ΑρχικήΤι είναιΟι Διαφορές μεταξύ Ουρολόγου και Νεφρολόγου

Οι Διαφορές μεταξύ Ουρολόγου και Νεφρολόγου

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν ουρολόγο και ένα νεφρολόγο; Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ή δεν είναι σίγουροι για τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ιατρικών ειδικοτήτων. Η σύγχυση προέρχεται πιθανότατα από το γεγονός ότι και οι δύο ειδικότητες, ουρολόγος και νεφρολόγος, ασχολούνται με τα νεφρά και τα πεδία της ουρολογίας και της νεφρολογίας συχνά αλληλοκαλύπτονται.

Ένας ουρολόγος ειδικεύεται στη θεραπεία όλων των πτυχών του ουροποιητικού συστήματος. Το ουροποιητικό σύστημα περιλαμβάνει: τον ουρητήρα, την ουρήθρα, τη κύστη και τα επινεφρίδια, συν τον προστάτη και τους όρχεις στους άνδρες. Οι ουρολόγοι επεμβαίνουν χειρουργικά στο ουροποιητικό σύστημα και στα νεφρά και ασχολούνται με τις ουρολογικές παθήσεις, όπως πέτρες στα νεφρά, εμφράξεις των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του καρκίνου του προστάτη, την ακράτεια, τη χαμηλή τεστοστερόνη, τη στυτική δυσλειτουργία κλπ. Το ιατρικό πεδίο της ουρολογίας είναι τεράστιο και αλληλοεπικαλύπτεται όχι μόνο με τη νεφρολογία, αλλά και με τη γυναικολογία, ανδρολογία, παιδιατρική χειρουργική, ογκολογία, γαστρεντερολογία και ενδοκρινολογία.

Οι δύο αυτές ειδικότητες, ουρολόγος και νεφρολόγος, εργάζονται σε νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία. Μπορούν περαιτέρω να λάβουν επιπλέον εξειδίκευση, για παράδειγμα στη θεραπεία συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων: υπάρχουν παιδιατρικοί νεφρολόγοι καθώς παιδιατρικοί ουρολόγοι. Υπάρχουν ουρολόγοι που ειδικεύονται στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, στις νευρολογικές διαταραχές, υπάρχουν οι ουρολόγοι ογκολόγοι και άλλες ειδικότητες.

Ένας νεφρολόγος μελετά τη χρόνια νεφρική νόσο, διαχειρίζεται κέντρα και προγράμματα αιμοκάθαρσης, αντιμετωπίζει τη τελικού σταδίου νεφρική νόσο, τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ρυθμίζει μετρήσεις του ουρικού οξέος που σχετίζεται με την ουρική αρθρίτιδα, τους ηλεκτρολύτες και ασχολείται με ασθένειες στους οποίους μπορεί να υπάρξουν νεφρικά προβλήματα, όπως ο διαβήτης και η υψηλή πίεση του αίματος. Παραπέμπει ασθενείς για μεταμόσχευση νεφρού. Ένας νεφρολόγος προσφέρει μη χειρουργικές θεραπείες. Σε κάποιους από τους ασθενείς του μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση – η οποία διενεργείται από ουρολόγο. Ο νεφρολόγος είναι, ωστόσο, υπεύθυνος για τη φροντίδα του ασθενούς, πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Οι νεφροί είναι πράγματι δύο από τα πιο ζωτικά όργανα του σώματος μας. Αυτά τα όργανα είναι υπεύθυνα για πολλές από τις σημαντικές ρυθμιστικές εργασίες που πρέπει να εκτελούνται στο σώμα. Ένα από αυτά τα καθήκοντα είναι η απομάκρυνση των αποβλήτων από το αίμα, τα οποία στη συνέχεια κατευθύνονται προς την ουροδόχο κύστη ώστε να αποβληθούν από το σώμα με τη μορφή ούρων.

Τα νεφρά εκτελούν επίσης, αυτό που είναι γνωστό ως, οι ομοιοστατικές λειτουργίες. Μία από αυτές τις λειτουργίες είναι να ρυθμίζει το επίπεδο των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Οι ομοιοστατικές λειτουργίες περιλαμβάνουν επίσης τη διατήρηση και τη ρύθμιση της ισορροπίας μεταξύ οξέων και βάσεων και της πίεσης του αίματος. Η πίεση του αίματος ελέγχεται με τη διατήρηση των επιπέδων του άλατος και νερού.

Δεδομένου ότι οι ρόλοι του ουρολόγου και του νεφρολόγο τείνουν να αλληλοκαλύπτονται, οι ουρολόγοι και οι νεφρολόγοι συχνά συνεργάζονται για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών. Οι περιπτώσεις όπου η θεραπεία μιας συγκεκριμένης πάθησης έχει ιατρικές και χειρουργικές απαιτήσεις δεν είναι σπάνιες: ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί ένα ουρολόγο, έναν νεφρολόγο, ή και τα δύο. Ωστόσο, ο καθένας από αυτούς έχει εκπαιδευτεί να ασχοληθεί με ένα συγκεκριμένο είδος προβλημάτων και έχει ειδικευτεί για να γνωρίζει περαιτέρω λεπτομέρειες επάνω στο αντικείμενό του, για παράδειγμα από έναν γενικό γιατρό.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166