Smarterer: είσαι expert σε κάτι; Απόδειξέ το!

Smarterer: είσαι expert σε κάτι; Απόδειξέ το!

Για σήμερα είχα σκοπό να επιστρέψω στο imaging, ή να γράψω για ακόμη ένα από τα πιο σημαντικά πρωτόκολλα του internet, το IRC — αλλά αποφάσισα να βάλω και τα δύο στον πάγο για χάρη της τελευταίας μου ανακάλυψης. Τι ανακάλυψης, ρωτάς — και με το δίκιο σου. Βρήκα, το λοιπόν, μια εξαιρετική ιστοσελίδα που σου επιτρέπει να δοκιμάσεις τις γνώσεις σου επάνω σε πολλά -τεχνικά και μη- θέματα, να αυτοεπιβεβαιωθείς, και -γιατί όχι;- να τις μοστράρεις σε πιθανούς εργοδότες, συνεργάτες, φίλους και… εχθρούς. Όταν λέω πολλά, εννοώ πολλά…

Η ιστοσελίδα ονομάζεται Smarterer, και περιγράφει την αποστολή της ως “έναν απλό, διασκεδαστικό και αυθεντικό τρόπο για τους ανθρώπους να μοιραστούν το τι γνωρίζουν“. Mission accomplished, προσθέτω εγώ: είναι τόσο φρέσκια η προσέγγιση σ’ ένα πολύ παλιό πρόβλημα, τόσο λειτουργική και έξυπνη, που της αξίζει κάθε έπαινος! Μέσα σε εξήντα δευτερόλεπτα και μετά από 10 ερωτήσεις, η ιστοσελίδα μπορεί να σε κατηγοριοποιήσει από “αρχάριο” ως και “απόλυτο γνώστη” σε πάρα πολλά skills — από τη χρήση των Windows 7 και του Linux μέχρι και την εξοικείωσή σου με το management και τα αγγλικά που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις.

Φυσικά, οι ερωτήσεις δεν περιορίζονται στις 10 και ο χρόνος δεν είναι ανάγκη να περιοριστεί στο ένα λεπτό: μπορείς, όσο υπάρχουν ερωτήσεις κι έχεις το κουράγιο να συνεχίζεις, μέχρι να φτάσεις στο επίπεδο του master. Και το διασκεδαστικό κομμάτι; Αν δεν συνεχίσεις να απαντάς, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τις νέες ερωτήσεις που προστίθενται, τότε το λογισμικό σταδιακά χαμηλώνει την βαθμολογία σου. Δια βίου μάθηση, γαρ — δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις πως είσαι παντογνώστης σε θέματα hardware και να μην γνωρίζεις πως βγήκε το USB 3.0!

Πάμε να δούμε όμως το πώς δουλεύει λίγο πιο αναλυτικά…

Το πρόβλημα είναι κοινό: ως σύγχρονος άνθρωπος, έχεις μια μεγάλη σειρά από γνώσεις, είτε αυτές αφορούν τομείς που σπούδασες, είτε τα χόμπι και τις ασχολίες σου. Συχνά-πυκνά χρειάζεται και να αποδείξεις πως τις κατέχεις — είτε αυτό είναι σε κάποιο βιογραφικό σου, είτε στο #Linux για να σταματήσουν να σε κατατρέχουν κότες (ναι, οι αθεόφοβοι έχουν μια κότα-bot!). Το πώς είναι που χωλαίνει το πράγμα: ΟΚ, μπορείς να απαριθμήσεις τις σπουδές σου και τα ενδιαφέροντά σου σ’ ένα βιογραφικό, αλλά ποιος αλήθεια μπορεί να κρίνει τι κάνεις και τι όχι, στο ένα θέμα ή στο άλλο, από μια λίστα σπουδών και μόνο; Και, αλήθεια, ποιος μπορεί να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο για να δει αν όντως “γνωρίζεις το Word μέσα κι έξω” και “γιου σπικ δε ίγκλαντ βέρι μπεστ” όπως υποστηρίζεις εκεί στο τέλος;

Το Smarterer τα λύνει όλα αυτά με ένα απλό σύστημα: έχεις ελάχιστο χρόνο (ανάλογα με την ερώτηση πάντα) για ν’ απαντήσεις σε μια ερώτηση σχετικά με το αντικείμενο που επέλεξες. Αν απαντήσεις σωστά, κερδίζεις πόντους. Αν όχι, χάνεις πόντους. Με το που απαντήσεις σε μια, ο χρόνος σταματάει και έχεις την ευκαιρία να συλλογιστείς πάνω στο θέμα. Κλικ, και συνεχίζεις — μέχρι είτε να αισθανθείς ευχαριστημένος με το σκορ σου, είτε ταπεινωμένος (μου συνέβη συχνά, ακόμη και σε θέματα που θεωρώ τον εαυτό μου… άξιο!), είτε να μην υπάρχουν πια ερωτήσεις προς απάντηση.

Στο πίσω μέρος της εφαρμογής, ένας αλγόριθμος φροντίζει να αξιολογήσει τις απαντήσεις και να σε βαθμολογήσει ανάλογα το επίπεδο άλλων χρηστών. Ο αλγόριθμος αυτός, μάλιστα, είναι βασισμένος στο Glicko rating system, ένα περίπλοκο σύστημα που χρησιμοποιείται για να βαθμολογήσει σκακιστές και άλλους παίκτες ιδιαίτερα ζόρικων παιχνιδιών σκέψης. Μπορείς ανά πάσα στιγμή να δεις το σκορ σου ως απλό αριθμό, καθώς και να δεις σε τι ποσοστό τοις εκατό, σε σύγκριση με την κοινότητα, βρίσκονται οι γνώσεις σου. Για παράδειγμα: αυτή τη στιγμή βαθμολογούμαι με 780 στη χρήση του Photoshop και, σύμφωνα με τον αλγόριθμο, βρίσκομαι στην κορυφή (100%) των “Masters” του προγράμματος. Φτου μου μη με ματιάσω!

Το πραγματικά ενδιαφέρον είναι τ’ ότι δεν σταματάει εκεί — όπως είπα και πριν, η γνώση σου πρέπει να δοκιμάζεται διαρκώς, προκειμένου να παραμείνεις σε καλό βαθμολογικό επίπεδο. Για παράδειγμα, πολλές προγραμματιστικές γλώσσες, αρκετά προγράμματα και άλλες τεχνολογικές γνώσεις χρειάζονται διαρκή ενασχόληση καθώς είτε ανανεώνονται συχνά με νέες προσθήκες και αλλαγές, είτε από έκδοση σε έκδοση αλλάζουν δραματικά. Μια καλή γνώση του Word όπως αυτό δούλευε πριν 10 χρόνια μάλλον δεν σε κάνει κατάλληλο για εργασία σε γραμματεία και αν επιμένεις πως ο χειρισμός του UTF στη Python είναι ζόρικος τότε μάλλον δεν έμαθες πως κυκλοφορεί η έκδοση 3 εδώ και καιρό.

Ένα άλλο εξαιρετικό χαρακτηριστικό είναι πως οι ερωτήσεις παράγονται, ελέγχονται και διορθώνονται από τους ίδιους τους χρήστες, βεβαιώνοντας έτσι πως κανείς δεν κλέβει κανέναν. Μάλιστα, όσο πιο ενεργός είσαι στη δημιουργία ή τον έλεγχο ερωτήσεων και νέων τεστ, τόσο καλύτερος θεωρείσαι -βαθμολογικώς- επάνω στο εκάστοτε θέμα. Είναι απολύτως φυσιολογικό ως εξέλιξη: όταν τελειώσεις ένα τεστ, όταν δηλαδή δεν υπάρχουν πια ερωτήσεις ν’ απαντήσεις, τότε μπαίνεις σε Nursery Mode. Εκεί σου παρουσιάζονται νέες ερωτήσεις που δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στο πρόγραμμα και μπορείς να τις απαντήσεις, να τις κριτικάρεις ως καλές ή κακές, να τις διορθώσεις ή να προσθέσεις νέες, δικές σου ερωτήσεις.

Μπρος λοιπόν — δοκίμασε τον εαυτό σου και εντυπωσίασε εργοδότες, συνεργάτες και γνωστούς με το Smarterer!