Ο ναός του γκρι Fac 51 Haçienda

Ο ναός του γκρι Fac 51 Haçienda

Με την επίσημη ονομασία Fac 51 Haçienda, αλλά γνωστό σε όλους απλώς ως Haçienda, το θρυλικό nightclub του Μάντσεστερ άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τον Μάιο του 1982. Ιδέα του Rob Gretton αρχικά, το Haçienda επιβίωσε μέσω των πωλήσεων δίσκων των New Order, και για αυτό τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος μαζί με τον Tony Wilson ήταν και οι διευθυντές του κλαμπ. Στον επάνω όροφο φιλοξενούσε μια σκηνή για τα συγκροτήματα, μια πίστα για χορό, μπαρ, βεστιάριο και ένα dj booth, από το οποίο γεννήθηκε όλη η acid-house ενέργεια στα τέλη των 80’s, ενώ στον κάτω όροφο υπήρχαν τρία διαφορετικά μπαρ, με κορυφαίο το The Gay Traitor, όπως το έλεγαν, ένα εσωτερικό αστείο των δημιουργών, αναφορά στον ιστορικό τέχνης Anthony Blunt, που κατασκόπευε για λογαριασμό της Σοβιετικής Ενωσης.

Το όνομα του κλαμπ επιλέχθηκε από τη φράση των καταστασιαστών «The Haçienda must be built», οι Smiths έπαιξαν εκεί τρεις φορές, η Madonna εμφανίστηκε εκεί για πρώτη φορά ζωντανά στην Αγγλία το 1984, οι Einstürzende Neubauten άνοιξαν τρύπες με τα τρυπάνια τους στους γκρίζους τοίχους δίπλα στη σκηνή που δεν τις έκλεισαν ποτέ, η σκηνή του Madchester ανδρώθηκε εκεί, οι πρώτες βραδιές Ibiza που διεξάχθηκαν ποτέ σε κλαμπ έγιναν εκεί, ο πρώτος θάνατος από ecstasy στην ιστορία της Αγγλίας έλαβε χώρα εκεί… Σήμερα, οι γκρίζες, στολισμένες με κιτρινόμαυρες ραβδώσεις πόρτες του κλαμπ εκτίθενται στο Μουσείο Βιομηχανίας και Επιστήμης του Μάντσεστερ.

Στα πατώματα

Ο Stephen Morris και ο Peter Hook των New Order ήταν συνιδιοκτήτες του κλαμπ. Πριν από λίγα χρόνια, ο δεύτερος έγραψε το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο How not to Run a Club.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί, ότι μία από τις δυσάρεστες καταστάσεις που συνέβαινε σε τούτο το club ήταν ότι γινόταν χρήση απαγορευμένων ουσιών από τους θαμώνες που παρευρίσκονταν εκεί για να διασκεδάσουν. Μάλιστα εκεί συνέβη ο πρώτος θάνατος στο Ηνωμένο Βασίλειο που σχετίζεται με έκσταση στις 14 Ιουλίου 1989.

Δείτε το βίντεο με την ξενάγηση σε αυτό το club.

Προηγούμενο άρθροΟ «τσαλακωμένος» Johnny
Επόμενο άρθροVacheron Constantin Reference 57260, το πιο περίπλοκο ρολόι που φτιάχτηκε ποτέ
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας