Οι επιπτώσεις του να είσαι έξυπνος μαθητής

Οι επιπτώσεις του να είσαι έξυπνος μαθητής

Οι επιπτώσεις του να είσαι έξυπνος μαθητής.

Το να θεωρείται ένα άτομο το πιο έξυπνο στην τάξη από τους καθηγητές, μπορεί τελικά να μην είναι ένα πλεονέκτημα, τουναντίον να γεννά ορισμένα μειονεκτήματα.

Ο μαθητής κινδυνεύει να γίνει κοινωνικά ευάλωτος και μπορεί να έχει πρακτικά λιγότερες ευκαιρίες από τους υπόλοιπους συμμαθητές του, παρουσιάζει μια νέα διδακτορική διατριβή .

«Οι μαθητές που αποκαλούνται έξυπνοι από τον δάσκαλο κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν από τους συμμαθητές τους και να υποφέρουν από μειωμένες ευκαιρίες μάθησης, λέει η Ulla Lundqvist, από το Τμήμα Παιδαγωγικής Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης στο Metropolitan University College της Δανίας.

Οι ετικέτες ταυτότητας μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τον μαθητή

Ο Lundqvist συνέλεξε δεδομένα από δύο τάξεις του δημοτικού σχολείου στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Ακολούθησε την πρόοδο των μαθητών από την ηλικία των 11 έως 13 ετών και διαπίστωσε ότι η απόδοση ετικέτας με την προσφώνηση ότι είναι έξυπνοι μπορεί να καταστήσει τις μελλοντικές τους σχολικές ημέρες, δύσκολες.

«Όταν ένας έξυπνος μαθητής συχνά απαντάει σωστά στις αναμενόμενες ερωτήσεις του δασκάλου, τότε ο δάσκαλος μπορεί ακούσια μπορεί να βασιστεί στη συνύπαρξη αυτής της συνεργασίας και να μοιραστεί μαζί του τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Τέτοιες κοινωνικές διαδικασίες είναι πιθανό να γεννήσουν επιθετική συμπεριφορά από το υπόλοιπο σύνολο των μαθητών στην τάξη και κατά συνέπεια να δεχθεί ακραίες συμπεριφορές, ακόμη και εκφοβισμό, με αποτέλεσμα αυτό το άτομο να ζει αφόρητες καταστάσεις., λέει ο Lundqvist.

Στη μελέτη, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή σε δύο τέτοιους έξυπνους μαθητές.

Ένα από τα παιδιά βοήθησε τον δάσκαλο να προχωρήσει με ταχύτατο ρυθμό τις δραστηριότητες της διδασκαλίας μέσα στην τάξη, δίνοντας γρήγορες απαντήσεις στα ερωτήματα του δασκάλου. Επίσης το άλλο παιδίήταν πρόθυμο να συμμετάσχει σε αυτή την δραστηριότητα, ζητώντας διαρκώς νέες και πιο δύσκολες ερωτήσεις.

Η μελέτη έδειξε ότι και τα δύο παιδιά είχαν αρνητικές συνέπειες, αφού οι υπόλοιποι μαθητές τους συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν κατώτερα άτομα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ή στην εξωσχολική ζωή, διότι υπήρχε η πεποίθηση πως ήταν τα χαϊδεμένα παιδιά της τάξης, κάτι που δεν άρεσε στους συμμαθητές τους.

Σύμφωνα με τον Lundqvist, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι οι δάσκαλοι δεν κολλάνε ετικέτες στα παιδιά σκόπιμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας