ΑρχικήΕπιστήμηΟι επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στις νυχτερίδες της Βαλτικής Θάλασσας

Οι επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στις νυχτερίδες της Βαλτικής Θάλασσας

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Τουρκού και του Ελσίνκι στη Φινλανδία έχουν προβεί σε ενδελεχή διερεύνηση σχετικά με τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στις νυχτερίδες σε διάφορες χώρες της Βαλτικής Θάλασσας (Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ρωσία και Σουηδία) και στην υπόλοιπη Ευρώπη. .

Επί του παρόντος δημοσίευσαν μια κριτική για το παρόν θέμα που αναφέρει: «Τα αποτελέσματα είναι αρκετά απλά: οι επιπτώσεις των εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας σε διαφορά αγροκτήματα πάνω σε νυχτερίδες στη Βαλτική Θάλασσα περιοχή, έχουν ελάχιστα διερευνηθεί που σημαίνει ότι χρειάζεται μία προσεκτική έρευνα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα και την προστασία αυτών των ζώων».

«Eίναι γεγονός πως υπάρχουν ελάχιστες έως μηδαμινές αναφορές και μελέτες που να είναι διαθέσιμες σχετικά με τούτη την ιδιομορφία, και μάλιστα δεν υπάρχει καμία που να είναι διατυπωμένη στα Αγγλικά. Οι κύριοι λόγοι για αυτήν την έλλειψη δεδομένων είναι πιθανώς ο μικρός αριθμός ανεμογεννητριών στην περιοχή και η έλλειψη για την αλληλεπίδραση των νυχτερίδων με αυτά τα μηχανήματα», λέει ο Simon Gaultier από το Πανεπιστήμιο του Τούρκου, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι είναι σημαντικό να μην βασίζουμε πλήρως τη γνώση μας από την υπόλοιπη Ευρώπη για να μελετάμε νυχτερίδες και τα αιολικά πάρκα στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα αναφέρει: «Το κλίμα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες για τις νυχτερίδες είναι διαφορετικές από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και σε μικρές αποστάσεις, επηρεάζοντας τη βιολογία και την οικολογία αυτών των ειδών, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου που επηρεάζονται από τα αιολικά πάρκα.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τις μεθόδους και την ποιότητα της έρευνας, ειδικά κατά την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων αιολικών πάρκων. Φαίνεται ότι οι τρέχουσες μέθοδοι δεν προσαρμόζονται για να προβλέψουν την πραγματική παρουσία νυχτερίδων στα μελλοντικά αιολικά πάρκα, πόσο μάλλον τις επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν, όπως οι κίνδυνοι σύγκρουσης επάνω στους έλικες των ανεμογεννητριών.

Κατά την τελευταία δεκαετία πληθαίνουν όλο και περισσότερο τα αιολικά πάρκα στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, μια περιοχή που παίζει σημαντικό ρόλο για ένα μεγάλο μέρος των νυχτερίδων της Ευρώπης: αφού διασχίζεται από πολλές ομάδες μεταναστευτικών νυχτερίδων κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά είναι επίσης το σπίτι διαφόρων τοπικών ειδών νυχτερίδων πού διαμένουν μόνιμα στην περιοχή. όπως το Eptesicus nilssonii.

Ο Simon Gaultier επισήμανε: «Ωστόσο το πιο ανησυχητικό στοιχείο σε όλη την υπόθεση έχει να κάνει ότι ο πληθυσμός των νυχτερίδων δεν αυξάνεται, εν αντιθέσει με τις ανεμογεννήτριες που πληθαίνουν με γοργό ρυθμό λόγω της κερδοφορίας που αποφέρουν στους επενδυτές που τα εγκαθιστούν. Πρέπει να προβλέψουμε και να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε πρώτα περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με αυτό το θηλαστικό».

Πλέον, ο Gaultier άρχισε να συλλέγει νέα δεδομένα αυτό το καλοκαίρι. Χρησιμοποιώντας συσκευές εγγραφής υπερήχων που βρίσκονται γύρω από αιολικά πάρκα. Ο Gaultier και οι συνεργάτες του αναζητούν τις πιθανές επιπτώσεις που έχουν οι ανεμογεννήτριες στην παρουσία και τη δραστηριότητα των νυχτερίδων. Άλλες μελέτες έχουν αναφέρει ότι οι νυχτερίδες προσελκύονται από ανεμογεννήτριες, ενώ κάποιες άλλες απωθούνται.

«Πρέπει να παρακολουθούμε για αρκετά χρόνια τις νυχτερίδες ούτως ώστε να δούμε τι συμβαίνει στη Φινλανδία, αλλά παράλληλα θα πρέπει να ρίξουμε μια πρώτη ματιά στο τέλος του τρέχοντος έτους για να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό σε πρώτη φάση» λέει ο Gaultier.

«Στο τέλος αυτής της προσπάθειας, θέλουμε το έργο μας να είναι χρήσιμο τόσο για τον σχεδιασμό αιολικής ενέργειας όσο και για τη διατήρηση των νυχτερίδων, καθορίζοντας περιοχές υψηλού κινδύνου όπου δεν πρέπει να κατασκευάζονται ανεμογεννήτριες ή έστω μα σχεδιάζουμε συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων των σημερινών και μελλοντικών αιολικών πάρκων», προσθέτει ο προαναφερόμενος επιστήμονας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166