ΑρχικήΕργασίαΟι εργαζόμενοι της SAP SE εξέφρασαν απογοήτευση για τις πρόσφατες αυξήσεις μισθών

Οι εργαζόμενοι της SAP SE εξέφρασαν απογοήτευση για τις πρόσφατες αυξήσεις μισθών

Σύμφωνα με το Betriebsrat (συμβούλιο εργαζομένων) και το συνδικάτο IG Metall, οι εργαζόμενοι ανέμεναν αύξηση τουλάχιστον 5%, αλλά έλαβαν κατά μέσο όρο μόλις 2,4% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Παρά το γεγονός ότι ο μισθός στη SAP θεωρείται ικανοποιητικός, αυτή η αύξηση δεν επαρκεί για να ενθαρρύνει το προσωπικό να καλύψει τα κενά (δηλαδή με περαιτέρω εργασία και ζήλο) που προέκυψαν από την αποχώρηση πολλών έμπειρων συναδέλφων, όπως δήλωσε ο Eberhard Schick, πρόεδρος του Betriebsrat της SAP SE.

Το προηγούμενο έτος, η εταιρεία μείωσε περίπου 2.600 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, στο πλαίσιο ενός προγράμματος μετασχηματισμού που επηρέασε συνολικά περίπου 8.000 θέσεις.

Νέες θέσεις αναμένεται να δημιουργηθούν κυρίως στην Ινδία, όπου η SAP σχεδιάζει να ανοίξει έως το 2025 νέο ερευνητικό κέντρο για έως και 15.000 εργαζόμενους.

Το 2024, η SAP κατέγραψε έσοδα 34,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και κέρδη 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για το 2025, προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι θα επιτύχουν έσοδα 37 δισεκατομμυρίων ευρώ και κέρδη 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει τις αυξήσεις μισθών.

Επιπλέον, η SAP ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2024 ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν πλέον να επιλέγουν ελεύθερα μεταξύ τηλεργασίας και εργασίας στο γραφείο. Απαιτείται πλέον παρουσία στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα. Ο Betriebsrat ανέφερε ότι πολλοί εργαζόμενοι, μέσω της πρακτικής της εμπιστευτικής εργασίας, εργάζονται πολύ περισσότερο από το απαιτούμενο. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι οι εργαζόμενοι είναι εξίσου παραγωγικοί στο σπίτι όσο και στο γραφείο. Πολλοί έχουν προσαρμόσει τις προσωπικές τους συνθήκες με βάση την ευελιξία αυτή και θα αναγκαστούν να κάνουν σημαντικές αλλαγές.

Η απόφαση της SAP να περιορίσει την τηλεργασία αντανακλά μια τάση που παρατηρείται σε πολλές εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν να επαναφέρουν τους εργαζόμενους στα γραφεία. Παρά τις θετικές εμπειρίες με την τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις επιδιώκουν τώρα μεγαλύτερη παρουσία στο γραφείο.

Αυτό έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και παραγωγικότητας, καθώς και με την ικανοποίηση των εργαζομένων.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η SAP παραμένει ένας από τους κορυφαίους εργοδότες στη Γερμανία, προσφέροντας ανταγωνιστικούς μισθούς. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η εταιρεία ηγείται της λίστας των καλύτερα αμειβόμενων εταιρειών με μέσο μισθό 75.317 ευρώ. Αυτό υπογραμμίζει τη δέσμευση της SAP να προσελκύει και να διατηρεί ταλέντα, παρά τις εσωτερικές διαφωνίες σχετικά με τις αυξήσεις μισθών και τις πολιτικές τηλεργασίας.

Είναι σημαντικό για την εταιρεία να βρει μια ισορροπία μεταξύ των επιχειρηματικών της στόχων και των αναγκών των εργαζομένων της. Η διατήρηση του ηθικού και της ικανοποίησης του προσωπικού είναι κρίσιμη για τη συνεχιζόμενη επιτυχία της SAP στην ανταγωνιστική αγορά λογισμικού.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166