ΑρχικήΛογισμικάΟ Mozilla ισχυρίζεται ότι ο Firefox Quantum είναι ταχύτερος από το Google...

Ο Mozilla ισχυρίζεται ότι ο Firefox Quantum είναι ταχύτερος από το Google Chrome

Ο Mozilla ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα περιήγησης (browser) Firefox Quantum είναι ταχύτερος από το Google Chrome.

Η Mozilla κυκλοφόρησε το «Firefox Quantum», μια σημαντική αναθεώρηση του προγράμματος περιήγησης στον ιστό, που, σύμφωνα με ισχυρισμούς, είναι ταχύτερo από το Google Chrome και εκμεταλλεύεται τις σύγχρονες συσκευές πολλαπλών πυρήνων.

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός Mozilla ανακοίνωσε για πρώτη φορά το «Project Quantum», μια προσπάθεια να δημιουργήσει έναν κινητήρα επόμενης γενιάς για τους σύγχρονους υπολογιστές, αξιοποιώντας την τεχνολογία από το ερευνητικό πρόγραμμα Servo, που μπήκε σε λειτουργία το περασμένο έτος.

Μερικοί από τους καρπούς αυτής της προσπάθειας έχουν ήδη φτάσει στους χρήστες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης WebVR και της χρήσης της γλώσσας WebAssembly, και οι περισσότερες βελτιστοποιήσεις αναμένεται να έρθουν στο browser επόμενης γενιάς τον Quantum.

Ο περιηγητής, ο οποίος αποφεύγει το όνομα 57 υπέρ ενός κάτι πιο συναρπαστικού όπως το Quantum, προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις στο τμήμα ταχύτητας. Το Firefox Quantum είναι “δύο φορές ταχύτερο” από ό, τι το Firefox πριν από ένα χρόνο και η Mozilla ισχυρίζεται ότι είναι υπερβολικά ταχύτερος από το Chrome, ενώ καταναλώνει περίπου 30% λιγότερη μνήμη RAM.

Ετούτες οι πεποιθήσεις περί ταχύτητας ξεκίνησαν σύμφωνα με ένα νέο εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης το Speedometer 2.0, το οποίο είναι ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε από την Mozilla.

Αυτά τα κέρδη απόδοσης προκύπτουν σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση ενός νέου μηχανισμού CSS, γραμμένο στη γλώσσα προγραμματισμού Rust, το οποίο βλέπει το πρόγραμμα περιήγησης να κάνει καλύτερη χρήση των multi-core επιτραπέζιων και φορητών συσκευών.

“Αυτή η βελτιωμένη χρήση του υλικού του υπολογιστή κάνει τον Firefox Quantum δραματικά ταχύτερο”, δήλωσε ο Mozilla .

“Ο Mozilla μας δίνει ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε πλήρως πώς λειτουργεί ο νέος browser, λέγοντας: Έχουμε αναπτύξει μια πρωτοποριακή προσέγγιση για την τοποθέτηση σελίδων: μια εξαιρετικά γρήγορη μηχανή CSS γραμμένη στο Rust, μια γλώσσα προγραμματισμού συστημάτων που πρωτοστατεί στην Mozilla. Ο νέος μηχανισμός CSS του Firefox τρέχει γρήγορα παράλληλα σε πολλαπλούς πυρήνες CPU σε μια πιο αργή ακολουθία σε έναν ενιαίο πυρήνα και κανένα άλλο πρόγραμμα περιήγησης δεν μπορεί να το κάνει αυτό. ”

Το Firefox Quantum θα δώσει επίσης προτεραιότητα στις καρτέλες, έτσι ώστε εκείνη η καρτέλα που χρησιμοποιείτε ενεργά να εκτελείται πριν από άλλες καρτέλες που έχετε ανοίξει στο παρασκήνιο.

Η Mozilla αναφέρει ότι έχει πραγματοποιήσει επίσης μια “πρωτοβουλία σε επίπεδο προγράμματος περιήγησης για να απενεργοποιήσετε τυχόν καθυστερήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κατά τη χρήση του Firefox”, η οποία έχει επισημάνει 468 ζητήματα που έχουν καθοριστεί.

Δεν πρόκειται για ταχύτητα, καθώς η διεπαφή χρήστη θα αλλάζει και με το Firefox Quantum. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Project Photon, το Mozilla θα απαλλαγεί από το άσχημο σχεδιασμό καρτών που εμφανίζεται σήμερα στον Firefox και θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις οθόνες υψηλής ανάλυσης.

“Το Firefox Quantum συνδυάζεται και λειτουργεί άψογα με τα σημερινά λειτουργικά συστήματα ποντικιών και αφής: Windows 10, MacOS High Sierra, Android Oreo και iOS 11”, δήλωσε ο Mozilla.

Το Firefox Quantum είναι διαθέσιμο τώρα σε έκδοση Beta στον επιτραπέζιο υπολογιστή, στο Android και στο iOS, προτού τεθεί στη διάθεση όλων στις 14 Νοεμβρίου. Υπάρχει επίσης διαθέσιμη μια έκδοση για προγραμματιστές.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166