ΑρχικήΟικονομίαΟι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής και η ανάγκη διάλυσης τους

Οι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής και η ανάγκη διάλυσης τους

Συνασπισμός οργανισμών κατά της ισχύος των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας

Ένας συνασπισμός 70 οργανισμών από όλο τον κόσμο ζητά τη διάλυση των μεγάλων εταιρειών πληροφορικής. Σύμφωνα με το μανιφέστο που δημοσίευσαν, η ψηφιακή οικονομία βρίσκεται υπό τον έλεγχο λίγων εταιρειών, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό στην αγορά. Ο στόχος τους είναι η αποκέντρωση και ο εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας, ώστε να πάψει να βρίσκεται στα χέρια λίγων μονοπωλίων.

Το μανιφέστο, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, καλεί τις ρυθμιστικές αρχές να δράσουν άμεσα και να περιορίσουν τη δομική ισχύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, δημιουργώντας ένα πιο ισότιμο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Διεθνής συμμετοχή και υποστήριξη

Το μανιφέστο υπογράφηκε από μια πληθώρα οργανισμών, από το A for Accountable Tech έως το Xnet, με τη συντονιστική ευθύνη να αναλαμβάνουν οργανώσεις όπως το Balanced Economy Project, το People vs Big Tech και το IT for Change. Στην Ευρώπη, σημαντικοί υποστηρικτές είναι οργανισμοί όπως το Lobbycontrol, το Wikimedia, το Digitalcourage και το Edri.

Αναγκαία μέτρα: Αποδεσμοποίηση και διαλειτουργικότητα

Σύμφωνα με το μανιφέστο, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να διαχωριστούν και να υποχρεωθούν να προσφέρουν μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπηρεσιών τους. Επιπλέον, θα πρέπει να φορολογούνται αναλογικά με την ισχύ τους, και τα κέρδη να επανεπενδύονται για το κοινό καλό.

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι η δημιουργία μιας δημόσιας ψηφιακής υποδομής που θα βασίζεται στο λογισμικό ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα. Οι δημόσιες προμήθειες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλός για την προώθηση εναλλακτικών λύσεων στις κυρίαρχες τεχνολογικές πλατφόρμες, μειώνοντας την εξάρτηση από λίγους μεγάλους παίκτες.

Η Google και τα μονοπώλια της Big Tech

Το έγγραφο φόντου περιγράφει τις εταιρείες Google (Alphabet), Amazon, Meta, Apple και Microsoft ως τους κύριους εκπροσώπους της Big Tech. Οι εταιρείες αυτές ελέγχουν σημαντικά τμήματα της ψηφιακής αγοράς, όπως την αναζήτηση στο διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα, την ψηφιακή διαφήμιση, το ηλεκτρονικό εμπόριο και το cloud computing. Η επιρροή τους επεκτείνεται και στην τεχνητή νοημοσύνη, μια βιομηχανία με ραγδαία ανάπτυξη.

Το έγγραφο επισημαίνει δικαστική απόφαση του Αυγούστου 2024, σύμφωνα με την οποία η Google κατηγορήθηκε για μονοπώλιο μέσω συμφωνιών αποκλειστικής διανομής της μηχανής αναζήτησής της. Το μανιφέστο τονίζει ότι περιστατικά όπως η μαζική βλάβη χιλιάδων υπολογιστών Windows λόγω προβλήματος του Crowdstrike τον Ιούλιο του 2024 αναδεικνύουν την εξάρτηση από λίγες πλατφόρμες.

Ευρωπαϊκή νομοθεσία και μέτρα για τη διάλυση

Η πιθανή διάλυση των μεγάλων εταιρειών πληροφορικής συζητείται εδώ και χρόνια, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση μέσω του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Αυτός ο νόμος δίνει τη δυνατότητα διάλυσης των λεγόμενων gatekeepers, εάν δεν συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της αγοράς. Παρά τις αρκετές έρευνες που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά εταιρειών όπως η Apple και η Meta, μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβληθεί σημαντικές κυρώσεις.

Η σημασία της διάλυσης για την καινοτομία

Η διάλυση των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας δεν θα οδηγήσει μόνο σε ένα πιο υγιές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και σε μεγαλύτερη καινοτομία. Η ψηφιακή οικονομία θα μπορέσει να ανθίσει αν οι μικρότερες εταιρείες έχουν πρόσβαση σε πόρους και αγορές που τώρα ελέγχονται από λίγους. Η διαλειτουργικότητα και το άνοιγμα των πλατφορμών θα προσφέρουν στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα.

Η προώθηση της δημόσιας ψηφιακής υποδομής θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ψηφιακής οικονομίας και τη δημιουργία ενός πιο ανοιχτού και δίκαιου οικοσυστήματος. Αυτό θα ωφελήσει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα.

Συμπέρασμα

Οι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής έχουν συγκεντρώσει τεράστια ισχύ και επηρεάζουν τις αγορές σε παγκόσμια κλίμακα. Η διάλυση τους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της ισορροπίας στην ψηφιακή οικονομία και την προώθηση ενός πιο δίκαιου και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Οι παρεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών και οι πρωτοβουλίες όπως αυτή των 70 οργανισμών ανοίγουν το δρόμο για ένα μέλλον όπου η τεχνολογία θα εξυπηρετεί το κοινό καλό και όχι μόνο τα κέρδη λίγων.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166