ΑρχικήΤι είναιΝιγηρία πληροφορίες. Εγκυκλοπαιδικά στοιχεία

Νιγηρία πληροφορίες. Εγκυκλοπαιδικά στοιχεία

Η Νιγηρία είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος στη Δυτική Αφρική και διαιρείται σε 36 Πολιτείες, ενώ η επίσημη ονομασία της χώρας είναι Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Νιγηρίας και έχει πληθυσμό 219,5 εκατομμύρια κατοίκους (εκτίμηση 2021) και είναι μακράν η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής και η έβδομη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο. Ο πληθυσμός της χώρας διπλασιάστηκε μεταξύ 1989 και 2019.

Η Νιγηρία βρέχεται από την θάλασσα του Ατλαντικού Ωκεανού και συνορεύει με τις εξής χώρες Μπενίν, Νίγηρα, Τσαντ και Καμερούν . Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Abuja και, η μεγαλύτερη πόλη της με διαφορά είναι το Lagos με περίπου 22 εκατομμύρια κατοίκους. Άλλες μεγαλουπόλεις είναι το Ibadan, το Benin City, το Kano, το Port Harcourt και το Kaduna .

Κατά το παρελθόν η χώρα είχε καταστεί ως έδρα για πολλά κράτη και βασίλεια κατά την προ-αποικιακή εποχή. Το σημερινό κράτος βασίζεται στα όρια που χάραξαν οι Βρετανοί όταν αποίκησαν τη Νιγηρία τον 19ο αιώνα. Η Νιγηρία έγινε ανεξάρτητη το 1960, ωστόσο βίωσε ένα σφοδρό εμφύλιο πόλεμο από το 1967 έως το 1970, ενώ κατά τις επόμενες δεκαετίες οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τη χώρα ήταν είτε δημοκρατικές, είτε στρατιωτικές κυβερνήσεις. Το 1999 η Νιγηρία εκδημοκρατίστηκε ξανά, και οι εκλογές που διεξήχθησαν από τη δεκαετία του 2010 και μετά, χαρακτηρίζονται ως εύλογα δίκαιες.

Η Νιγηρία είναι μια χώρα με μεγάλη πολιτιστική ποικιλομορφία, αφού υπάρχουν πολυάριθμες θρησκείες και ομιλούνται σήμερα 514 διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους. Οι τρεις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες είναι οι Ίγκμπο, οι Γιορούμπα και οι Χάουσα. Τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας και η αμέσως επόμενη πιο ευρέως χρησιμοποιημένη είναι η lingua franca .

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτόν τον τόπο γίνονται αρκετές εθνοτικές συγκρούσεις, που συχνά διεξάγονται με σκληρή βία, μεταξύ του μουσουλμανικού βορρά και κυρίως του χριστιανικού νότου.

Από το 2014 και έπειτα, η Νιγηρία θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική, μπροστά από τη Νότια Αφρική, και μάλιστα χαρακτηρίζεται ως μια αναδυόμενη και πολλά υποσχόμενη οικονομία, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Γεωγραφία

Η ακριβής τοποθεσία της Νιγηρίας είναι στη Δυτική Αφρική και όπως εξηγήσαμε στις πιο πάνω ενότητες βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό και καλύπτει έκταση 923.768 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ η απόσταση από την ανατολή προς τη δύση (δηλαδή από τη μία άκρη στην άλλη) είναι 1.200 χιλιόμετρα και από το Βορρά προς το Νότο 1.100 χιλιόμετρα.

Ένα εξέχον χαρακτηριστικό της χώρας είναι ο ποταμός Νίγηρας με νοτιοανατολική τάση και ο παραπόταμος Benue με νοτιοδυτική τάση, που συγκλίνουν στη Νιγηρία και εκβάλλουν στον Κόλπο της Γουινέας στο Δέλτα του Νίγηρα . Το Δέλτα του Νίγηρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δέλτα ποταμών στη Γη και εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 70.000 km², δηλαδή όσο η μισή έκταση της Ελλάδας.

Η ακτογραμμή μήκους περίπου 850 χιλιομέτρων στον Κόλπο της Γουινέας χαρακτηρίζεται από λιμνοθάλασσες και βάλτους με μαγκρόβια. Πιο βόρεια εκτείνεται μια περιοχή που ονομάζεται Μέση Ζώνη , στην οποία απλώνεται η υγρή σαβάνα του Σουδάν, στην οποία εκτείνεται η ξηρή σαβάνα του Σαχέλσυνδέει. Το οροπέδιο Jos στην ανατολική Νιγηρία είναι μια ορεινή περιοχή ύψους έως 1829 μέτρων και έχει τη δική του ζώνη βλάστησης.

Η υψηλότερη κορυφή στη Νιγηρία είναι το όρος Chappal Waddi, το οποίο έχει ύψος 2419 μέτρα και επί της ουσίας βρίσκεται το ορεινό τμήμα της χώρας στα σύνορα με το Καμερούν. Η μόνη γνωστή ηφαιστειακή περιοχή της Νιγηρίας είναι το οροπέδιο Biu.

Κλίμα

Η Νιγηρία επηρεάζεται από δύο κλιματικές ζώνες: τροπικό ζεστό και υγρό κλίμα στο νότο με πλούσια περίοδο βροχών που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Η υγρασία είναι υψηλή όλο το χρόνο, μεταξύ 85% και 95%. Οι μέσες θερμοκρασίες στη νότια Νιγηρία είναι περίπου 30 °C. Εν τούτοις το βράδυ παρατηρείται μία αισθητή ψύχρα. Η Βόρεια Νιγηρία έχει κλίμα ερήμου με υψηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερες βροχοπτώσεις σε σχέση με το Νότο.

Η υγρή περίοδος των μουσώνων της Δυτικής Αφρικής διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και η ξηρή περίοδος διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο. Το Χαρτατάν (που θεωρείται μία κλιματολογικη εποχή) φέρνει ξηρό και ζεστό αέρα από τη Σαχάρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η θερμοκρασία μπορεί να ανέλθει στους 50 βαθμούς στα βόρεια. Ωστόσο, η υγρασία εδώ είναι πολύ χαμηλότερη και πιο ευχάριστη. Οι διαφορές στη θερμοκρασία είναι έως και 20 βαθμούς μεταξύ ημέρας και νύχτας. Η περίοδος των βροχών είναι λιγότερο έντονη στη Βόρεια Νιγηρία.

Υδρολογία

Η Νιγηρία χωρίζεται σε δύο κύριες λεκάνες απορροής ποταμών – αυτή της λίμνης Τσαντ και αυτή του Νίγηρα. Η λεκάνη απορροής του Νίγηρα καταλαμβάνει περίπου το 63% της χώρας. Ο κύριος παραπόταμος του Νίγηρα είναι ο Benue, οι παραπόταμοι του οποίου εκτείνονται πέρα ​​από το Καμερούν μέχρι το Τσαντ και την περιοχή της Σαρία.

Η λεκάνη του Τσαντ τροφοδοτείται από το βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας. Το οροπέδιο Bauchi σχηματίζει τη λεκάνη απορροής μεταξύ του ποταμού Νίγηρα / Μπενού και του ποταμού Κομαντουγκού Γιόμπε . Οι επίπεδες πεδιάδες της βορειοανατολικής Νιγηρίας ανήκουν γεωγραφικά στη λεκάνη του Τσαντ, όπου η ροή του ποταμού El Beid σχηματίζει τα σύνορα με το Καμερούν, από τα βουνά Mandara έως τη λίμνη Τσαντ . Κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, το ποτάμιο σύστημα Komadugu Yobe δημιουργεί τους διεθνώς σημαντικούς υδροβιότοπους Hadejia Nguru και τις λίμνες Ox-bow γύρω από τη λίμνη Nguru. Άλλα ποτάμια στα βορειοανατολικά είναι το Ngadda και το Yedseram, όπου και τα δύο ρέουν μέσα από τους βάλτους Sambisa, σχηματίζοντας έτσι ένα ποτάμιο σύστημα.

Υπάρχουν επίσης πολλά παράκτια ποτάμια.

Φύση

Ζώνες κλίματος και βλάστησης

Η Νιγηρία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικές ζώνες βλάστησης στις οποίες δύναται να αναπτυχθεί πλούσια χλωρίδα και πανίδα . Αυτό κυμαίνεται από τα εκτεταμένα δάση μαγκρόβων στις παράκτιες περιοχές έως τα τροπικά τροπικά δάση στις ορεινές περιοχές έως τις σαβάνες του Σουδάν και του Σαχέλ. Αυτός ο φυσικός πλούτος είναι προϊόν των διαφορετικών κλιματικών συνθηκών που έχουν δημιουργήσει ένα πλήθος διαφορετικών οικοσυστημάτων.

Η βροχόπτωση είναι εξαιρετικά άνισα κατανεμημένη και χαρακτηρίζεται από έντονη μεσημβρινή βροχή. Στα βόρεια της χώρας υπάρχουν μεταξύ 400 και 600 χιλιοστά βροχοπτώσεων κατά την περίοδο των βροχών του μουσώνα της Δυτικής Αφρικής από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Αυτή η βροχόπτωση υποστηρίζει την ανάπτυξη των ενδιαιτημάτων στην περιοχή Σαχέλ στα βορειοανατολικά, η οποία καταλαμβάνει περίπου το 10% της χερσαίας έκτασης της Νιγηρίας και χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες σαβάνες με διάσπαρτη χλωρίδα και εκτεταμένα ξηρά δάση των οποίων τα κυρίαρχα είδη δέντρων ανήκουν στο γένος της ακακίας. Αυτή η ζώνη βλάστησης έχει χαρακτηριστεί από το WWF ως οικολογική ζώνη Sahel-acacia .

Νότια του Σαχέλ βρίσκεται η σαβάνα του Σουδάν, όπου πέφτουν μεταξύ 600 και 1600 χιλιοστά βροχοπτώσεων ετησίως. Αυτή η ζώνη βλάστησης καλύπτει περίπου το 70% της έκτασης της χώρας, η οποία περιλαμβάνει διάφορα οικοσυστήματα που καλύπτουν μεγάλα τμήματα του νιγηριανού τμήματος της Άνω Γουινέας μέχρι τα υψίπεδα της Adamaua.

Η χλωρίδα σε αυτή τη ζώνη βλάστησης χαρακτηρίζεται από δάση που είναι διάσπαρτα με θαμνοδάση, ενώ στο έδαφος υπάρχουν χαμόκλαδα, χόρτα και πλατύφυλλα βότανα. Δάση γκαλερί απλώνονται κατά μήκος των ποταμών . Η σαβάνα του Δυτικού Σουδάν φιλοξενεί μεγάλο αριθμό διαφορετικών ειδών ζώων, τα οποία, πολλά από αυτά είναι ενδημικά.

Οι πάλαι ποτέ μεγάλοι πληθυσμοί αφρικανικών θηλαστικών, όπως ο ελέφαντας, επιβιώνουν μόνο στις προστατευόμενες ζώνες.

Νότια της σαβάνας του Σουδάν και της σαβάνας της Γουινέας βρίσκονται οι περιοχές των τροπικών δασών. Μαζί με τις παράκτιες περιοχές, αυτές καταλαμβάνουν περίπου το 20% της χερσαίας έκτασης της Νιγηρίας. Περιλαμβάνει την προσήνεμη πλευρά της Άνω Γουινέας, η οποία εκτείνεται στις παράκτιες περιοχές και έχει πλάτος περίπου 100 km κατά μέσο όρο. Σε αυτή την περιοχή, η βροχόπτωση κυμαίνεται μεταξύ 1600 και 2500 χιλιοστά, ενώ ορισμένες παράκτιες και ορεινές περιοχές μπορούν να ξεπεράσουν τα 4000 χιλιοστά βροχοπτώσεων.

Οι παράκτιες περιοχές αποτελούν την πέμπτη μεγαλύτερη σε μέγεθος ζώνη βλάστησης της Νιγηρίας και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το Δέλτα του Νίγηρα και τα δάση μαγκρόβων. Τα μαγκρόβια δάση στη Νιγηρία καλύπτουν μια έκταση 11.134 km² κατά μήκος μιας ακτογραμμής μήκους 708 km. Ωστόσο, η έκταση των μαγκρόβων δασών έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια λόγω της έντονης αύξησης του πληθυσμού και των οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η παραγωγή πετρελαίου. Ωστόσο, οι παράκτιες περιοχές της Νιγηρίας είναι από τα πιο πλούσια σε είδη οικοσυστήματα στη Γη.

Βιοποικιλότητα

Περισσότερα από 1340 είδη σπονδυλωτών είναι γνωστά στη Νιγηρία, συμπεριλαμβανομένων 274 θηλαστικών, 885 πουλιών, 109 αμφιβίων και 135 ερπετών.

Περιβαλλοντικά θέματα

Η πιο σοβαρή ζημιά προκλήθηκε στο Δέλτα του Νίγηρα από την παραγωγή πετρελαίου που συνεχίζεται για περισσότερα από 50 χρόνια. Το νερό και ο αέρας καθώς και τα τρόφιμα είναι μολυσμένα. Σύμφωνα με μελέτη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2011, έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται από σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση. Και μάλιστα η αποκατάσταση των μολυσμένων περιοχών στην περιοχή που κατοικεί η εθνοτική ομάδα Ogoni θα διαρκέσει περίπου έως και 30 χρόνια, και εκτιμάται θα κοστίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ μόνο κατά τα πρώτα πέντε χρόνια του καθαρισμού.

Οι εκρήξεις σε αγωγούς πετρελαίου έχουν σκοτώσει επανειλημμένα πολλούς ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μια έκρηξη που έγινε σε αγωγό κοντά στο Abule Egba στις 26 Δεκεμβρίου 2006 σκότωσε περίπου 500 ανθρώπους, και μια άλλη έκρηξη στον αγωγό Iljegun στις 16 Μαΐου 2008 στοίχισε περίπου 40 ζωές. Τον Μάιο του 2010, σε μία ακόμη έκρηξη σε έναν αγωγό στο Akwa Ibom διέρρευσαν στο περιβάλλον πάνω από 3.000 βαρέλια πετρελαίου μέσα σε επτά ημέρες, καταστρέφοντας ένα από τα μεγαλύτερα δάση μαγκρόβιων στον κόσμο.

Πληθυσμός της Νιγηρίας

Η τελευταία απογραφή πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 28 Μαρτίου 2006, η οποία κατέγραψε συνολικό πληθυσμό 140 εκατομμυρίων κατοίκων. Η προτελευταία απογραφή του 1997 κατέγραψε πληθυσμό 88,9 εκατομμυρίων κατοίκων. Για το 2016, ο πληθυσμός υπολογίστηκε σε περίπου 190 εκατομμύρια από την εθνική στατιστική αρχή της χώρας. Ο πληθυσμός της Νιγηρίας αναμένεται να διπλασιαστεί σε περίπου 400 εκατομμύρια μέχρι τα μέσα του αιώνα. Το 2016, το 48,6% του πληθυσμού ζούσε σε πόλεις.

Το προσδόκιμο ζωής το 2019 ήταν 54,7 χρόνια, το οποίο είναι ένα από τα χαμηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο. Το ποσοστό γεννήσεων ανά 1000 άτομα είναι 37,5. Η μέση γονιμότητα ανά γυναίκα είναι πάνω από 5,3 παιδιά. Ωστόσο, ο αριθμός μειώνεται αργά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η διάμεση ηλικία το 2020 ήταν περίπου 18,1 έτη. Αντίστοιχα, το 43,7% του πληθυσμού είναι κάτω των 15 ετών.

Η Νιγηρία έχει μεγάλο πληθυσμό της διασποράς. Μεγάλες ομάδες ομογενών Νιγηριανών ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες (280.000), στο Ηνωμένο Βασίλειο (210.000) και στην Ιταλία (60.000). Ως εκ τούτου, η χώρα βιώνει σοβαρή φυγή ατόμων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Λόγω των διαφόρων συγκρούσεων στη χώρα, άνθρωποι από τη Νιγηρία έχουν επίσης καταφύγει στα γειτονικά κράτη του Καμερούν, του Νίγηρα και του Τσαντ.

Το 46% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με το όριο που έχει ορίσει η Παγκόσμια Τράπεζας ενώ το 53,5% ζει σε απόλυτη φτώχεια και διαβιεί με κάτω από 2 δολάρια την ημέρα (από το 2009).

Εθνοτικές ομάδες

Περισσότερες από 250 διαφορετικές εθνότητες ζουν στη Νιγηρία. Οι μεγαλύτεροι και με τη σημαντικότερη πολιτική επιρροή στη Νιγηρία είναι οι Hausa και Fulbe (μουσουλμάνοι) που κατοικούν στα βόρεια, οι οποίοι μαζί αποτελούν το 29% του πληθυσμού και ομαδοποιούνται ως ομάδα Hausa-Fulani, έπειτα ακολουθούν οι Γιορούμπα με 21% στα νοτιοδυτικά και οι Igbo (χριστιανοί) με 18% στο νότο. Υπάρχουν επίσης άλλες εθνοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Ijaw (10%) στο νότο, των Kanuri (4%) στα βορειοανατολικά, των Ibibio (3,5%) στα νοτιοανατολικά και των Tiv (2,5%) στα νοτιοανατολικά. ενώ στα ανατολικά υπάρχουν πολυάριθμες μικρότερες εθνοτικές ομάδες όπως οι Umon .Το 2017, το 0,6% του πληθυσμού γεννήθηκε στο εξωτερικό. Οι μεγαλύτερες ομάδες προέρχονται από το Μπενίν (360.000), τη Γκάνα (230.000) και το Μάλι (170.000).

Επειδή η κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχούσαν η Χάουσα ή η Γιορούμπα και, πριν από το 1960, η βρετανική αποικιακή δύναμη, απέρριψε τα αιτήματα τους για πολιτική συμμετοχή στα δρώμενα της χώρας, ενώ κάποιες μεμονωμένες εθνοτικές μειονότητες αντιστάθηκαν στις πολιτικές διακρίσεις και στην καταστροφή των μέσων διαβίωσής τους, για παράδειγμα στην επιβλαβή παραγωγή πετρελαίου που καταστρέφει το περιβάλλον και δεν τους αφήνει να δραστηριοποιηθούν οικονομικά.

Γλώσσες

Οι κύριες γλώσσες (πέρα από τα αγγλικά) που ομιλούνται είναι τα Γιορούμπα, τα Χάουζα, τα Ίγκμπο, τα Φουλφούλντε και τα Κανούρι, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υπάρχει ένας τριψήφιος αριθμός άλλων γλωσσών – συνολικά 514 διαφορετικές γλώσσες και ιδιώματα. Από αυτά, τα Ibibio, Tiv, Ebira, Igala, Edo, Izon, Nupe, Idoma και Efik έχουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ομιλητές το καθένα. Ωστόσο, η επίσημη γλώσσα είναι η γλώσσα της πρώην αποικιακής δύναμης της Μεγάλης Βρετανίας, τα αγγλικά. Άλλες επίσημες γλώσσες είναι τα Igbo, τα Yoruba και τα Hausa. Το επίπεδο αλφαβητισμού είναι πλέον 59,6% (69,2% για τους άνδρες και 49,7% για τις γυναίκες / σύμφωνα με εκτίμηση του 2015). Ο αναλφαβητισμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στον φτωχό βορρά.

Επιπλέον, οι γλώσσες Hausa, Igbo και Yoruba κατέχουν η επίσημη θέση στη χώρα. Ωστόσο, σε περιφερειακό επίπεδο, οι περισσότερες Πολιτείες έχουν ως επίσημη γλώσσα τα αγγλικά. Στη βόρεια Νιγηρία, η αραβική γλώσσα χρησιμοποιείται επίσης για θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς λόγους . Η γλώσσα των Χάουζα είναι επίσης γραμμένη στην αραβική γραφή (το λεγόμενο Ajami). Το αλφάβητο του Igbo και του Yoruba, από την άλλη, βασίζονται στο λατινικό αλφάβητο. Στο Δέλτα του Νίγηρα , όπου ομιλούνταν πολλές διαφορετικές γλώσσες πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων, δημιουργήθηκε μια νέα γλώσσα, η pidgin, η οποία βασίζεται στα αγγλικά. Επιπλέον, και η Γαλλική γλώσσα παίζει ρόλο στη χώρα, λόγω της γεωγραφικής θέσης, αφού όλες οι γειτονικές χώρες έχουν τα γαλλικά ως επίσημη γλώσσα και είναι ευρέως διαδεδομένη στους μορφωμένους κύκλους ως ξένη γλώσσα.

Οικονομία

Μετά από επανυπολογισμό του εθνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2013 με 2014, ο οποίος έκτοτε λαμβάνει σωστά υπόψη τις πωλήσεις στο Διαδίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες, καθώς και την κινηματογραφική βιομηχανία, η Νιγηρία θεωρήθηκε τότε ως η μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική με ισοδύναμο 372 δισεκατομμυρίων ευρώ, μπροστά από τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής. Όμως το 2016, μετά από επανυπολογισμό, βρέθηκε στη δεύτερη θέση πίσω από τη Νότια Αφρική, αλλά ξανακέρδισε την πρωτιά μετά από λίγο καιρό. Στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας, που μετρά την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας, η Νιγηρία κατατάσσεται στην 125η θέση από 137 χώρες (σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2017–2018). Στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας του 2017, η Νιγηρία κατατάχθηκε στην 115η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες.

Η οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ υψηλή ακόμη και για τα πρότυπα της Δυτικής Αφρικής. Αλλά το συγκριτικά υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου των 1450 δολαρίων (για το 2011) κατανέμεται εξαιρετικά άνισα. Η διαφθορά είναι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα. Επιπλέον, η οικονομία δεν είναι πολύ διαφοροποιημένη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου.

Οι ακμάζουσες περιοχές περιλαμβάνουν τη μητρόπολη του Λάγος και, πιο πρόσφατα, την πρωτεύουσα Abuja. Άλλα οικονομικά κέντρα είναι η πόλη-λιμάνι του Port Harcourt και το Kano στα βόρεια. Δεδομένου ότι το νότιο τμήμα της χώρας είναι πιο ανεπτυγμένο, πολλοί άνθρωποι από άλλες περιοχές της χώρας μετακινούνται στο νότιο τμήμα της χώρας για οικονομικούς λόγους.

Το ποσοστό ανεργίας το 2017 ήταν 13,4%. Συνολικά, η χώρα είχε ενεργό πληθυσμό 60 εκατομμυρίων το 2017, οι οποίοι εργάζονταν είτε μόνιμα, είτε περιστασιακά, παρόλο που οι περισσότεροι εξ αυτών δραστηριοποιούνται στη Μαύρη Εργασία. Η υποαπασχόληση και η ανεργία των νέων θεωρούνται Επίσης σοβαρά προβλήματα. Συνολικά 29 βιομηχανικά συνδικάτα είναι ενωμένα κάτω από την ομπρέλα της οργάνωσης Nigeria Labor Congress (NLC). Υπάρχουν επίσης και σωματεία ελεύθερων επαγγελματιών.

Ανάπτυξη

Το 1956 ανακαλύφθηκαν τα πρώτα κοιτάσματα πετρελαίου στα νότια της χώρας και από το 1958 το πετρέλαιο εξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία από τον όμιλο Shell-BP. Όταν η Νιγηρία κέρδισε την ανεξαρτησία της, η κύρια βιομηχανία ήταν ακόμα η γεωργία . Το 80% του εισοδήματος της χώρας εξακολουθούσε να προέρχεται από τον αγροτικό τομέα, ενώ περίπου το 70% των εξαγωγικών αγαθών προερχόταν από τη γεωργία. Τα φιστίκια ήταν το κύριο καλλιεργούμενο προϊόν μέχρι τη δεκαετία του 1950 , αλλά τη δεκαετία του 1970 η καλλιέργεια κακάο ήταν σχεδόν το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν που το διέθεταν στην παγκόσμια αγορά . Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Αφρικής, δεν παρήχθησαν σε μεγάλη κλίμακα οργανωμένες φυτείες από μεγαλο-γαιοκτήμονες, αλλά από μικρούς αγρότες. Εκείνη την εποχή, η χώρα εξακολουθούσε να εξάγει κυρίως τρόφιμα.

Στη δεκαετία του 1970, η πετρελαϊκή κρίση οδήγησε σε κατάρρευση της ανάπτυξης και σε μισ δφοδρή οικονομική κρίση, και είχε ως αρνητική συνέπεια η χώρα να γίνει υπερχρεωμένη από τη δεκαετία του 1980. Η Νιγηρία διαθέτει επίσης ένα διαστημικό οργανισμό από το 1999, που φέρει την ονομασία «Εθνική Υπηρεσία Διαστημικής Έρευνας και Ανάπτυξης». Το 2007, οι ξένες επενδύσεις επταπλασιάστηκαν, αγγίζοντας περίπου τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2007, η οικονομική ανάπτυξη επέστρεψε στο 8,26%, αλλά ο πληθωρισμός ήταν στο 7%. Ο δείκτης NSE κατέστει ο έβδομος πιο επιτυχημένος χρηματιστηριακός δείκτης στον κόσμο το 2007 .

Η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται έντονα τα επόμενα λίγα χρόνια έως ότου η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε το 2014. Το 2016, η οικονομική παραγωγή μειώθηκε κατά −1,5% για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990.

Διαφθορά

Λόγω της συνεχιζόμενης ανεξέλεγκτης διαφθοράς στη Νιγηρία, η οικονομική ανάπτυξη δεν δεν ωφελεί, ούτε και αγγίζει σχεδόν ποτέ στα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας. Η Νιγηρία κατατάσσεται στην 134η θέση από 178 χώρες στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (Corruption Perceptions Index) του 2010 της Διεθνούς Διαφάνειας, με την 178η να είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ιδρύθηκε το 2002 η κυβερνητική υπηρεσία Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής για την καταπολέμηση και τιμωρία μορφών οικονομικού εγκλήματος, όπως η οικονομική απάτη και το ξέπλυμα χρήματος.

Η οικονομική απάτη και οι πληρωμές για δωροδοκίες εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες ακόμη και σήμερα. Για δεκαετίες, η πολιτική ηγεσία έχει πλουτίσει μέσω της διαφθοράς, ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει φτωχύνει: Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού ζει σε ακραία φτώχεια και πρέπει να τα βγάλει πέρα ​​με λιγότερο από ένα δολάριο ΗΠΑ την ημέρα. Λόγω της υψηλής πληθυσμιακής αύξησης της τάξης του 2,3% έως 3% ετησίως, αυτή η τάση είναι πιθανό να ενταθεί.

Οικονομικοί τομείς

Η κύριος οικονομικός προσανατολισμός της χώρας είναι στην παραγωγή αργού πετρελαίου. Γενικά το 88% των εσόδων της χώρας προέρχεται από τις εξαγωγές διαφόρων ειδών και το 80% των κρατικών εσόδων προέρχονται από την παραγωγή πετρελαίου. Η Νιγηρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου εντός των κρατών του ΟΠΕΚ. Η παραγωγή αργού πετρελαίου ξεκίνησε λίγο μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα. Δεδομένου ότι η οικονομία είναι πλέον προσανατολισμένη μονομερώς προς την εξαγωγή αργού πετρελαίου, έχει ως αρνητικό πρόσημο η γεωργία και η βιομηχανία να έχουν παραμεληθεί, η χώρα πλέον είναι υποχρεωμένη να εισάγει τρόφιμα. Επιπλέον, η περιβαλλοντική ρύπανση που συνδέεται με την εντατική εξόρυξη πετρελαίου σε ορισμένα μέρη της χώρας βλάπτει επίσης μαζικά τον πρωτογενή οικονομικό τομέα.

Αξίζει να επισημάνουμε, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα ότι καλλιεργούνται κυρίως φυστίκια και κακάο. Η Νιγηρία είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός μανιόκας και γιαμς στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σόργου, τζίντζερ και γλυκοπατάτας. Ωστόσο, η γεωργία δεν μπορεί να θρέψει ούτε τον δικό της πληθυσμό ούτε να συμβάλει σημαντικά στα εξαγωγικά κέρδη, αν και ο μισός πληθυσμός εξαρτάται από τη γεωργία. Ειδικά ο βορράς είναι πιο γεωργικός σε σύγκριση με άλλες χώρες. Από το 2007, η Guaranty Trust Bank έγινε η πρώτη υποσαχάρια τράπεζα που εισήχθη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης. Το 2016, ο αγροτικός τομέας εξακολουθούσε να παράγει σχεδόν το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ο τομέας των υπηρεσιών αντιπροσώπευε το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το 2016. Λόγω του νεαρού και μεγάλου πληθυσμού της, η Νιγηρία είναι μια σημαντική καταναλωτική αγορά.

Εξωτερικό εμπόριο

Δεδομένου ότι η Νιγηρία εξάγει κυρίως αργό πετρέλαιο, το εμπορικό ισοζύγιο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου.

Οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι περιλαμβάνουν την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ινδία, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ιδιαίτερα τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Γερμανία), τη Μεγάλη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Η Κίνα παραμένει η κορυφαία πηγή εισαγωγών στη Νιγηρία. Η Ινδία έχει πλέον αντικαταστήσει τις ΗΠΑ με τη Νιγηρία ως τον κύριο αγοραστή του πετρελαίου. Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Γερμανίας και Νιγηρίας ήταν περίπου 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015. Αυτό σημαίνει ότι η Νιγηρία εξακολουθεί να είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας στην υποσαχάρια Αφρική μετά τη Νότια Αφρική.

Αγαθά αξίας περίπου 1,0 δισεκατομμυρίων ευρώ εξήχθησαν από τη Γερμανία στη Νιγηρία το 2015, όπως για παράδειγμα μηχανήματα, οχήματα και χημικά προϊόντα. Η αξία των γερμανικών εισαγωγών (κυρίως αργού πετρελαίου) μειώθηκε στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015, το οποίο οφείλεται στην πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166