Προετοιμασία μελλοντικών ερευνητών σε κρατήρες για αποστολή στη Σελήνη

Προετοιμασία μελλοντικών ερευνητών σε κρατήρες για αποστολή στη Σελήνη
Image Credit: Universities Space Research Association

Για να εκπαιδευτούν με άρτιο τρόπο οι μελλοντικοί εξερευνητές και να υποστηρίξουν τις αποστολές που πρόκειται να στείλει η NASA στην επιφάνεια της Σελήνης, δημιουργήθηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παρόμοια περιβάλλοντα που βρίσκονται στη Γη.

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα από Αμερικάνους όπως και από άλλες χώρες φοιτητές ταξίδεψαν στον γνώστο Κρατήρα της Αριζόνα (Crater Meteorite Barringer) για να μάθουν τις απαραίτητες μεθόδους ανάλυσης και παρατήρησης για να μπορέσουν να βοηθήσουν την NASA να υλοποιήσει τα σχέδια της για ανθρώπινες αποστολές στην επιφάνεια του Σεληνιακού εδάφους.

Ο Δρ David Kring, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών στο Lunar and Planetary Institute (LPI), δημιούργησε το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να διδάξει τους μεταδιδακτορικούς ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές που μελετούν κρατήρες στη Γη, τη Σελήνη, τον Άρη και σε άλλους πλανήτες. Ο Δρ Kring εδώ και δεκαετίες ασχολείται με κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί από μετεωρίτες και μάλιστα το έργο του έχει αναγνωριστεί από πολλούς αξιόλογους συναδέλφους του.

Το Πρόγραμμα Κατάρτισης και Έρευνας των μελλοντικών εξερευνητών φέρει τον τίτλο Field Training and Research Program at Meteor Crater και είναι ένα μάθημα γεωλογίας διάρκειας μιας εβδομάδας πού διδάσκει τους σπουδαστές να κατανοήσουν στο μέγιστο τους κρατήρες.

Ο κρατήρας αντιπροσωπεύει τον τύπο εδάφους που θα συναντήσουν οι σεληνιακοί εξερευνητές στην επιφάνεια της Σελήνης και γι ‘αυτό φυσικά θεωρείται ένας σημαντικός χώρος εκπαίδευσης για τους αστροναύτες.

Στο πρόγραμμα κατάρτισης που μόλις ολοκληρώθηκε, δεκαέξι μαθητές χαρτογράφησαν το έδαφος του κρατήρα, όπως και τα βραχώδη συντρίμμια που εκτοξεύτηκαν μετά από σύγκρουση με έναν αστεροειδή. Αυτό το είδος των συντριμμιών, όταν βρεθεί γύρω από έναν παρόμοιο κρατήρα στη Σελήνη, θα είναι ο τύπος υλικού που ένας αστροναύτης θα συλλέξει και θα τα μεταφέρει μαζί του στη Γη για επιστημονική ανάλυση.

Οι φοιτητές εκπροσώπησαν πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Auburn University,, Case-Western Reserve University, Northern Arizona University,, Rutgers University, University of Houston, University of Texas at Austin, University of Texas at Dallas, University of Texas at San Antonio, και Washington University in St. Louis) και πανεπιστήμια από το Βέλγιο, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρόγραμμα, υποστηριζόμενο από το Ινστιτούτο Solar System Exploration Research Virtual Institute (SSERVI) της NASA, αποτελεί ένα σημαντικό εκπαιδευτικό στοιχείο του Κέντρου Σεληνιακής Επιστήμης και Εξερεύνησης (CLSE), μιας κοινοπραξίας μεταξύ του LPI και του Διαστημικού Κέντρου Johnson της NASA. Πρόκειται για την πέμπτη έκδοση του του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, και μάλιστα από το 2010 συμμετείχαν σχεδόν 100 μαθητές.

Ο διευθυντής του SSERVI, ο Greg Schmidt δήλωσε: «Το SSERVI είναι πολύ υπερήφανο που υποστήριξε το Camp Camp Meteor Crater Field, ένα βασικό προπύργιο της γεωλογικής έρευνας σχετικά με τις κρούσεις μετεωριτών στη Γη και θεωρείται αδιαμφισβήτητα ιδιαίτερης σημασίας, καθώς η υπηρεσία μας σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες για να εξερευνήσουν τη Σελήνη. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τον αντίκτυπο που είχε αυτή η δραστηριότητα στην εκπαίδευση της επόμενης γενιάς εξερευνητών και στην οικοδόμηση διεθνών σχέσεων μέσω της συναρπαστικής δυνατότητας που παρέχει η επιστήμη.

Αυτή η δραστηριότητα των σπουδαστών έγινε δυνατή με τη γενναιόδωρη βοήθεια του Barringer Crater Company και του Meteor Crater Enterprises.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας