ΑρχικήΕιδήσειςΟ κβαντικός δορυφόρος της Κίνας έστειλε πίσω άθραυστο τον κώδικα από το...

Ο κβαντικός δορυφόρος της Κίνας έστειλε πίσω άθραυστο τον κώδικα από το διάστημα

Ο κβαντικός δορυφόρος της Κίνας έστειλε πίσω άθραυστο τον κώδικα από το διάστημα.

Σε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης ενός παγκόσμιου κβαντικού δικτύου επικοινωνίας, η Κίνα έχει στείλει έναν άθραυστο κώδικα από τον κβαντικό δορυφόρο της στη Γη, σηματοδοτώντας για πρώτη φορά την πραγματοποίηση της τεχνολογίας διανομής κβαντικού κλειδιού.

Το επίτευγμα που βασίζεται σε πειράματα που έγιναν με τον πρώτο κβαντικό δορυφόρο στον κόσμο, Quantum Experiments at Space Scale (QUESS), δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature την Πέμπτη, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η Κίνα ξεκίνησε τον πρώτο κβαντικό δορυφόρο στον κόσμο, με το παρατσούκλι “Micius”, παίρνοντας το όνομα από έναν κινέζο φιλόσοφο και επιστήμονα του 5ου αιώνα, στις 16 Αυγούστου 2016. Η τεχνολογία κβαντικού κλειδιού χρησιμοποιείται στις κβαντικές επικοινωνίες για να καταστήσει αδύνατη την υποκλοπή και να εξασφαλίσει την τέλεια επικοινωνία.

Ο δορυφόρος έστειλε κβαντικά κλειδιά σε σταθμούς εδάφους στο Xinglong, στην επαρχία Hebei της βόρειας Κίνας, και στο Nanshan, κοντά στο Urumqi, πρωτεύουσα της περιοχής Xinjiang Uygur βορειοδυτικά της χώρας, δήλωσε ο Pan Jianwei, επικεφαλής επιστήμονας της QUESS και ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η απόσταση επικοινωνίας μεταξύ του δορυφόρου και του επίγειου σταθμού ποικίλει από 645 χλμ. Έως 1.200 χλμ και ο ρυθμός μετάδοσης κβαντικού κλειδιού από δορυφόρο σε έδαφος είναι μέχρι 20 τάξεις μεγέθους πιο αποτελεσματικός από αυτόν που αναμενόταν χρησιμοποιώντας μια οπτική ίνα του ίδιου μήκους, είπε.

Όταν ο δορυφόρος πετάει πάνω από την Κίνα, παρέχει ένα παράθυρο πειράματος περίπου 10 λεπτών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ασφαλές κλειδί των 300 kbit μπορεί να δημιουργηθεί και να αποσταλεί από τον δορυφόρο, σύμφωνα με τον Pan. “Αυτό, για παράδειγμα, μπορεί να ικανοποιήσει τη ζήτηση να κάνει ένα απόλυτο ασφαλές τηλεφώνημα ή να μεταδώσει ένα μεγάλο ποσό τραπεζικών δεδομένων”, ανέφερε ο Pan.

“Η διανομή με κβαντικό κλειδί μέσω δορυφόρου μπορεί να συνδεθεί με μητροπολιτικά κβαντικά δίκτυα όπου οι ίνες είναι επαρκείς και βολικές για να συνδεθούν πολλοί χρήστες σε μια πόλη πάνω από 100 χλμ. Έτσι, μπορούμε να οραματιστούμε ένα ολοκληρωμένο κβαντικό δίκτυο χώρου-εδάφους, το οποίο επιτρέπει την κβαντική κρυπτογραφία, πιθανώς την πρώτη εμπορική εφαρμογή κβαντικών πληροφοριών χρήσιμη σε παγκόσμια κλίμακα “, πρόσθεσε τελειώνοντας ο Pan.

Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού συνδέσμου χώρου προς το έδαφος για την πιστή κβαντική μετάδοση του κράτους ανοίγει το δρόμο για τα κβαντικά δίκτυα παγκόσμιας κλίμακας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166