ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesStar Wars: Knights of the Old Republic. Η σταθερή αξία στα βιντεοπαιχνίδια

Star Wars: Knights of the Old Republic. Η σταθερή αξία στα βιντεοπαιχνίδια

Το Star Wars: Knights of the Old Republic είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βιντεοπαιχνίδια που έχει διαχρονική αξία, αφού ως γνωστόν κυκλοφόρησε το 2003 και ακόμη παίζετε από μία μεγάλη μερίδα video gamer. ‘Oμως η μεταφορά του από το XBOX στις υπόλοιπες πλατφόρμες ήταν άραγε επιτυχής ή το ακριβώς αντίθετο; Αναμφισβήτητα θα το χαρακτήριζα ως ένα από τα καλύτερα RPGs και νομίζω πως θα συμφωνήσουν αρκετοί μαζί μου αναφορικά με αυτή την άποψη.

‘Eχουν περάσει κάμποσα χρόνια από τότε που ξετρελάθηκα με τον πόλεμο των άστρων. Είμαι φανατικός των αρχικών πρώτων ταινιών, και μερικών παιχνιδιών τους, αλλά μέχρι εκεί.

Συμπαθώ τον πόλεμο των άστρων, αλλά όχι τις πιο πρόσφατες ταινίες, και όχι με τη ρηχότητα των σχεδόν ατελείωτων μέτριων παιχνιδιών. Πέρασε πολύς καιρός από τότε που βγήκε το Star Wars: Knights of the Old Republic για το XBOX, αλλά ήταν ένα παιχνίδι που έπρεπε να παίξω προκειμένου να ανανεωθεί η πίστη μου στην ‘ιστορία’ του πόλεμου των άστρων.

Όταν κυκλοφόρησε αρχικά, κάποιοι κακόπιστοι θα έλεγαν ότι χώρισε τους gamers σε δύο ομάδες: το ανυπόμονο μέρος που ήθελε δράση, και τους πιο υπομονετικούς που ήθελαν να ζήσουν κάθε λεπτό την περιπέτεια, που θα τους έπαιρνε πολύ χρόνο για να την τελειώσουν. Δεν είναι ένα τέλειο παιχνίδι, αλλά από την πλευρά μου θα επισήμανα πως είναι ένα από τα καλύτερα του είδους του.

Οι περισσότεροι από μας ξέρουν ότι είναι ένα φοβερό παιχνίδι, αλλά τώρα που μπορεί να το παίξει κάποιος και στα λειτουργικά συστήματα των smartphone, όπως Android και iOS, η εύκολη ερώτηση είναι το πόσο καλά μεταφέρθηκαν οι χειρισμοί του παιχνιδιού και σε αυτές τις πλατφόρμες, και κατά πόσο το χαμηλό frame rate του XBOX έχει βελτιωθεί.

Η ιστορία παίρνει μέρος πολύ πριν από το πρώτο επεισόδιο της ταινίας. Η Republic είναι σε πόλεμο με τους Sith, όπως συνήθως. Στην αρχή του παιχνιδιού ξυπνάτε πάνω σε έναν χειρουργικό τραπέζι μέσα σε ένα τεράστιο διαστημικό σκάφος. Δυστυχώς είναι υπό επίθεση, αλλά αφού συναντήσετε έναν στρατιώτη, κατευθύνεστε προς σε ένα θάλαμο διαφυγής, και κατορθώνετε να φύγετε πριν από τη μεγάλη έκρηξη, όπως γίνετε ακριβώς σε κάθε παρόμοιο σενάριο.

Φυσικά ο χαρακτήρας που παίζετε είναι χωρίς μνήμη, έτσι πρέπει να μάθετε κάπως την ταυτότητά σας. Σύντομα συναντάται έναν σύμβουλο τον Jedi και μαθαίνετε κάτι με το όνομα Star Forge, ένα όπλο κάποιας μορφής που πρέπει να ερευνήσετε. Για να βρείτε τη θέση του πρέπει να ταξιδέψετε σε διάφορους πλανήτες και να βρείτε μερικά κρυμμένα αντικείμενα που συνήθως προστατεύονται υπερβολικά από εχθρούς.

Σε όλο το παιχνίδι συναντάτε έναν πλήθος διαφορετικών χαρακτήρων, από ένα wookiee, ως το τυπικό πολεμικό βετεράνο, μέχρι και ένα πανέμορφο θηλυκό jedi, και τα λοιπά. ‘Oλοι τους παίζουν λίγο πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία, και έχουν τις δικές τους δεξιότητες και τις δικές τους δυνατότητες.

Πιο συγκεκριμένα, όταν ταξιδεύετε μπορείτε να φέρετε μαζί σας μέχρι δύο, άλλους χαρακτήρες, αλλά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορείτε να αλλάξετε τον έλεγχο μεταξύ κάθε ενός από αυτούς για να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε δυνατότητες έχουν, είτε hacking,ή τη τέχνη της πειθούς, ή τη δυνατότητα να αφοπλίζουν νάρκες. Κερδίζετε εμπειρία με το να σκοτώνετε κακοποιούς και με την επίλυση αποστολών, αλλά μια πολύ καλή λεπτομέρεια είναι ότι κάθε μέλος της ομάδας σας ανεβαίνει επίπεδο συγχρόνως, όχι μόνο οι τρεις άνθρωποι που ελέγχετε εκείνη την στιγμή. Στο άτομο που θα μετρηθεί το “kill” θα πάρει λίγο περισσότερη εμπειρία, αλλά είναι αρκετά ισορροπημένα, έτσι ώστε σε οποιοδήποτε σημείο του παιχνιδιού να μην έχετε ιδιαίτερα αδύνατα μέλη.

Κάθε χαρακτήρας μπορεί να μεγαλώσει σε επίπεδο, ταλέντα και δυνατότητες, αλλά υπάρχουν μερικοί που έχουν περισσότερες ικανότητες (The Force). Θα ήταν καλύτερο να ισορροπήσετε την ομάδα σας λίγο, έτσι ώστε να έχετε μερικούς που ειδικεύονται στην μάχη σώμα με σώμα, μερικούς που ειδικεύονται για μάχη από μακριά, και μερικούς που ειδικεύονται παραδείγματος χάριν στην “ασφάλεια” – εάν είναι ανάγκη.

Είναι ωραία που βλέπουμε ότι το περιβάλλον έχει ξανακατασκευαστεί αρκετά για την PC έκδοση – θα μπορούσε ίσως να είναι ακόμα πιο εμφανής, αλλά είναι ωραία να βλέπουμε το ποσοστό δουλείας που έγινε, όπως είναι. Οι ‘έλεγχοι’ επίσης έχουν ωραία ρυθμιστή για το PC, και είναι αμφισβητήσιμα ακόμα καλύτεροι από ότι στην Xbox έκδοση – σίγουρα υπάρχουν μερικά πλεονεκτήματα παίζοντας RPGs στο PC.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα συλλέξετε επίσης ένα τεράστιο αριθμό αντικειμένων, από πανοπλίες, σε όπλα, σε φίλτρα, σε βιο-μηχανήματα, και σε αλλά πολλά περισσότερα. ‘Oπως σε άλλα RPG παιχνίδια, τα περισσότερα αντικείμενα έχουν ορισμένες απαιτήσεις, όπως ανάλογα τη δύναμη, της ιδιότητες, το είδος πανοπλίας μπορούν να φορέσουν κ. λ. π…. Στους διάφορους πλανήτες θα βρείτε εμπόρους που θα σας πουλήσουν αντικείμενα, αλλά κατά ένα αρκετά ενδιαφέροντα τρόπο μπορείτε επίσης να κάνετε επαφές με μυστικές οργανώσεις που θα σας επιτρέψουν να αγοράσετε ισχυρά αντικείμενα. Να ντύνετε τους χαρακτήρες είναι αρκετά διασκεδαστικό, επειδή δείχνουν πραγματικά ‘φοβεροί’ φορώντας μερικά από τα ακριβότερα αντικείμενα, όχι μόνο λόγω των γραφικών και των shaders, αλλά και λόγω των κινήσεων που κάνουν. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μια νέα ειδική περιοχή εμπορικών συναλλαγών έχει προστεθεί στην PC έκδοση – αλλά εξαρτάται από σας να βρεθεί.

‘Eνα άλλο πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι μπορείτε να επιλέξετε εάν θέλετε να είστε ένας καλός ή ένας κακός χαρακτήρας, και η πρόοδο και το τέλος των πλοκών της ιστορίας επηρεάζονται ανάλογα με την επιλογή σας. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα πρέπει να κάνετε μερικές δύσκολες επιλογές που επηρεάζουν τον μετρητή καλού /κακού. Παραδείγματος χάριν, εάν βλέπετε μερικούς ανθρώπους να ‘πειράζουν’ έναν παράξενο εξωγήινο μπορείτε να επιλέξετε να τον υπερασπίσετε, και τον ληστέψτε έπειτα οι ίδιοι – ή να είστε καλός και κάνετε το σωστό. Είναι δύσκολο να παιχτεί το παιχνίδι αυστηρά ως καλός ή κακός, έτσι είναι πιθανό να βρεθείτε σε περίπου τρία τέταρτα στην καλή πλευρά. Είναι αρκετά διασκεδαστικό να δοκιμάσει κανείς τις εναλλακτικές επιλογές, και αυτό είναι πραγματικά το ένα πράγμα που δίνει στο παιχνίδι τόσο πολύ διάρκεια.

Το παιχνίδι ως κακός μπορεί να σας αφήσει να κάνετε μερικές υπό–αποστολές που διαφορετικά δεν θα κάνατε, αφήνοντας σας να κερδίσετε μερικά πρόσθετα χρήματα.

Και εάν υπάρχει ένα πράγμα που δεν λείπει από το παιχνίδι αυτό είναι οι υπό–αποστολές. Για να γίνεις πιο ισχυρός είναι σημαντικό να μαζεύεις όσο το δυνατόν περισσότερη εμπειρία και χρήματα. Συνήθως βρίσκετε πάντα κάποιο τρόπο να ξοδέψετε οτιδήποτε χρήματα έχετε, επειδή οι έμποροι φαίνονται πάντα να έχουν κάποια πανοπλία ή όπλο που κοστίζουν περισσότερα χρήματα από ότι εσείς έχετε.

Το να αναβαθμίζεστε συχνά δεν κάνει τη τεράστια διαφορά στη μάχη, αλλά προφανώς βοηθά. Για να πάρετε χρήματα και εμπειρία πρέπει να κάνετε τις υπό–αποστολές, και ενώ μερικές μπορούν να σας έχουν βάλει να κυνηγήσετε και να δολοφονήσετε τους κακοποιούς, άλλες μπορεί να σας βάλουν να παίξετε ‘μικρά παιχνίδια’. Αυτά τα παιχνίδια μπορούν να είναι αγωνιστικά, παιχνίδια καρτών, ή άλλα πράγματα. Αυτά είναι όλα συμπαθητικά, διαφορετικά και ενδιαφέροντα.

Με μια ματιά μπορεί να φανεί ότι η μάχη είναι στον ‘πραγματικό χρόνο’ (real-time), αλλά πραγματικά είναι quasi-turn-based. Κατά την μάχη δίνετε εντολές, όπως να κάνει τις κανονικές επιθέσεις σε κάποιον, ή να χρησιμοποίηση μια από τις δυνατότητες, ή ένα αντικείμενο. Οι ειδικοί χαρακτήρες έχουν έναν περιορισμένο αριθμό της δύναμης Jedi, αλλά ξαναγεμίζει αργά. Οι μάχες είναι διασκεδαστικές και αλλά είμαι βέβαιος ότι πολλοί παίχτες επιθυμούν να ήταν στον πραγματικό χρόνο (real-time).

Δεδομένου ότι το hardware του XBOX δεν είναι εξαιρετικά ισχυρό έπασχε από ένα σχετικά χαμηλό framerate έναντι σε άλλους τίτλους της κονσόλας. Εντούτοις φάνηκε πολύ καλό, και είναι ακόμα καλύτερο στο PC. Αλλά ακόμη και εδώ θα χρειαστείτε κάποιο πραγματικά ισχυρό υπολογιστή, αλλά το ότι έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε ένα πιο υψηλό επίπεδο anti-aliasing και anisotropic filtering βοηθάει πάρα πολύ – αν και οι χρήστες στη μέση ή low-end σειρά PCs ενθαρρύνονται να κρατήσουν τις ρυθμίσεις και τις λεπτομέρειες στις προκαθορισμένες τιμές, για να μην καταστραφεί η gameplay εμπειρία τους.

Το δέσιμο των γραφικών γίνεται πραγματικά ωραία, και τα shaders κάνουν μια καλή δουλεία να τα καταστήσουν λίγο πιο αληθοφανή .Δεδομένου ότι μετακινείστε συχνά σε πολλούς πλανήτες θα βρείτε μερικούς αληθινά διαφορετικούς και γραφικούς κόσμους. Θα παλέψετε στα πυκνά δάση, υποβρύχιος, στις καυτές έρημους, στις φουτουριστικές διαστημικές εγκαταστάσεις, και τα λοιπά. Τα επίπεδα μπορούν να είναι αρκετά στατικά, και δεν αλληλεπιδράτε με αυτά πολύ, αλλά δεν αισθάνεστε να είναι ποτέ υπερβολικά στατικά.

Συγχρόνως τα μοντέλα των χαρακτήρων δεν είναι θεαματικά, περισσότερη ποικιλία επ’ αυτού δεν θα έβλαπτε, και οι εκφράσεις του προσώπου μπορούσαν να ήταν καλύτερες. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμα μερικά σημαντικά προγραμματιστικά λάθη στο παιχνίδι, όπως τα προβλήματα με Radeon 9600, και Intel i845 και i850 chipset μητρικές κάρτες, τα όποια διορθώθηκαν στο beta patch v1.01 που εκδόθηκε πρόσφατα από Bioware. Υπάρχουν επίσης μερικά ζητήματα σταθερότητας, και προγραμματιστικά λάθη μπορούν να ανακαλυφθούν από στιγμές σε στιγμές.

Είναι γνωστό ότι η Bioware έχει μια μεγάλη φήμη στο να εκδίδει patches σύντομα, το πρώτο beta patch για το KOTOR εκδόθηκε μερικές ημέρες, μόνο μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού στα καταστήματα, έτσι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το παιχνίδι θα διορθωθεί πλήρως σύντομα.

Από την άποψη του ήχου το παιχνίδι είναι εξαιρετικά καλό. Αυτό είναι ένα αρκετά μακροχρόνιο παιχνίδι, και θα συναντήσετε έναν τεράστιο αριθμό χαρακτήρων – όχι μόνο ανθρώπους, αλλά και αρκετούς εξωγήινους. Ο καθένας τους έχει την δική του χαρακτηριστική φωνή, και μιλάνε όχι μόνο μέρος του διαλόγου, αλλά κάθε λέξη των υποτίτλων.

Μερικοί από τους διάλογους είναι αρκετή αστείοι, και ζωντανεύει πραγματικά ολόκληρη την ιστορία – η ποιότητα των φωνών είναι εντυπωσιακή. Οι εξωγήινες φωνές δεν είναι ακριβώς “αυθεντικές”, δεδομένου ότι μερικές επαναλαμβάνονται κάθε τόσο, αλλά αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Το ποσοστό των ιδιαίτερα κατάλληλων φωνών είναι αληθινά εντυπωσιακό, αλλά και οι μουσική δεν είναι κακή επίσης. Το μεγαλύτερο μέρος της μουσική έχει γίνει από μια ορχήστρα, και ηχεί ακριβώς περίπου τόσο καλά όσο σε οποιοιδήποτε από τις ταινίες.

Είναι λίγο ενοχλητικό ότι πρέπει να τρέξετε τόσο πολύ από το Χ στο Υ μέρος, αλλά μπορείτε τουλάχιστον να χρησιμοποιήσετε μια μορφή ανάκλησης (teleportation) που σας πηγαίνει τις περισσότερες περιπτώσεις πίσω στο σκάφος σας. Α ναι, στις καλύτερες παραδόσεις του πολέμων των άστρων έχετε το σκάφος σας που χρησιμοποιείτε ως βάση για την ομάδα σας. Και για να είμαι ειλικρινής, εκεί πολλές ομοιότητες με το Millenium Falcon – αλλά εξαρτάτε από εσάς να το ανακαλύψετε. Αφ’ ετέρου, μια προϋπόθεση για να παίξετε αυτό το παιχνίδι είναι υπομονή, έτσι το να πρέπει να περάσετε αρκετά λεπτά στο τρέξιμο είναι το μικρότερο πρόβλημα.

Συμπέρασμα

Η έκδοση για PC του Star Wars: KOTOR είναι κατά την άποψή μου άριστη, και σε εκείνους που τους άρεσε πρέπει να ξέρουν και να είναι ευτυχείς, ότι μια συνέχεια ετοιμάζεται, και το Jade Empire, το επόμενο RPG (με παρόμοιους μηχανισμούς) από τη Bio Ware είναι στο δρόμο. Μερικές φορές είχα το περιστασιακό συναίσθημα ότι το παιχνίδι θα ήταν ακόμα καλύτερο εάν είχε ξοδευτεί περισσότερος χρόνος από τους δημιουργούς εξαφανίζοντας τα υπόλοιπα προγραμματιστικά λάθη και εξετάζανε διαφορετικές hardware διαμορφώσεις, με απώτερο σκοπό να μην υπάρχει κανένα σημαντικό πρόβλημα με την έκδοση.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166