Πέθανε ο γνωστός φυσικός Stephen Hawking σε ηλικία 76 ετών

Πέθανε ο γνωστός φυσικός Stephen Hawking σε ηλικία 76 ετών

Πέθανε ο γνωστός φυσικός Stephen Hawking σε ηλικία 76 ετών.

Ο Stephen Hawking, ο παγκοσμίου φήμης βρετανός φυσικός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Cambridge, απεβίωσε σήμερα (14 Μαρτίου 2018) στην ηλικία των 76 ετών. Τα παιδιά του Hawking, Lucy, Robert και Tim, δήλωσαν ότι πέθανε ειρηνικά στο σπίτι του στο Cambridge στις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Η οικογένειά του δήλωσε: «Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος του οποίου η δουλειά και η κληρονομιά μνημονεύεται για πολλά χρόνια ακόμη. Το θάρρος και η εμμονή του σε συνδυασμό με τη λαμπρότητα και το χιούμορ του ενέπνευσαν πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Το 1963, στην ηλικία των 21 ετών, ο Hawking διαγνώστηκε με πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), μια εκφυλιστική κατάσταση του νευρικού συστήματος. Οι γιατροί του έδωσαν δύο χρόνια ζωής, αλλά επειδή η μορφή της ασθένειας προχώρησε πιο αργά από το συνηθισμένο, επέζησε και άλλα 55.

Η κατάστασή του τελικά επιδεινώθηκε και είχε ως αποτέλεσμα να τον αφήσει εντελώς παράλυτο, κρατώντας τον για πάντα καθηλωμένο σε ένα αναπηρικό καροτσάκι. Ωστόσο το χειρότερο όλων είναι ότι δεν μπορούσα καν να μιλήσει, και το έπραττε βασιζόμενος μέσω μηχανικής υποβοήθησης.

Η εργασία του Hawking επεκτάθηκε σε διάφορα πεδία της φυσικής θεωρίας, όπως τη βαρύτητα, την κοσμολογία, την κβαντική θεωρία, τη θερμοδυναμική και τη θεωρία των πάντων. Το 1974, η θεωρία της ακτινοβολίας του Hawking πρότεινε ότι οι μαύρες τρύπες ακτινοβολούσαν ενέργεια, κάτι που μέχρι τότε ήταν άγνωστο για τα επιστημονικά δεδομένα.

Η φήμη του Hawking μεγάλωσε μετά την έκδοση του βιβλίου του το 1988, με τίτλο Μια σύντομη ιστορία του χρόνου, το οποίο πώλησε 10 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας