Φτιαγμένες από αέρινα ή πιο βαριά υφάσματα, οι κουρτίνες ελέγχουν το φως που μπαίνει στο δωμάτιο, δίνουν όμως και την τελική πινελιά στη διακόσμηση του σπιτιού μας. Σας αποκαλύπτουμε, λοιπόν, μερικούς πιο «χαριτωμένους» τρόπους δεσίματος, που θα τις αναδείξουν ακόμη περισσότερο.
Πολύχρωμες ή μονόχρωμες, με σχέδια ή απλές, «βαριές» ή «ελαφρύτερες», θερινές ή χειμωνιάτικες, ακριβές ή φθηνότερες, οι κουρτίνες μεταμορφώνουν τους χώρους σας και τους ομορφαίνουν! Χωρίς αυτές το σπίτι ή το γραφείο σας είναι… γυμνό, ενώ το φως του ήλιου δεν…. ελέγχεται, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και την ψυχική σας διάθεση.
Για αυτό, προτιμήστε τις και χαρείτε τις παντού, αφού μάλιστα σήμερα οι μοντέρνες τεχνοτροπίες έχουν δημιουργήσει υφάσματα εκπληκτικά: ανθεκτικά, με χρώματα ανεξίτηλα, που δεν χρειάζονται σιδέρωμα, καθαρίζονται εύκολα και κυρίως διατηρούνται αμετάβλητα στο χρόνο.
Επιλέξτε τη σωστή κουρτίνα
Το πρώτο βήμα για να διαλέξετε τον τύπο της κουρτίνας που θα αγοράσετε θα το κάνετε πολύ προσεκτικά, αφού πρώτα λάβετε υπόψη τις απαιτήσεις του χώρου στον οποίο κινείστε. Φυσικά, πάντα υπάρχει και η χρυσή τομή: ο συνδυασμός, δηλαδή, δύο κουρτινών, μιας από υλικό που επιτρέπει στο φως να τη διαπερνά, και μιας που, όταν χρειαστεί, αποκλείει -λόγω της αδιαφάνειάς της- την είσοδο του.

Πέρα όμως από το ρόλο που επιτελούν σαν «ελεγκτές» του φωτός, σημαντική είναι η παρουσία τους και στη διακόσμηση του σπιτιού σας. Για αυτό…
- Εάν το δωμάτιο είναι μικρό, θα προτιμήσετε χρώματα ανοιχτά, φωτεινούς τόνους ή χαρούμενα σχέδια.
- Αν ο χώρος είναι μεγάλος, μπορείτε να κρεμάσετε «βαριές» κουρτίνες ή συνδυασμούς δύο υφασμάτων – ενός σκούρου κι ενός πιο ανοιχτού ή κάποιου σε χρώμα που δημιουργεί κοντράστ.
- Το ύφασμα της κουρτίνας παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά εξίσου βαρύνουσας σημασίας είναι και τα υπόλοιπα εξαρτήματα και αξεσουάρ.
Είτε κρεμασμένες σε ράγες είτε σε κουρτινόξυλα ή σε ειδικό σύστημα στερέωσης, οι κουρτίνες πρέπει να μετρηθούν προσεκτικά, να υπολογιστούν με ακρίβεια, μαζί με τον «αέρα» που πρέπει να έχουν, για να πέφτουν όμορφα στο πάτωμα. - Όταν αγοράζετε ύφασμα, φροντίστε πάντα να παίρνετε περισσότερο, ώστε, εάν χρειαστεί κάποια επιδιόρθωση, πρόσθεση ή μετατροπή, να υπάρχει διαθέσιμο. Είναι, άλλωστε, απίθανο έπειτα από καιρό να βρείτε το ίδιο ύφασμα.
- Εκτός από τα υφάσματα, υπάρχουν κι άλλα μοντέρνα συστήματα σκίασης του δωματίου, φτιαγμένα από υλικά που κάνουν θαύματα στον έλεγχο του εισερχόμενου φωτός, αλλά παράλληλα εμποδίζουν και το πολύ κρύο ή την υπερβολική ζέστη να εισέρχεται στο δωμάτιο.
- Ένας πολύ μοντέρνος τρόπος για το κρέμασμα ελαφρών κουρτινών είναι αυτός της… φωτογραφίας: ένα τεντωμένο λεπτό συρματόσχοινο, με ειδικό σύστημα στήριξης στον τοίχο, που περνά ανάμεσα από τους μεταλλικούς κρίκους -οι οποίοι έχουν ήδη περαστεί στην κουρτίνα- και τη βοηθούν να «γλιστρά» εύκολα και, κυρίως, να έχει «αέρα» και κίνηση.
Φτιάξτε μια ρομαντική κουρτίνα
Κατασκευή
- Μετρήστε και κόψτε τη στο απαιτούμενο μήκος, αφήνοντας περιθώριο 30-40 εκατοστά για στριφώματα και δεσίματα. Κόψτε τον απαιτούμενο αριθμό από κορδελάκια φάρδους 5 εκ. και μήκους 40 εκατοστά
- Αν το κορδελάκι είναι πιο φαρδύ απ’ όσο πρέπει, διπλώστε το στο κέντρο, καλή με καλή πλευρά, και κάντε μια ραφή γύρω στα 0,5 εκ. πιο μέσα από την άκρη της μακριάς και της μιας στενής πλευράς.
- Κόψτε την ούγια και στριφώστε τις μακριές πλευρές των κουρτινών. Κάντε ένα διπλό στρίφωμα κατά μήκος του κάτω μέρους- περίπου 10 εκ. φαρδύ.
- Διπλώστε τόσο όσο για ένα στενό στρίφωμα κατά μήκος του πάνω μέρους της κουρτίνας και σιδερώστε το. Διπλώστε τα κορδελάκια στη μέση και τοποθετήστε τη διπλωμένη άκρη τους σε ίσα διαστήματα μέσα στο τμήμα που έχετε διπλώσει. Ράψτε τα στη θέση τους μαζί με το στρίφωμα.
- Έπειτα, διπλώστε τα κορδελάκια πάνω από την άκρη του στριφώματος και σταθεροποιήστε τα γαζώνοντας.