Συγχωνεύτηκαν Thyssenkrupp και Tata, και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ευρώπης.
Ο γερμανικός βιομηχανικός γίγαντας Thyssenkrupp δήλωσε σήμερα (30 Ιουνίου 2018) ότι συμφώνησε τελικά να συγχωνευθεί με τη άλλη μεγάλη εταιρεία χαλυβουργίας την Tata από την Ινδία, καθιστώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργική εταιρεία της Ευρώπης.
Η συγκεκριμένη συγχώνευση σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει την πλημμύρα των φθηνών κινεζικών χαλυβουργικών προϊόντων που ουσιαστικά έχει καταλύσει την αγορά. Η καινούργια εταιρία θα ονομάζεται πλέον ως “Thyssenkrupp Tata Steel” και θα εδρεύει στην Ολλανδία. Θα είναι δεύτερη μόνο πίσω από την ArcelorMittal.
Η Γερμανική εταιρεία από την πλευρά της ανέφερε: Τα εκτελεστικά και εποπτικά συμβούλια της Thyssenkrupp συμφώνησαν “να δημιουργήσουν μια κοινή επιχείρηση 50/50 με την Tata, η οποία θα συνδυάζει κάτι δυναμικό που θα μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα.
Οι οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρόσθεσαν πως οι τελικές υπογραφές θα πέσουν “σύντομα”, ενώ οι αρχές ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και και άλλοι αρμόδιοι φορείς, πρέπει πρώτα να δώσουν το πράσινο φως για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, διαφορετικά θα πάει περίπατο όλη αυτή η διαδικασία.
Οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι η συσπείρωση, η οποία χρειάστηκε περισσότερο από δύο χρόνια διαπραγμάτευσης, θα επιφέρει εξοικονόμηση στα έξοδα ύψους μεταξύ 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ (468-585 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως.
Η συγχωνευθείσα εταιρεία θα διαθέτει 48.000 υπαλλήλους που θα διανέμονται σε 34 τοποθεσίες, παράγοντας περίπου 21 εκατομμύρια τόνους χάλυβα ετησίως με έσοδα περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι Thyssenkrupp και Tata προειδοποίησαν ότι η δυστυχώς η συγχώνευση θα φέρει περικοπή 4000 θέσεων εργασίας τόσο από το υπαλληλικό προσωπικό που εργάζεται στην παραγωγή, όσο και στη διοίκηση, εν τούτοις η διαδικασία θα διαμορφωθεί με ομοιόμορφη κατανομή μεταξύ των δύο εταιρειών.
Ωστόσο από την άλλη πλευρά οι ανταγωνιστές της καινούργιας εταιρείας που προέκυψε σήμερα, μάλλον δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη, και προφανώς θα προβούν σε αντίμετρα για να αντιμετωπίσουν αυτό το Γολγοθά, διότι στο εμπόριο και την αγορά δεν συγχωρούνται οι κωλυσιεργίες και ο ωχαδερφισμός σε τέτοιου είδους κρίσιμα ζητήματα που παίζεται η υπόστασή τους.