ΑρχικήΥπολογιστέςΠοντίκι με συνδρομή, η Logitech διευκρινίζει τη θέση της αν υφίσταται ή...

Ποντίκι με συνδρομή, η Logitech διευκρινίζει τη θέση της αν υφίσταται ή όχι

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας, Logitech, η Hanneke Faber, συζήτησε πρόσφατα με τους δημοσιογράφους του The Verge για ένα έργο, που προς το παρόν βρίσκεται καθαρά σε φάση έρευνας και ανάπτυξης, δηλαδή ενός ποντικιού που οι πελάτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για μια ζωή, χάρη κυρίως σε ενημερώσεις λογισμικού που θα τον διατηρούσαν ενημερωμένο για πάντα, κάτι που δεν συμβαίνει με κανένα ποντίκι στην αγορά.

Φυσικά, ένα τέτοιο προϊόν θα απαιτούσε ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο από τα τρέχοντα, υποστηρίζει η Faber, καθώς οι πωλήσεις υλικού θα καταρρεύσουν. Και εδώ έρχεται στην επιφάνεια η δυνατότητα ενός συνδρομητικού προγράμματος … για ένα τέτοιο ποντίκι!

Ποντίκι με συνδρομή, η Logitech διευκρινίζει τη θέση της

Εν τω μεταξύ, τονίζουμε για άλλη μια φορά πως όλα αυτά που ακούγονται στο διαδίκτυο είναι θεωρίες και φήμες, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο. Η Logitech προς το παρόν δεν σχεδιάζει πραγματικά να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα ποντίκι με υπηρεσία συνδρομής. Αλλά είναι αλήθεια ότι η CEO της εταιρείας πιστεύει ότι “δεν είναι πολύ μακριά” μια τέτοια ιδέα.

Για να διευκρινιστεί, αν αλήθεια υφίσταται το πρωτότυπο του “αιώνιου ποντικιού” (αγγλικά: forever mouse) η απάντηση είναι ότι όντως υπάρχει πραγματικά, σύμφωνα πάντα με την Faber: αφού της το έδειξαν σε μια από τις τελευταίες της επισκέψεις στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας.

Η Faber δεν μπήκε σε λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα “αιώνιο ποντίκι” από την άποψη του υλικού.

Ωστόσο το ερώτημα είναι αν η Logitech βρήκε έναν τρόπο να κατασκευάσει ένα ποντίκι όπου τα μέρη του δεν θα φθείρονται ποτέ ή μπορεί απλά να πρόκειται για ένα μοντέρνο και εύκολα επισκευάσιμο προϊόν, το οποίο θα επιδιορθώνεται ακόμη και από τους απλούς χρήστες.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο περίπλοκο θα μπορούσε να είναι για μια εταιρεία να δημιουργήσει ένα προϊόν που δεν χαλάει ποτέ και, ως εκ τούτου, να μην χρειάζεται ποτέ να αντικατασταθεί.

Εν τούτοις εδώ τίθεται ένα ακόμη ερώτημα , αν για παράδειγμα ένα “κανονικό” ποντίκι κοστίζει 20 ευρώ, τότε πόσα χρήματα είμαι διατεθειμένος να πληρώσω για ένα που θα έχει την αντοχή να αντέξει μια ολόκληρη ζωή, αντί να ξοδεύω 20 ευρώ κάθε τόσο;

Οι εταιρείες βλέπουν θετικά τα συνδρομητικά μοντέλα για έναν πολύ απλό λόγο – αποτελούν μια πιο σταθερή πηγή εσόδων. Ωστόσο, πρέπει να προταθεί ένας συνδυασμός χαμηλής τιμής και ισχυρών λειτουργιών για να πείσει τους χρήστες να το αποκτήσουν.

Η βιωσιμότητα στην τεχνολογία

Η ιδέα ενός “αιώνιου” ποντικιού, αν και βρίσκεται ακόμα στα σκαριά, ανοίγει συζητήσεις για την βιωσιμότητα στην τεχνολογία. Η παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων. Ένας ποντικός που διαρκεί μια ζωή θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά αυτό το πρόβλημα, καθώς θα περιορίζονταν οι ανάγκες για αντικατάσταση. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να εξεταστούν παράγοντες όπως η ανακυκλωσιμότητα των υλικών και η ενεργειακή απόδοση του προϊόντος.

Η επίδραση στην ψυχολογία του καταναλωτή

Η έννοια ενός προϊόντος που δεν χρειάζεται αντικατάσταση αμφισβητεί την κυρίαρχη κουλτούρα της συνεχούς κατανάλωσης. Ένας ποντίκι που διαρκεί για πάντα θα μπορούσε να αλλάξει την αντίληψη των καταναλωτών για την τεχνολογία και να προωθήσει μια πιο βιώσιμη προσέγγιση στην κατανάλωση.

Ωστόσο, η μετάβαση σε ένα τέτοιο μοντέλο θα απαιτήσει μια αλλαγή στην ψυχολογία των καταναλωτών, καθώς θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν χρειάζεται να ανανεώνουν συνεχώς τις συσκευές τους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166