ΑρχικήΟικονομίαΟι πετρελαϊκές εταιρείες βλέπουν μικρά κέρδη στα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Οι πετρελαϊκές εταιρείες βλέπουν μικρά κέρδη στα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η BP ανακοίνωσε ότι σταματά τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα στη θάλασσα. Η εταιρεία δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πράσινη ενέργεια, θεωρώντας τα συγκεκριμένα εξαιρετικά δαπανηρά στην κατασκευή τους και συνεπώς μη κερδοφόρα.

Το κόστος κατασκευής αιολικών πάρκων στη θάλασσα έχει εκτοξευθεί, ωθώντας τις πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν αλλού. Σύμφωνα με τον αναλυτή Jos Versteeg της InsingerGilissen στην εκπομπή Eenvandaag, η απόδοση των ανεμογεννητριών είναι πολύ χαμηλότερη. Απαιτούνται πολλές ανεμογεννήτριες για να επιτευχθεί κέρδος, ειδικά σε σύγκριση με το πετρέλαιο, το οποίο παρά το γεγονός ότι είναι δυσκολότερη η εύρεση του, έχει σημαντικά υψηλότερη ενεργειακή αξία, γεγονός που προτιμάται από τους μετόχους.

Αιολικά πάρκα

Ο Versteeg σχολιάζει: “Εννοείται πως θα ήταν πολύ καλύτερο μακροπρόθεσμα αν οι πετρελαϊκές εταιρείες σκέφτονταν και το μέλλον . Όμως, οι περισσότεροι CEO μένουν στη θέση τους για δέκα χρόνια και σκέφτονται απλά πως ‘θα περάσει η θητεία τους, χωρίς να πάρουν ριψοκίνδυνες αποφάσεις που θα βάλουν σε κίνδυνο τη θέση τους’, οπότε θέλουν να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από το πετρέλαιο.” Επιπλέον, το πετρέλαιο είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο, σε αντίθεση με τον ήλιο και τον άνεμο, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Επιπρόσθετα, δεν έχουμε εξαντλήσει ακόμη ούτε το μισό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, άρα η ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ενέργειας φαντάζει λιγότερο επιτακτική.

Οι κανονισμοί της Ευρώπης στον τομέα της βιωσιμότητας επίσης δεν φαίνεται να λειτουργούν σωστά. Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν τις εταιρείες όπως η BP να επιβάλλουν πάγωμα των επενδύσεων στα αιολικά πάρκα. Στόχος της BP είναι η μείωση του κόστους, αφού προφανώς ακολουθεί το παράδειγμα της Shell, της ανταγωνιστικής εταιρείας που έχει εφαρμόσει πρωτύτερα αυτό το σχέδιο.

Η BP εστιάζει πλέον στον Κόλπο του Μεξικού και σε αμερικανικά κοιτάσματα πετρελαιούχου σχιστόλιθου για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όλα αυτά γίνονται για να ικανοποιηθούν αποκλειστικά οι μέτοχοι, οι οποίοι δεν είναι ευχαριστημένοι με την τρέχουσα τιμή της μετοχής της BP.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166