Οι ετικέτες θερμίδων μας ενθαρρύνουν να παραγγέλνουμε υγιεινότερα γεύματα

Οι ετικέτες θερμίδων μας ενθαρρύνουν να παραγγέλνουμε υγιεινότερα γεύματα

Οι ετικέτες θερμίδων μας ενθαρρύνουν να παραγγέλνουμε υγιεινότερα γεύματα.

Αν γνωρίζαμε εκ των προτέρων τη θερμιδική αξία των τροφών που υπάρχουν στα εστιατόρια πολύ πιθανόν να αλλάζαμε τις συνήθειές μας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έκθεσης της Δανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η οποία εξέτασε 14 επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2014 και 2016.

Έντεκα από τις μελέτες αποκάλυψαν ότι η συμπερίληψη των πληροφοριών αναφορικά με τις θερμίδες στον κατάλογο του μενού των εστιατορίων οδήγησε σε σημαντική μείωση της πρόσληψης των θερμίδων.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι υπέρβαροι γίνονται υπέρβαροι, το οποίο είναι κάτι κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχε στοιχειώδης οργάνωση, οπότε αυτή η αρνητική εξέλιξη πρέπει να αντιστραφεί. Η έκθεση δείχνει ότι η επισήμανση θερμίδων στα εστιατόρια είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση του αυξανόμενου υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας », λέει ο επικεφαλής του προγράμματος Gitte Laub Hansen από την Δανέζικη Αντικαρκινική Εταιρεία.

Τα αποτελέσματα ακολουθούν μια προηγούμενη ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2016, η οποία εξέτασε μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2012 και 2014.

«Θέλαμε να δούμε αν τα συμπεράσματά μας εξακολουθούσαν να ισχύουν. Η νέα έκθεση ενισχύει την απόδειξη ότι οι ετικέτες θερμίδων βοηθούν τους ανθρώπους να παραγγέλνουν υγιεινότερα τρόφιμα », λέει ο Hansen.

Στη Δανία, το ποσοστό των υπέρβαρων ανθρώπων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδίως μεταξύ των νέων των ατόμων που έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και εισοδήματος.

Σχεδόν το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού είναι υπέρβαρο – εκ των οποίων το 14% είναι παχύσαρκοι.

Η τάση αφορά το γεγονός ότι η παχυσαρκία είναι ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου που μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο.

«Ένας από τους λόγους για την αύξηση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας είναι πιθανώς ότι οι Δανοί τρώνε πολύ συχνά έξω και επιλέγουν συνήθως το γρήγορο φαγητό. Όσο περισσότερο τρώει ο κόσμος αυτά τα ανθυγιεινά φαγητά, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για επίγνωση των θερμίδων που περιέχει σε κάθε πιάτο», λέει ο Hansen και τονίζει ότι η κατανάλωση μόλις δέκα επιπλέον kcal κάθε μέρα για μια παρατεταμένη περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας