Sinclair QL (Quantum Leap): Παράδειγμα προς αποφυγή

Sinclair QL (Quantum Leap): Παράδειγμα προς αποφυγή

Αν η αυτοκαταστροφή είχε ονοματεπώνυμο, θα λεγόταν σίγουρα Clive Sinclair. Μετά τα επιτυχημένα ΖΧ-81 και ΖΧ Spectrum, ο QL ήταν η πρώτη απόπειρα του μεγάλου εφευρέτη να κατασκευάσει έναν υπολογιστή αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση. Ο QL, πέρα από τις πολλές καινοτομίες του, ήταν στην ουσία το πρώτο μηχάνημα μαζικής παραγωγής που έφερε επεξεργαστή 32bit (τον γνωστό 68008 της Motorola) και η αγωνία του Sinclair να το παρουσιάσει πρώτος από τους ανταγωνιστές του συμπίεσε τόσο πολύ τα χρονοδιαγράμματα και οδήγησε σε αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις και ενέργειες εν θερμώ, που ήταν και η βασική αιτία αποτυχίας του μοντέλου.

O Sinclair είχε ένα σαφές πλάνο και όραμα για το προϊόν του. Το 1982 προσέλαβε τον νεαρό, τότε, μηχανικό Tony Tebby και τον έχρισε επικεφαλής της σχεδίασης του QL (με διακριτικό όνομα ZX-83) δίνοντάς του σαφείς οδηγίες για το τι ακριβώς ήθελε. Ένα μηχάνημα αντίληψης τύπου Unix και με λειτουργία που θα εισήγαγε τον multitasking χαρακτήρα του Unix σε προσωπικό υπολογιστή και θα χωρούσε -μαζί με τη βασική γλώσσα προγραμματισμού του, την Basic στην προκειμένη περίπτωση- σε μόλις 32ΚΒ μνήμης. Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν το επαναστατικό QDOS, το οποίο θεωρείται σημείο αναφοράς, ακόμα και σήμερα, όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του σε πολλά θέματα. (Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ίδιος ο Linus Torvalds έχει δηλώσει ότι ο QL ήταν εκείνο που του έμαθε τι εστί multitasking πολύ πριν συλλάβει το Linux.)

H χρονική στιγμή που o Sinclair αποφάσισε να ανακοινώσει τον QL στον Τύπο -για να κερδίσει λίγες μέρες έναντι της Apple- αποδείχθηκε ολέθρια, πολύ απλά διότι τίποτα δεν ήταν έτοιμο! Ο Sinclair όμως δεν σταμάτησε εκεί. Άρχισε ταυτόχρονα να πουλάει το μηχάνημα παίρνοντας προκαταβολές από τους ενθουσιασμένους πελάτες, οι οποίοι φυσικά δεν λάμβαναν το μηχάνημα γιατί απλά δεν υπήρχε (ελέγχεται το κατά πόσο οι ρίζες του Sinclair είναι… ελληνικές).

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης -και όχι άδικα- ήταν αμείλικτα μαζί του, όπως και… ο νόμος του Μέρφι, που δεν του χαρίστηκε καθόλου στις πρώτες παρουσιάσεις του υπολογιστή στα στελέχη του Τύπου, οι οποίες ήταν κάτι παραπάνω από καταστροφικές, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το άσχημο κλίμα που ήδη είχε διαμορφωθεί στα μέσα.

Αν εξαιρέσουμε όμως όλα τα παραπάνω ατυχή γεγονότα, ο QL είχε ορισμένα εκπληκτικά χαρακτηριστικά για την εποχή του, τα οποία απέτυχαν για ανεξήγητους(;) λόγους να καθιερωθούν όλα είτε εμπορικά είτε ως τεχνολογίες. Ο QL έφερε δύο δικτυακές θύρες με τις οποίες μπορούσε να συγκροτεί τοπικά δίκτυα (QLANs) με άλλους QLs ή ZX-Spectrums στα 100bauds. Μπορούσε να δεχτεί extensions που ανέβαζαν τη μνήμη του στα 4ΜΒ και του επέτρεπαν να απεικονίζει 256 χρώματα σε ανάλυση 1.024×768 (είμαστε πάντα στο 1984), ενώ μία άλλη σημαντική καινοτομία του ήταν το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούσε κασέτες ή δισκέτες, αλλά μικροσκοπικά cartridges των 100ΚB. Αυτό δεν ήταν τόσο σημαντικό τεχνολογικά, όμως είχε τρομερή οικονομική διαφορά έναντι των πανάκριβων δισκετών και προσέδιδε τεράστια φορητότητα στους χρήστες του QL.

Sinclair QL τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Έτος κυκλοφορίας: 1984
  • Επεξεργαστής: Motorola MC 68008
  • Μνήμη: RAM 128ΚB (μέχρι και 728ΚB χωρίς συμπληρωματική CPU) – VRAM 32KB
  • Λειτουργικό: QDOS
  • Θύρες: 2 x Serial sockets (RS232), 2 x Sinclair Network sockets, 2 x Controllers sockets, ROM connector, Expansion bus, External microdrives bus, RGB video output, RF video output
  • Βάρος: 1.400 γραμμ.
  • Τιμή: £399 (1984)

Σαν σήμερα

40 χρόνια πριν

Οι Kenneth Thompson και Dennis Ritchie -“πατέρας” της C πέραν πολλών άλλων- των AT & T Bell Laboratories ανέπτυξαν το λειτουργικό σύστημα Unix σε έναν DEC minicomputer. Στο Unix συνδυάστηκαν πολλές από τις δυνατότητες που παρουσιάστηκαν στο Multics, ένα project του μέσων της δεκαετίας του ‘60, που πρακτικά ήταν η πρώτη προσπάθεια στη δημιουργία ενός timesharing, multi-user και multi-tasking λειτουργικού συστήματος.

30 χρόνια πριν

Η Maxis κυκλοφορεί το SimCity, ένα video game που αποτέλεσε το έναυσμα για μια σειρά προσομοιωτών. Ο συνιδρυτής της Maxis, Will Wright, παρακινούμενος από τις παιδικές προτιμήσεις του στα πλαστικά μοντέλα πλοίων και αεροπλάνων, προχώρησε στην ίδρυση μιας εταιρείας μαζί με το φίλο του Jeff Brown, η οποία θα αποσκοπούσε στο σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός παιχνιδιού που επέτρεπε στο χρήστη να δημιουργεί τη δική του πόλη και να “βιώνει” την εξέλιξή της. Τη σειρά ακολούθησαν πολλοί τίτλοι, συμπεριλαμβανομένων των SimEarth, SimAnt, SimLife και των πασίγνωστων πλέον Sims.

20 χρόνια πριν

Η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows 98. Ορισμένοι εισαγγελείς των ΗΠΑ προσπάθησαν να εμποδίσουν την κυκλοφορία του νέου λειτουργικού ισχυριζόμενοι τη στενή εξάρτησή του με τον Internet Explorer, γεγονός που ίσως να λειτουργούσε ως εμπόδιο για ανάλογα λογισμικά άλλων εταιρειών. Η Microsoft, ακόμα και με επιστολή της προς τον Λευκό Οίκο, δήλωνε ότι οι βιομηχανικοί εταίροι της ισχυρίζονταν πως η όποια καθυστέρηση θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την αμερικανική οικονομία!

Προηγούμενο άρθροCompaq Deskpro 386: Ο πρώτος με επεξεργαστή Intel 80386
Επόμενο άρθροΓίνε ο καλύτερος χάκερ. Ακατάλληλο διά ανηλίκους
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας