- Απαιτήσεις: Startup Delayer, πρόσβαση στο διαδίκτυο
- Κόστος: Δωρεάν. Ωστόσο υπάρχει και προηγμένη έκδοση που διατίθεται επί πληρωμή με περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες
- Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 11 Λεπτά
- Επίπεδο δυσκολίας: 2/10
Μαζί με τα Windows φορτώνονται αρκετές άλλες εφαρμογές, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει την είσοδο στο περιβάλλον εργασίας. Εκτός, εάν αλλάξετε τη σειρά φόρτωσής τους και τις βάλετε σε προτεραιότητα χρησιμοποιώντας το Startup Delayer.
Τα Windows από μονά τους είναι… άχρηστα, αφού ο ρόλος τους είναι αυτός του λειτουργικού συστήματος, δηλαδή της υποδομής που ενώνει software και hardware με στόχο να καταστεί ο υπολογιστής ένα χρήσιμο εργαλείο ή κέντρο ψυχαγωγίας. Όμως, τόσο το software όσο και το hardware συχνά προσθέτουν στα Windows επιπλέον λογισμικό, drivers, βοηθήματα κ.ά., τα οποία φορτώνονται κατά την είσοδο στο λειτουργικό σύστημα.
Αν επρόκειτο για μία ή δύο προσθήκες, δεν θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα, αλλά σε ένα σύγχρονο υπολογιστή drivers και μικρο-εφαρμογές για ποντίκια, πληκτρολόγια, κάμερες, ακουστικά, μικρόφωνα, εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και επικοινωνίας, επεξεργασίας γραφικών, βίντεο και ήχου, αντιμετώπισης ιών, ελέγχου της δικτυακής επικοινωνίας και πολλά, πολλά άλλα καταλήγουν να μονομαχούν κατά τη διαδικασία εκκίνησης των Windows για το ποιο θα φορτωθεί πρώτο, ποιο θα προλάβει να αρπάξει πόρους επεξεργαστικής ισχύος και μνήμης από τα υπόλοιπα.
Το αποτέλεσμα είναι μια αισθητή καθυστέρηση κατά την εκκίνηση των Windows, που αυξάνει και το χρόνο που απαιτείται για να βρεθούμε σε ένα πραγματικά… λειτουργικό περιβάλλον του λειτουργικού συστήματος. Η εφαρμογή Startup Delayer έχει μια απλή λύση: μπορεί να αντικαταστήσει τη συνηθισμένη λίστα φόρτωσης λογισμικού των Windows και να αναλάβει την εκκίνηση των εφαρμογών με συγκεκριμένη χρονική σειρά.
Ο χρήστης μπορεί να προσθέσει όση καθυστέρηση επιθυμεί στη φόρτωση κάθε εφαρμογής που φορτώνεται μαζί με τα Windows, δίνοντας προτεραιότητα σε όσες χρειάζεται για να εκκινήσει την εργασία του και, κυριολεκτικά, καθυστερώντας τις υπόλοιπες. Ας δούμε πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να επιταχύνετε τη φόρτωση των Windows.
Βήμα 1
Αφού εγκαταστήσετε και εκκινήσετε την εφαρμογή, στο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα υπάρχει μια λίστα με όλες τις εφαρμογές που φορτώνονται κατά την εκκίνηση των Windows. Στην αναγνώριση όσων έχουν “ακατανόητο” όνομα βοηθά το πεδίο Path, που δείχνει το σημείο του δίσκου όπου βρίσκονται τα αρχεία τους.
Βήμα 2
Πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή, βεβαιωθείτε ότι θα έχετε πρόσβαση στο πλήρες σετ δυνατοτήτων της: κάντε κλικ στο εικονίδιο με το σημειωματάριο και το πράσινο “τικ” και από το tab User Mode του παραθύρου των Settings που εμφανίζεται βεβαιωθείτε ότι είναι επιλεγμένο το Advanced Mode και κάντε κλικ στο Apply.
Βήμα 3
Για να ορίσετε καθυστέρηση σε οποιαδήποτε εφαρμογή, αρκεί να κάνετε διπλό κλικ πάνω της, οπότε και θα εμφανιστεί το παράθυρο με τις παραμέτρους της. Σε αυτό σας ενδιαφέρουν τρία σημεία: το Delay, όπου ορίζεται η καθυστέρηση σε ώρες/λεπτά/δευτερόλεπτα, το Launch Type, όπου επιλέγετε αν θα ξεκινά τη λειτουργία της όπως είναι προκαθορισμένο ή, αν διαφωνείτε, ορατή στην οθόνη σε maximized mode ή κρυμμένη σε minimized mode, και, τέλος, η επιλογή “Pause Startup Delayer…” που ορίζει ότι δεν θα ξεκινήσει άλλη εφαρμογή μέχρι να κλείσει το παράθυρο αυτής.
Βήμα 4
Για κάθε εφαρμογή για την οποία ορίζεται καθυστέρηση απεικονίζεται σχετική καταχώρηση σε οριζόντια μπάρα στο κατώτερο τμήμα της εφαρμογής. Μετά τον ορισμό καθυστέρησης για πολλές εφαρμογές ίσως θελήσετε να αλλάξετε τους χρόνους σε ορισμένες από αυτές – π.χ. για να τους αλλάξετε σειρά.
Αντί να επισκέπτεστε το παράθυρο παραμέτρων καθεμίας από αυτές και να αλλάζετε χειροκίνητα την ώρα, μπορείτε απλώς να “πιάσετε” την καταχώρησή τους σε αυτή την οριζόντια μπάρα και να την τραβήξετε στο νέο χρονικό σημείο που επιθυμείτε – αριστερά για να μειώσετε και δεξιά για να αυξήσετε την καθυστέρηση.
Βήμα 5
Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στον ορισμό καθυστέρησης: αν γνωρίζετε περίπου πόση ώρα χρειάζεται κάθε εφαρμογή για την εκκίνησή της, μπορείτε να ορίσετε διαφορετικές καθυστερήσεις για κάθε μία από αυτές. Αν, όμως, απλώς προσθέτετε καθυστέρηση… τυχαία για να επιταχύνετε τη διαδικασία φόρτωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή “Space Evenly” του μενού Actions για να ορίσετε τον ίδιο χρόνο καθυστέρησης σε κάθε εφαρμογή εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου (που ορίζεται από τη μικρότερη και μέγιστη καθυστέρηση).
Βήμα 6
Αν δεν σας φανεί αποτελεσματική η σειρά των καθυστερήσεων που έχετε ορίσει και αυτές αφορούν σε πολλές εφαρμογές, ίσως να προτιμήσετε να αρχίσετε τη διαδικασία εκ νέου, αντί να τις τροποποιήσετε πάλι μία προς μία. Για αυτό μπορείτε να κάνετε ένα κλικ στο πλήκτρο με το χρονόμετρο, το οποίο σας επιτρέπει να μηδενίσετε όλες τις καθυστερήσεις που έχουν οριστεί στις εφαρμογές.
Βήμα 7
Αν θέλετε να απενεργοποιήσετε τη φόρτωση μιας εφαρμογής παράλληλα με την είσοδο στα Windows, μπορείτε απλώς να αφαιρέσετε το “τικ” που υπάρχει αριστερά του ονόματός της. Για να την αφαιρέσετε εντελώς από τη διαδικασία φόρτωσης, επιλέξτε τη και κάντε κλικ στο πλήκτρο με το σύμβολο “Χ”. Αν, αντίθετα, θέλετε να προσθέσετε στη διαδικασία εκκίνησης μια νέα εφαρμογή που δεν βρίσκεται στη λίστα, κάντε κλικ στο εικονίδιο με το μεγάλο σύμβολο “+” και από το παράθυρο που εμφανίζεται εντοπίστε το αρχείο της στο δίσκο και επιλέξτε το.
Βήμα 8
Όταν έχετε επέμβει σε όσες εφαρμογές θέλετε να καθυστερήσετε ή απλώς να απενεργοποιήσετε για να κερδίσετε πόρους και να επισπεύσετε τη φόρτωση των υπολοίπων, απλώς βγείτε από την εφαρμογή -οι τροποποιήσεις σας θα έχουν ήδη αποθηκευτεί- και διαλέξτε από το μενού Start την επιλογή επανεκκίνησης του υπολογιστή. Κατά την επόμενη είσοδό σας στα Windows η εφαρμογή θα κάνει την εμφάνισή της και θα… αναλάβει το έργο της.