Ο γυναικείος οργασμός έχει πολλά πρόσωπα: υπάρχει ο κολπικός οργασμός, ο κλειτοριδικός, ο οργασμός από το σημείο G, από τον τράχηλο, από τον πρωκτό, από το στήθος, από τη σκέψη. Υπάρχει επίσης και ο αυτόματος οργασμός. Μια γυναίκα στη Σαουδική Αραβία είχε δεκατρείς τέτοιους αυτόματους οργασμούς απλά και μόνο περπατώντας στο δρόμο-και ύστερα λέτε ότι δυσκολεύεστε να φέρετε τη φίλη σας σε αυτό το σημείο…Παρόλα αυτά, η επιστήμη, μέχρι τις ώρες τουλάχιστον που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν μπόρεσε ακόμη να εξηγήσει πώς στο καλό συμβαίνει ο γυναικείος οργασμός. Μπερδευτήκατε;
Νέες έρευνες έρχονται να βάλουν κάποια πράγματα στη θέση τους. Και ένα καινούργιο βιβλίο για το σεξ, το «Science of Orgasm», το οποίο συγκεντρώνει τα αποτελέσματα όλων των ερευνητών του πλανήτη πάνω στον γυναικείο οργασμό, τρεις από τους οποίους είναι και οι συγγραφείς του. O Δρ. Μπάρι Κομίσαρουκ, ο Δρ. Κάρλος Μπέγερ-Φλόρες και ο Δρ. Μπέβερλι Γουίπλ, ο άνθρωπος που έκανε γνωστό στον κόσμο το σημείο G. To βιβλίο αυτό είναι το πιο πλήρες εγχειρίδιο σήμερα για τον γυναικείο οργασμό. Σαν ο ίδιος ο Θεός να σας δίνει επιτέλους, έστω και καθυστερημένα, τις οδηγίες χρήσης των γυναικών, τις οποίες είχε ξεχάσει τόσους αιώνες να αναφέρει στο πίσω μέρος της συσκευασίας.
Δεν ξέρουμε και πολλά για τον γυναικείο οργασμό, γιατί δεν πιστεύαμε ότι υπήρχε. Υπενθυμίζουμε ότι από τον καιρό του Ιπποκράτη μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, μόνο οι γιατροί μπορούσαν να δίνουν οργασμό στις γυναίκες. Ως θεραπεία για τη γυναικεία «υστερία». Ήταν η πιο συχνή γυναικεία ψυχική ασθένεια, και στην πραγματικότητα προκαλούνταν ακριβώς από την έλλειψη σεξ στην οποία είχε καταδικαστεί κοινωνικά σύσσωμος ο γυναικείος πληθυσμός. Η βρετανική «Εγκυκλοπαίδεια του Σεξ» της βικτοριανής εποχής αναφέρει στα συμπτώματα από ακατάσχετη αιμορραγία μέχρι παντελή έλλειψη περιόδου. Οι γυναίκες λοιπόν που υπέφεραν στέλνονταν για «ιατρικό μασάζ» στον γυναικολόγο-το οποίο δεν ήταν τίποτε άλλο από αυτό που σήμερα ονομάζουμε «αυνανισμό». Το 1880 κατασκευάστηκε και ο πρώτος δονητής-η ένατη ηλεκτρική συσκευή που εφευρέθηκε. Ήταν ένα εργαλείο που θα βοηθούσε τους γιατρούς στο «μασάζ». Χρησιμοποιήθηκε πολύ, μέχρι που έκανε την εμφάνισή της στα πορνό του βωβού κινηματογράφου, οπότε οι γιατροί δεν μπορούσαν πλέον να αποκρύπτουν την ερωτική της φύση.
Τι φρενάρει τον γυναικείο οργασμό;
Η πρώτη πληροφορία για το ρόλο της κλειτορίδας στον οργασμό μάς έρχεται από τη Γαλλία και την πριγκίπισσα Μαρί Βοναπάρτη, ανιψιά του Ναπολέοντα. Δεν είχε ποτέ οργασμό στη ζωή της, αν και είχε δοκιμάσει όλες τις στάσεις. Άρχισε να υποπτεύεται μήπως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κλειτορίδα της βρισκόταν μακριά από τον κόλπο. Έκανε μετρήσεις σε γυναίκες για το πόσο απείχε η δική τους από τον κόλπο και τις ρωτούσε αν είχαν οργασμό. Οι έρευνές της κατέληξαν ότι η απόσταση μεταξύ κλειτορίδας και κόλπου σχετιζόταν με τον οργασμό. Οπότε αποφάσισε να μειώσει αυτή την απόσταση στο δικό της σώμα. Ένας Γάλλος γιατρός, αφού πρώτα δοκίμασε την εγχείρηση σε ένα πτώμα, την έκανε ακολούθως στην πριγκίπισσα. Δύο φορές. Όμως και πάλι εκείνη δεν είχε οργασμό. Σημαντική λεπτομέρεια: ο σύζυγος της Μαρί Βοναπάρτη ήταν γκέι.
Το 2016, η επιστήμονας Ελίζαμπεθ Λόιντ ισχυρίστηκε ότι η κλειτορίδα, το βασικό όργανο του γυναικείου οργασμού, είναι απλώς ό,τι απέμεινε από μια προσπάθεια της φύσης να δώσει πέος σε αυτό το σημείο. Άχρηστα συστατικά πέους που ξέμειναν στο σώμα κάθε γυναίκας από την εποχή που ήταν ακόμη μέσα στη μήτρα της μητέρας της και δεν είχε αποφασιστεί το φύλο της. (Το ίδιο ακριβώς υποστήριξε ότι είναι και οι θηλές στο αντρικό στήθος. Θα είχαν γίνει ένα υπέροχο γυναικείο, αν τελικά δεν είχε παρθεί άλλη απόφαση για εσάς μέσα στη μήτρα). Η ίδια ισχυρίστηκε και ότι ο γυναικείος οργασμός είναι εντελώς άσκοπος. Ότι όλα αυτά τα αισθητήρια νεύρα μέσα στο γυναικείο σώμα δεν χρησιμεύουν σε τίποτα, πέρα από το να χαρίσουν ανατριχίλες στην κάτοχό του.
Για να καταλάβετε πόσο περισσότερο φτιαγμένο για να νιώθει ηδονή είναι το γυναικείο σώμα, σκεφτείτε πως ό,τι νιώθετε εσείς κατά τη διείσδυση έρχεται μόνο από ένα αισθητήριο νεύρο του πέους. Οι γυναίκες έχουν πολλά τέτοια αισθητήρια νεύρα σε πολλές διαφορετικές περιοχές του κορμιού τους, έναν ολόκληρο χάρτη ηδονής. «Πάρτε για παράδειγμα τον τράχηλο», λέει ο Δρ Κομίσαρουκ, ένας από τους τρεις συγγραφείς του «Science of Orgasm». «Δεν ξέρω άλλο ον ή ζώο του οποίου ένα μόνο όργανο να έχει τρία διαφορετικά ζευγάρια αισθητήριων νεύρων». Έξι νεύρα μόνο από ένα όργανο. Με μόνο σκοπό να μεταφέρουν την ηδονή στον εγκέφαλο.
Ο Δρ Κομίσαρουκ, όπως και άλλοι ερευνητές, αντίθετα με τη Λόιντ, πίστευε ότι ο γυναικείος οργασμός θα πρέπει να είναι κάτι τρομερά σημαντικό για να επιστρατεύει τόσα νεύρα σε έναν οργανισμό. Με τη βοήθεια εκατοντάδων γυναικών που πήραν μέρος στα πειράματα και αυνανίστηκαν για χάρη της επιστήμης πάνω σε έναν ειδικό τομογράφο, κατάφεραν να το αποδείξουν: καθώς μια γυναίκα έρχεται σε οργασμό, προκαλείται αναρρόφηση μέσα στο σώμα της, κατά την οποία οι πιο μικροί πρωτάνθρωποι, τα σπερματοζωάρια, τραβιώνται πολύ βαθιά στη μήτρα. Με λίγα λόγια, προσέξτε τη γυναίκα που έχει δυνατούς οργασμούς μαζί σας. Μένει κατευθείαν έγκυος και έχει πολύ πιο «γερή» εγκυμοσύνη.
Αλλά γιατί, εφόσον ο γυναικείος οργασμός είναι τόσο σημαντικός στην επιβίωση του είδους, δεν είναι εύκολος; Γιατί μια γυναίκα δεν είναι φτιαγμένη να έχει αυτόματα οργασμό με την εκσπερμάτιση του συντρόφου της; Γιατί η κλειτορίδα, το βασικό όργανο για τον οργασμό, βρίσκεται εκεί όπου ούτε κατά διάνοια δεν φτάνει το πέος σας κατά τη διείσδυση; Γιατί εσείς δεν έχετε πέος με προεξοχή για την κλειτορίδα, όπως ο δονητής rabit; Γιατί η φύση στο τέλος πάντα τα σκατώνει;
Σκληρές αλήθειες
Αυτό που μας αρέσει περισσότερο στον έρωτα είναι το ότι εμείς φέρνουμε τον ερωτικό μας σύντροφο (όχι τον εαυτό μας) εκτός εαυτού. Αυτή είναι η μαγεία. Ή το παιχνίδι δύναμης. Οι άντρες είναι σίγουρα πιο επιρρεπείς σε αυτό. Χαίρονται για τους πολλαπλούς οργασμούς που έδωσαν σε μια γυναίκα περισσότερο από εκείνη, καυχιούνται, φουσκώνουν από περηφάνια. Κι όμως, στην πραγματικότητα είναι αδύνατον ένας άντρας στη διάρκεια της ζωής του να δώσει έστω και έναν οργασμό σε μια γυναίκα. «Πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν οι άντρες», λέει ο Δρ Μπέβερλι Γουίπλ, ο άνθρωπος-σημείο G. «Χωρίς να έχουν σημασία οι συνθήκες με τις οποίες συμβαίνει, η γυναίκα δίνει τον οργασμό στον εαυτό της». Μια γυναίκα θα έρθει σε οργασμό μόνο όταν δώσει εκείνη εντολή στο σώμα της. Άρα το αν η κλειτορίδα της Βοναπάρτη ήταν πιο πάνω, πιο κάτω, πιο δεξιά ή πιο αριστερά δεν είχε και τόσο σημασία, όσο το αν εκείνη ήθελε όντως να έρθει σε οργασμό με τον γκέι άντρα της.
Το άλλο λάθος που κάνουν οι άντρες είναι ότι, διαπιστώνοντας πόσο διεγερμένα είναι τα γεννητικά όργανα μιας γυναίκας καθώς τα αγγίζουν, υποθέτουν φυσικά ότι είναι και η ίδια. Απλώς γιατί έτσι λειτουργούν εκείνοι. Αλλά εκείνοι είναι τα απλοϊκά όντα. Στα πειράματα για τον γυναικείο οργασμό, χρησιμοποιείται μια συσκευή σαν ταμπόν, που μπαίνει στον γυναικείο κόλπο και συνδέεται καλωδιακά με ένα κομπιούτερ μετρώντας την κυκλοφορία του αίματος στα γεννητικά όργανα, άρα και τη διέγερση και το πώς αντιδρά το σώμα σε διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει κι ο «υποκειμενικός μετρητής». Μοιάζει με μοχλό ταχυτήτων και η γυναίκα-εθελόντρια τον κρατά στο χέρι της. Καθώς παρακολουθεί πορνό, πιέζει έναν μικρό δείκτη προς τα πάνω και προς τα κάτω, ανάλογα με το πόσο διεγερμένη αισθάνεται. Έτσι οι ερευνητές έχουν και τη φυσιολογική και την υποκειμενική διέγερσή της.
Γιατί στην περίπτωση των γυναικών αυτά τα δύο δεν είναι τα ίδια. Γυναίκες στα πειράματα έλεγαν «αυτή η ταινία μου άρεσε, αυτή καθόλου, αυτή τη μίσησα, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα πάνω μου», ενώ, σωματικά, διεγείρονταν το ίδιο με όλες, ακόμη και με γκέι πορνό ή με bonobo (ταινίες με ζευγαρώματα ζώων). «Δεν σημαίνει ότι θα ήθελαν να κάνουν σεξ με τον χιμπατζή της ταινίας, αλλά ότι αυτό που τους προκαλεί σωματικά διέγερση μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τις προσωπικές σεξουαλικές τους προτιμήσεις, όπως συμβαίνει με τους άντρες», εξηγεί η κορυφαία ερευνήτρια του σεξ, Μέρι Ρόουτς. Σε αυτό ακριβώς το σημείο απέτυχαν οι προσπάθειες για το γυναικείο Viagra. Γιατί αν μια γυναίκα δεν νιώθει η ίδια τη διέγερση, δεν έχει καμία απολύτως σημασία να είναι τρομερά υγρή. Και φυσικά δεν θα έρθει σε οργασμό.
Όλες για έναν
Όσο περισσότερες περιοχές ερεθίζετε ταυτόχρονα, τόσο πιο σίγουρος είναι ο οργασμός της φίλης σας και τόσο πιο έντονος. «Το ξέρω και από προσωπική εμπειρία», λέει ο Δρ Κομίσαρουκ. «Αν ερεθίσεις την κλειτορίδα και την ίδια στιγμή ωθείς το πέος μέσα στον κόλπο, και αν μπορείς ταυτόχρονα να δώσεις περισσότερη ώθηση ώστε να χτυπήσεις τον τράχηλο, τότε αυτές οι τρεις περιοχές κάνουν ένα συνδυασμό πολύ έντονου οργασμού. Είναι σαν διαφορετικά μπαχαρικά. Το καθένα προσθέτει διαφορετική γεύση στον οργασμό». Ο Δρ Κομίσαρουκ θεωρείται «πατέρας» του τραχηλικού οργασμού, εφόσον τον ανακάλυψε χρησιμοποιώντας μια ειδική ράβδο στον τράχηλο των εθελοντριών. Σήμερα θεωρείται ο πιο έντονος και βαθύς γυναικείος οργασμός.
Οι άλλες περιοχές από τις οποίες έχουν οργασμό οι γυναίκες είναι ο πρωκτός και το στήθος, φυσικά πρέπει να είστε Τιραμόλα για να φτάσετε σε όλες ταυτόχρονα, τουλάχιστον όμως προσπαθήστε να συνδυάζετε τρεις διαφορετικές κάθε φορά. Προφανώς το θέμα δεν τελειώνει εδώ, εφόσον υπάρχουν γυναίκες που έχουν οργασμό κατά τη διάρκεια ονειροπόλησης. Όχι με σεξουαλικές φαντασιώσεις, απαραίτητα. Σκέφτονται, για παράδειγμα, έναν εραστή να ψιθυρίζει στο αυτί τους. Προσπαθήστε να δώσετε τέτοια «εγκεφαλικά» ταξίδια στη φίλη σας-μερικά μαθήματα νίντρα γιόγκα θα βοηθούσαν. «Μερικές σκέφτονταν μόνο την ενέργεια να ρέει στο σώμα από τα τσάκρας και είχαν οργασμό, άλλες να περπατούν μόνες τους στην ακτή και άλλες σκέφτονταν… βουκολικές σκηνές», θυμάται ο Δρ Κομίσαρουκ από τις εθελόντριες. Πολλές είναι οι γυναίκες που έχουν δυνατό οργασμό καθώς γεννούν, άλλες, πρώην ανοργασμικές, βρήκαν τελικά ότι έρχονται σε οργασμό μόνο αν κάποιος τους γρατζουνά τη σπονδυλική στήλη…
Πως μπορεί να συμβαίνουν όλα αυτά στο γυναικείο φύλο; Γνωρίζουμε ότι ο οργασμός είναι μια ακούσια αντίδραση του νευρικού συστήματος που προκαλείται από διέγερση των παραπάνω περιοχών, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι διεγείροντας τες θα φέρετε τη σύντροφό σας σε οργασμό. Καταλαβαίνουμε ότι ο γυναικείος οργασμός πυροδοτείται κάπου μεταξύ κλειτορίδας και μυαλού, κανείς όμως δεν ξέρει τι είναι αυτό που πατά κάθε φορά τη σκανδάλη. Όπως κανείς δεν ξέρει πού αισθανόμαστε τον οργασμό. Οι επιστήμονες, για να λύσουν μια και καλή το μυστήριο του τι συμβαίνει πραγματικά όταν το πιο πολύπλοκο ον της φύσης οργάζει, πρέπει να απαντήσουν πρώτα σε ένα άλλο μεγάλο ερώτημα: Πού βρίσκεται η ψυχή;