μελετήσουν τις κυψέλες μπαταριών χωρίς να τις αποσυναρμολογήσουν. Ο χημικός Baris Key από την ομάδα του Argonne εκφράζει την ελπίδα ότι η μέθοδος θα γίνει μια καθιερωμένη πρακτική για την ανάλυση της γήρανσης των μπαταριών και τη βελτιστοποίησή τους.

Προκλήσεις και δυνατότητες για ανόδους πυριτίου

Σήμερα, οι περισσότερες μπαταρίες ιόντων λιθίου διαθέτουν άνοδο από γραφίτη. Ωστόσο, το πυρίτιο θεωρείται ως μια πιο υποσχόμενη επιλογή, επειδή προσφέρει υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα και θα μπορούσε να συμβάλλει στη μεγαλύτερη αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων.

Παρ’ όλα αυτά, οι άνοδοι πυριτίου παρουσιάζουν προκλήσεις. Κατά τη διάρκεια της φόρτισης, το πυρίτιο διογκώνεται και κατά την εκφόρτιση συστέλλεται, μια διαδικασία που οδηγεί σε ρωγμές και μειωμένη σταθερότητα.

Οι ερευνητές του Argonne ανέπτυξαν την τεχνική NMR για να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις μεταβολές στα άτομα λιθίου κατά τη φόρτιση και εκφόρτιση κυψελών πυριτίου. Όπως αναφέρει η Evelyna Wang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η ανάλυση έδειξε πώς το χημικό περιβάλλον των ατόμων λιθίου επηρεάζεται από τη γήρανση και τη χρήση της μπαταρίας.

Αποτελέσματα της μελέτης Argonne: Παγίδευση του λιθίου και αποικοδόμηση

Μία από τις βασικές ανακαλύψεις της μελέτης ήταν ότι κατά τη φόρτιση των κυττάρων πυριτίου, πολλά άτομα λιθίου παγιδεύονται στην άνοδο, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της συνολικής απόδοσης της μπαταρίας.

Αυτή η παγίδευση δημιουργεί πυριτίδια λιθίου, που είναι εξαιρετικά αντιδραστικά και προκαλούν διάβρωση του ηλεκτρολύτη, μειώνοντας την ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας του κυττάρου.

Η χρήση της τεχνικής operando NMR για την παρακολούθηση των κυψελών υπό πραγματικές συνθήκες λειτουργίας αποκάλυψε ακριβείς πληροφορίες για τη χημική γήρανση. Αυτή η μέθοδος προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις παραδοσιακές προσεγγίσεις, που απαιτούν την αποσυναρμολόγηση των κυττάρων για την ανάλυση.

Εφαρμογές για πραγματικές συνθήκες λειτουργίας

Για την αναπαράσταση των πραγματικών συνθηκών, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κύτταρα κατασκευασμένα με διαδικασίες συγκρίσιμες με την εμπορική παραγωγή, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά και ικανά να αντέχουν τη δοκιμή πολλαπλών κύκλων φόρτισης-εκφόρτισης. Όπως αναφέρει η Wang, αυτά τα κύτταρα έχουν καλύτερη αντοχή και σφράγιση, επιτρέποντας τη μακροπρόθεσμη δοκιμή.

Η μελέτη της Argonne είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί τη μέθοδο operando NMR σε εμπορικού επιπέδου κυψέλες, με στόχο να καθιερώσει νέες προδιαγραφές στον τομέα της ανθεκτικότητας των μπαταριών.

Βελτίωση του ηλεκτρολύτη για καλύτερη απόδοση

Η ομάδα ανακάλυψε ότι η προσθήκη άλατος μαγνησίου στον ηλεκτρολύτη μείωσε την ποσότητα των παγιδευμένων πυριτίων λιθίου. Αυτή η βελτίωση θεωρείται ότι θα δώσει ώθηση σε νέες γραμμές έρευνας, εστιάζοντας σε πρόσθετα υλικά και νέες φόρμουλες ηλεκτρολύτη που θα μειώνουν την αποσύνθεση των ανόδων πυριτίου.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για τη δημιουργία σταθερότερων και πιο ανθεκτικών κυψελών μπαταρίας.

Πολυχρηστική τεχνική για την έρευνα μπαταριών

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της φασματοσκοπίας NMR είναι η δυνατότητά της να αναλύει τη συμπεριφορά ελαφρών στοιχείων όπως το λίθιο και το πυρίτιο, στοιχεία που δύσκολα ανιχνεύονται με άλλες μεθόδους.

Αυτή η δυνατότητα καθιστά την τεχνική NMR ιδανική για χρήση όχι μόνο σε μπαταρίες ιόντων λιθίου, αλλά και σε νέες τεχνολογίες, όπως οι μπαταρίες ιόντων νατρίου και μπαταρίες στερεάς κατάστασης.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μέθοδος θα προσελκύσει την προσοχή της βιομηχανίας και των κοινοπραξιών μπαταριών για περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασίες, που θα οδηγήσουν σε καινοτόμες λύσεις.

Συμπέρασμα και προοπτικές

Η χρήση της φασματοσκοπίας NMR στη μελέτη της γήρανσης των μπαταριών αποτελεί ένα καινοτόμο βήμα για τη βιομηχανία. Η νέα αυτή προσέγγιση μπορεί να συμβάλλει στην κατανόηση των χημικών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα μέσα στη μπαταρία, καθιστώντας δυνατή τη βελτίωση της διάρκειας ζωής και της απόδοσής τους. Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να προσφέρει νέες προοπτικές και να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη καλύτερων υλικών και πιο σταθερών μπαταριών με μακροχρόνια απόδοση.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166