ΑρχικήΥπολογιστέςΟι ευπάθειες Meltdown και Specter θέτουν σε κίνδυνο τα τηλέφωνα και τους...

Οι ευπάθειες Meltdown και Specter θέτουν σε κίνδυνο τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές

Οι ευπάθειες Meltdown και Specter θέτουν σε κίνδυνο όλα τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές.

Έχουν ανακαλυφθεί δύο σημαντικές αδυναμίες ασφαλείας που μπορούν να επηρεάσουν σχεδόν όλους τους υπολογιστές, τους διακομιστές σύννεφων και τα smartphones και μπορούν να επηρεάσουν όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως χώρας.

Τα τρωτά σημεία Meltdown και Specter είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες των σύγχρονων επεξεργαστών που κατασκευάζει η Intel. Επίσης από αυτή τη λαίλαπα δεν γλιτώνει ούτε το hardware που παράγεται από την ARM και την AMD και το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη μνήμη του συστήματος σε υπολογιστές και άλλες συσκευές.

Οι σοβαρές ατέλειες ασφαλείας θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους χάκερς να κλέψουν τα δεδομένα που περιέχονται σε μια συσκευή, με τη βοήθεια κακόβουλων προγραμμάτων, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόσβαση σε πληροφορίες, όπως κωδικοί πρόσβασης, έγγραφα, emails και άλλα, σύμφωνα με το The Register.

Οι συγκεκριμένες ειδήσεις αποκαλύφθηκαν από τους ερευνητές ασφάλειας του Google Project Zero, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα ελαττώματα επηρεάζουν το hardware που δημιουργήθηκε το 1995 και μετά, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν κάθε σύγχρονη υπολογιστική συσκευή στον κόσμο κινδυνεύει. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες είχαν επίγνωση του προβλήματος εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ήλπιζαν να το λύσουν πριν αποκαλυφθεί το θέμα.

«Η Intel, όπως και άλλες σχετικές εταιρείες έχουν ενημερωθεί για τη νέα έρευνα ασφάλειας που περιγράφει μεθόδους ανάλυσης λογισμικού που, όταν χρησιμοποιούνται για κακόβουλους σκοπούς, έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουνευαίσθητα δεδομένα από υπολογιστικές συσκευές που λειτουργούν με ένα καθορισμένο τρόπο που είναι γνωστό στην κοινότητα των χάκερς», επιβεβαίωσε η Intel σε δελτίο τύπου.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι οι διορθώσεις υπό μορφή ενημερώσεων λογισμικού θα είναι διαθέσιμες εντός των επόμενων ημερών, ωστόσο έχουν ήδη επικριθεί γιατί επιβραδύνουν το σύστημα των συσκευών.

Η AMD και η ARM ανταποκρίθηκαν αρκετά γρήγορα στο άκουσμα της είδησης, μάλιστα η ARM επιβεβαιώνει ότι ορισμένοι από τους επεξεργαστές της, συμπεριλαμβανομένων των τσιπ Cortex-A που χρησιμοποιούνται σε πολλά σύγχρονα smartphones, έχουν επηρεαστεί.

Σε μια δήλωση, η AMD είπε: Η απειλή κυκλοφορεί σε τρεις παραλλαγές, οι οποίες διαφέρουν αισθητά μεταξύ τους, όμως η εταιρεία μας (και κατ’ επέκταση οι επεξεργαστές) μας, στην πραγματικότητα δεν είναι εκτεθειμένη σε καμία από τις τρεις απειλές, λόγω των διαφορών στην αρχιτεκτονική της AMD, πιστεύουμε ότι υπάρχει σχεδόν μηδενικός κίνδυνος για τους επεξεργαστές AMD στην παρούσα φάση.

Ωστόσο, ορισμένες αναφορές έχουν υποστηρίξει ότι το Spectre μπορεί να μην είναι σε θέση να επιδιορθωθεί χωρίς να υπάρξει πλήρης επανασχεδιασμός των επεξεργαστών και ότι τα μπαλώματα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ευπάθειας Meltdown θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τους υπολογιστές κατά 30%.

Η Google και η Microsoft έχουν ήδη πει ότι τα συστήματά τους έχουν διορθωθεί και προστατεύονται από τα ελαττώματα. Βέβαια για να είμαστε αντικειμενικοί αρκετοί ειδικοί σε αυτόν τον τομέα πιστεύουν πως αυτές οι εξαγγελίες που έγιναν από τις εταιρείες στην ουσία συνέβησαν για να καθησυχάσουν τον κόσμο, όμως τα πράγματα μπορεί να μην είναι έτσι στην πραγματικότητα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166