Σε φαύλο κύκλο απαξίωσης έχει εισέλθει το Χρηματιστήριο

Σε φαύλο κύκλο απαξίωσης έχει εισέλθει το Χρηματιστήριο

Την εικόνα της κατάρρευσης των τιμών των μετοχών στο Χ.Α. αναδεικνύει το γεγονός ότι μόνον δύο μετοχές του FTSE 20 από τις αρχές του έτους παρουσιάζουν κέρδη. Πρόκειται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο παρουσιάζει άνοδο μεγαλύτερη του 4%, και την Coca Cola -από τις πιο ανθεκτικές μετοχές στην κρίση που δίνει κέρδη μεγαλύτερα του 8% από τις αρχές του έτους.

Εικόνα απαξίωσης παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά σε όλα της τα επίπεδα. Οι τιμές των μετοχών κατέρρευσαν, οι συναλλαγές βρέθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο και οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν βιώνουν εικόνα κατάρρευσης των εργασιών τους. Αρχής γενομένης από τις εισηγμένες, η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών εξετάζει από μηδενική βάση την παρουσία της στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία δεν επιτελεί τον κύριο ρόλο της λειτουργίας της και ο οποίος για τις εταιρείες δεν είναι άλλος από την εύρεση φθηνών κεφαλαίων με στόχο την ανάπτυξη των εργασιών τους.

Ετσι, ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών οι οποίες πραγματοποιούν δημόσιες προτάσεις και εγκαταλείπουν το Χ.Α. ( εννέα εταιρείες μέσα στο 2010), αφού οι τιμές των μετοχών τους είναι εξευτελιστικές, απ’ ό,τι τουλάχιστον λένε οι ίδιοι οι μέτοχοι, ενώ το κόστος παραμονής τους στην αγορά μεγάλο.

Όμως, και η ίδια η ΕΧΑΕ με τόσο χαμηλούς τζίρους και με δεδομένο το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που παρέχει σε κάποιο εύρος χρόνου θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης, παρατηρούν οι ίδιοι παράγοντες.

Αρνητικά στοιχεία

Είναι ενδεικτικό ότι μόνον δύο μετοχές του FTSE 20 από τις αρχές του έτους παρουσιάζουν κέρδη. Πρόκειται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο παρουσιάζει άνοδο μεγαλύτερη του 4% και την Coca Cola -από τις πιο ανθεκτικές μετοχές στην κρίση που δίνει κέρδη μεγαλύτερα του 8% από τις αρχές του έτους.

Σε 60 ανέρχονται οι εταιρείες που συνολικά παρουσιάζουν κέρδη στο Χρηματιστήριο από τις αρχές του έτους. Ομως, οι περισσότερες είναι μετοχές με εξαιρετικά χαμηλή εμπορευσιμότητα, πολλές εξ αυτών μετοχές υψηλότατου κινδύνου και οι περισσότερες έχουν ιδιαίτερα χαμηλές απόλυτες τιμές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δείκτης στο διάστημα των 12 τελευταίων μηνών έχει χάσει το 44,61% της αξίας του και εκπροσωπεί πρακτικά σε επίπεδο των συναλλαγών τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών που διεξάγονται τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια στο Χ.Α. Αιτία της απαξίωσης του FTSE 20 είναι, κυρίως, οι τράπεζες που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης και συμπαρέσυραν και τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες της αγοράς.

Ανάκαμψη

Προκειμένου να έλθει η ανάκαμψη στο ελληνικό Χρηματιστήριο θα πρέπει να πεισθούν οι επενδυτές ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας μεταβάλλεται επί τα βελτίω. Αυτό, όμως, δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Η ανάκαμψη δεν θα έρθει έτσι απλά. Θα έρθει όμως, και τούτο διότι η μόνη διέξοδος για τη χώρα προκειμένου και οι δανειστές να πάρουν πίσω τα χρήματά τους είναι να βγουν τα πιστωτικά ιδρύματα στις αγορές.

Προκειμένου αυτό να γίνει θα πρέπει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας να πείσουν προς αυτήν την κατεύθυνση και τότε και μόνον τότε θα ανοίξουν οι αγορές για τη χώρα. Υπό αυτήν την έννοια και δικαίως οι μεγάλες εταιρείες σε συνεργασία με τις τράπεζες αλλά και με το υπουργείο Οικονομίας πραγματοποιούν μαζικές εξόδους προς το εξωτερικό.

Greek Day

Η κρίση στην Ελλάδα έχει φέρει ιδιαίτερα σημαντικό ενδιαφέρον στους ξένους, που για το Greek Day του Λονδίνου έχουν κλείσει πάνω από 700 ραντεβού με εισηγμένες εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν στο road show. H Ελλάδα αποτελεί για τους ξένους επενδυτές case study τόσο για το πώς κατέληξε στη δίνη της κρίσης όσο και για το πώς και εάν θα επιτύχει το πείραμα εξόδου από την κρίση αυτήν. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες εξηγούν στους ξένους πραγματικά δεδομένα και τις ιδιοτυπίες της ελληνικής οικονομίας που δεν προβάλλονται μέσα από τις αναλύσεις των διεθνών οίκων.

Αυτή η προσπάθεια θα συνεχισθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, αλλά και στον Οκτώβριο, όπου οι ελληνικές εισηγμένες θα συμμετάσχουν σε πάνω από επτά οργανωμένα road shows κλαδικά ή γενικά. Η προσπάθεια αυτή θα ενταθεί και μέχρι το τέλος του έτους. Όπως, μάλιστα, παρατηρούν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το κατώτερο σημείο της καμπύλης της πτώσης του Χρηματιστηρίου. Ωστόσο, όταν αρχίσει η ανάκαμψη η ελληνική αγορά θα μπορούσε να δώσει σημαντικά κέρδη στους επενδυτές.