Αναδιαμόρφωση της συμμόρφωσης
Η οδηγία NIS2 της ΕΕ επιβάλλει αυστηρά πρότυπα κυβερνοασφάλειας, αναδιαμορφώνοντας πρακτικά τη συμμόρφωση σε παγκόσμιο επίπεδο, και όχι μόνο στην ήπειρο μας.
Παρά το γεγονός ότι η προθεσμία εφαρμογής της οδηγίας έχει παρέλθει (αφού καθιερώθηκε από τις 17 Οκτωβρίου 2024), μόνο το 30% των κρατών μελών της ΕΕ έχουν ενσωματώσει την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.
Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, δεδομένου ότι η προσοχή δεν είναι μόνο στραμμένη στην NIS2, αλλά και στον νόμο για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα (DORA) και τον ευρωπαϊκό νόμο για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (CRA). Ωστόσο, η προθεσμία-στόχος δεν τηρείται, θέτοντας τις επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση, και αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο να μείνουν πίσω στην καμπύλη υιοθέτησης.
Η NIS2 αποτελεί τη σημαντικότερη νομοθεσία για την κυβερνοασφάλεια εδώ και πάνω από μια δεκαετία, θέτοντας τις βάσεις για μια ασφαλή ψηφιακή υποδομή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο που η προθεσμία της οδηγίας έχει παρέλθει, η NIS2 ακολουθεί μια σταδιακή προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως συνέβη με την εισαγωγή του GDPR το 2016.
Αν και οι επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν με αυτούς τους κανονισμούς, όσες έχουν πελάτες στην ΕΕ ή αποτελούν μέρος των αλυσίδων εφοδιασμού της ΕΕ θα υπαχθούν στην επιρροή της.
Μια ματιά στην οδηγία NIS2
Η ανάγκη για αυτή τη νομοθεσία είναι σαφής. Πρόσφατα περιστατικά στον κυβερνοχώρο υψηλού προφίλ έχουν προκαλέσει σημαντικές διαταραχές, όπως η κυβερνοεπίθεση στο NHS, η διακοπή λειτουργίας της CrowdStrike και το φιάσκο της SolarWinds. Καθώς η κοινωνία αυξάνει την εξάρτηση της από το λογισμικό, οι προγραμματιστές λογισμικού βασίζονται όλο και περισσότερο σε open source για την ταχεία παράδοση νέων προϊόντων.
Το open source αποτελεί το 90% του σύγχρονου λογισμικού, με την κατανάλωση να φτάνει σε ένα εκπληκτικό νούμερο της τάξης των 6,6 τρισεκατομμυρίων λήψεων το 2024. Η ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο πρέπει να βελτιωθεί ανάλογα για να ανταποκριθεί στην κατανάλωση λογισμικού.
Η NIS2 εισάγει αυστηρά πρότυπα αναφοράς για την κυβερνοασφάλεια σε όλους τους τομείς, από τις τράπεζες και τη μεταποίηση έως τη δημόσια διοίκηση. Οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που συνεργάζονται με εταίρους στην ΕΕ καλούνται ήδη να πληρούν αυτά τα πρότυπα και οι συμβάσεις επαναδιατυπώνονται ώστε να απαιτούν συμμόρφωση με τα πρότυπα NIS2 για την προστασία κοινών συστημάτων και δεδομένων.
Σύμφωνα με την οδηγία NIS2, οι εταιρείες έχουν 24 ώρες για να αναφέρουν σοβαρά περιστατικά στον κυβερνοχώρο, με ενημερώσεις να απαιτούνται εντός 72 ωρών και μια τελική έκθεση εντός 30 ημερών. Πρέπει επίσης να εφαρμόσουν και να τεκμηριώσουν πολιτικές, από την παρακολούθηση τρωτών σημείων έως την εκπαίδευση για την ασφάλεια πληροφοριών, οι οποίες υπερβαίνουν τις προηγούμενες απαιτήσεις.
Οι ευπάθειες στις αλυσίδες εφοδιασμού λογισμικού εξαπλώνονται γρήγορα. Παρόλο που η NIS2 δεν είναι νόμος στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υποκείμενες αρχές της οδηγίας αποτελούν βέλτιστες πρακτικές κυβερνοασφάλειας που πρέπει να τηρούνται. Η μη συμμόρφωση όχι μόνο θέτει τις εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου σε μεγαλύτερο κίνδυνο περιστατικών ασφαλείας, αλλά όπως και με τον GDPR, βλέπουμε τη νομοθεσία για την κυβερνοασφάλεια να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Η έγκαιρη προσαρμογή σε αυτές τις αλλαγές αποφεύγει την περιττή λειτουργική πίεση, ειδικά για όσους κινδυνεύουν να συμπεριληφθούν στο πεδίο εφαρμογής από την επερχόμενη νομοθεσία της ΕΕ, όπως το CRA και η οδηγία για την ευθύνη προϊόντων.
Το πρόβλημα της παρατηρησιμότητας
Η ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού λογισμικού έχει καταστεί σημαντικός στόχος για τους κακόβουλους παράγοντες, με το κακόβουλο λογισμικό open source ή τα κακόβουλα πακέτα που βρίσκονται σε αποθετήρια open source να αυξάνονται κατά 156% το 2024. Οι κακόβουλοι παράγοντες συχνά στοχεύουν τρίτους προμηθευτές ως πύλη εισόδου σε μεγαλύτερους οργανισμούς. Πρόσφατα περιστατικά υψηλού προφίλ δείχνουν ότι οι μέθοδοί τους γίνονται πιο εξελιγμένες.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η επίθεση του Απριλίου 2024 στο εργαλείο συμπίεσης open source XZ Utils, όπου ένας κακόβουλος παράγοντας παρουσιάστηκε ως νόμιμος συνεισφέρων για δύο χρόνια, ενσωματώνοντας κακόβουλο κώδικα που, αν δεν είχε ανακαλυφθεί, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει εκτεταμένες παγκόσμιες διαταραχές.
Η NIS2 έχει εισαχθεί ειδικά για την καταπολέμηση αυτών των περιστατικών, μεταβιβάζοντας προσωπική ευθύνη για την κυβερνοασφάλεια στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Αντί να μπορούν να αποφύγουν την ευθύνη κατηγορώντας τα περιστατικά στους προμηθευτές, οι εταιρείες είναι πλέον προσωπικά υπεύθυνες για την κυβερνοασφάλειά τους. Αυτή η εξέλιξη είναι άκρως απαραίτητη, καθώς ο ρυθμός κατανάλωσης λογισμικού επισκιάζει τον ρυθμό με τον οποίο τα στοιχεία παρατηρούνται και παρακολουθούνται, και αυτό το χάσμα αυξάνεται συνεχώς.
Τους τελευταίους 12 μήνες, δημοσιεύθηκαν μόνο 60.000 Software Bills of Materials (SBOMs) έναντι 6,9 εκατομμυρίων νέων στοιχείων open source που κυκλοφόρησαν. Αυτό το χάσμα είναι μια ωρολογιακή βόμβα, με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν την ευθύνη με πιθανές αυστηρές οικονομικές κυρώσεις.
Ποια είναι η γνώμη μου
Όταν σκεφτόμαστε το λογισμικό, το θεωρούμε ασφαλμένα ότι είναι ένα ενιαίο σύστημα. Η πραγματικότητα είναι ότι όλο το λογισμικό είναι ένα αλληλεξαρτώμενο πλέγμα στοιχείων ανοιχτού και κλειστού κώδικα και ένας αδύναμος κρίκος μπορεί να είναι καταστροφικός. Κατά μέσο όρο, κάθε εφαρμογή περιέχει 180 στοιχεία, με επαναλαμβανόμενες ενημερώσεις, διορθώσεις και πολλαπλές εκδόσεις.
Είναι αδύνατο να παρακολουθείται κάθε μεμονωμένη αλλαγή χειροκίνητα. Απαιτείται αυτοματισμός και σωστά εργαλεία για να συμβαδίσουν με τον ρυθμό που απαιτεί η σύγχρονη ανάπτυξη λογισμικού.
Αν μόνο ένα στοιχείο τεθεί σε κίνδυνο, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο οι κανονισμοί έρχονται ο ένας μετά τον άλλον για να εντοπίσουν και να θεραπεύσουν τους ασθενέστερους κρίκους στις αλυσίδες εφοδιασμού λογισμικού.
Οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και δεν υπόκεινται άμεσα στην NIS2, θα πρέπει να γνωρίζουν τις επιπτώσεις της. Παρόλο που η ΕΕ είναι η πρώτη που χάραξε μια γραμμή στον άμμο σε αυτό το ζήτημα, δεν θα είναι η τελευταία. Οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από το να είναι προορατικές και όχι αντιδραστικές. Η προετοιμασία για το επερχόμενο νομοσχέδιο CRA βοηθά τις εταιρείες να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο μεταβαλλόμενο νομοθετικό τοπίο.
Ο κίνδυνος να είσαι ο ασθενέστερος κρίκος υπερτερεί κατά πολύ των προκλήσεων συμμόρφωσης, καθώς η προστασία των συνεργατών από δαπανηρά περιστατικά στον κυβερνοχώρο, αποτυχίες συμμόρφωσης και ζημιά στη φήμη διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα μιας εταιρείας και, τελικά, τη βάση της κερδοφορίας της.
Η σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών
Η NIS2 δεν είναι μόνο μια οδηγία που επιβάλλει κανόνες, αλλά και μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν την κυβερνοασφάλειά τους και να προστατεύσουν τα δεδομένα τους. Η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις απειλές και τις ευπάθειες είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων κινδύνων στον κυβερνοχώρο. Η δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να μοιράζονται γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα.
Η ανάγκη για συνεχή προσαρμογή και εκπαίδευση
Ο κόσμος της κυβερνοασφάλειας εξελίσσεται συνεχώς, με νέες απειλές και τεχνικές να εμφανίζονται καθημερινά. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες να προσαρμόζονται στις νέες προκλήσεις και να επενδύουν στην εκπαίδευση του προσωπικού τους. Η δημιουργία μιας κουλτούρας κυβερνοασφάλειας στην εταιρεία, όπου όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τους κινδύνους και τις βέλτιστες πρακτικές, είναι απαραίτητη για την προστασία των δεδομένων και των συστημάτων.
Η συνεχής εκπαίδευση και η ενημέρωση του προσωπικού σχετικά με τις τελευταίες απειλές και τις τεχνικές αντιμετώπισης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας.