ΑρχικήΕπιστήμηΠως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα βρουν προηγμένους εξωγήινους

Πως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα βρουν προηγμένους εξωγήινους

Οι ερευνητές έχουν σκεφτεί έναν νέο τρόπο για να εντοπίσουν προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς. Πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω της αναζήτησης βαρυτικών κυμάτων που παράγονται από συστήματα πρόωσης εξωγήινων σκαφών. Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα, τα διαστημόπλοια των εξωγήινων όντων θα πρέπει πρώτα να αποτύχουν πριν μπορέσουμε να τα ανιχνεύσουμε.

Προηγμένες εξωγήινες τεχνολογίες

Οι προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί που μπορούν να ταξιδέψουν ταχύτερα από το φως θα χρησιμοποιούσαν πιθανότατα κινητήρες warp για να το κάνουν αυτό. Αυτή είναι μια θεωρητική τεχνολογία που θα μπορούσε ενδεχομένως να συρρικνώσει τον χώρο μπροστά από ένα διαστημόπλοιο και να τον διαστείλει πίσω του.

Αν και αυτό ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας για την ανθρωπότητα -και αν είναι καν εφικτό- θα μπορούσε να αποτελεί πραγματικότητα για πολιτισμούς που είναι χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια μπροστά από εμάς σε θέματα τεχνολογίας.

Θεωρητικά εφικτό

Σε θεωρητικό επίπεδο, έχει ήδη αποδειχθεί ότι τέτοιοι κινητήρες warp θα μπορούσαν να υπάρξουν. Ο φυσικός Miguel Alcubierre υπολόγισε αυτό το ενδεχόμενο το 1994. Ωστόσο, για να λειτουργήσουν οι κινητήρες warp, θα χρειαζόταν αρνητική ενέργεια, μια μορφή ενέργειας που είναι λιγότερο ενεργειακή από το κενό του διαστήματος. Η ύπαρξη της δεν έχει ακόμη αποδειχθεί από τη σύγχρονη φυσική.

Θεωρητικά εφικτό, αλλά άγνωστο πως στην πράξη

Αν και οι περιορισμένες γνώσεις μας στη φυσική δεν μας επιτρέπουν ακόμα να ταξιδεύουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα από ένα αστέρι σε ένα άλλο αστέρι, όμως μπορούμε ήδη να υπολογίσουμε μαθηματικά πως θα λειτουργούσε κάτι τέτοιο. Και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την εύρεση εξωγήινης ζωής. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα προδημοσιεύσεων arXiv, οι φυσικοί περιγράφουν πως οι αποτυχημένοι κινητήρες warp θα μπορούσαν να ανιχνευθούν από τη Γη.

Ανίχνευση μέσω βαρυτικών κυμάτων

Σύμφωνα με τους προσομοιώσεις των επιστημόνων, εάν ένας κινητήρας warp αποτύχει να λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο, θα μπορούσε να εκπέμψει βαρυτικά κύματα. Και πιο αναλυτικά, οι υποτιθέμενοι κινητήρες warp θα λειτουργούσαν δημιουργώντας ένα είδος φυσαλίδας από θεωρητικό υλικό γύρω από ένα διαστημόπλοιο, η οποία θα λύγιζε τον χωροχρόνο. Εάν το σκάφος δεν κατάφερνε να διατηρήσει σταθερή αυτή τη φυσαλίδα, το υλικό θα διέρρεε ξαφνικά πίσω στον “κανονικό” χώρο, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Βαρυτικά κύματα

Αυτή η ξαφνική εισροή ενέργειας θα ήταν τόσο ισχυρή που θα δημιουργούσε βαρυτικά κύματα. Αυτά είναι κύματα στη καμπυλότητα του χωροχρόνου που μπορούν να ανιχνευθούν από τη Γη. Οι επιστήμονες έχουν ανιχνεύσει βαρυτικά κύματα στο παρελθόν, αλλά από φυσικές πηγές, όπως η συγχώνευση από δύο μαύρες τρύπες.

Μέχρι στιγμής, πρόκειται για μια πολύ υποθετική μελέτη. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν οι μονάδες warp. Υπάρχει επίσης μια καλή πιθανότητα οι εξωγήινοι που είναι τόσο προηγμένοι να έχουν εφεύρει άλλες τεχνολογίες που η ανθρωπότητα δεν μπορεί ακόμη να φανταστεί. Επιπλέον, η μελέτη δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομότιμους επιστήμονες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166