Tα διαδικτυακά πρότυπα ασφαλείας της Κίνας θεωρούνται κίνδυνος για τις ξένες επιχειρήσεις.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει εκδώσει μία εκτεταμένη λίστα με 300 πρότυπα ασφαλείας στο διαδίκτυο για να αποτρέψει και να υπονομεύσει τις προσπάθειες των ξένων τεχνολογικών επιχειρήσεων να εισέλθουν στην κινεζική αγορά.
Αυτά τα πρότυπα που προορίζονται για την εθνική ασφάλεια της χώρας είναι έγγραφα που έχουν δημοσιευθεί από την κυβέρνηση και περιέχουν διάφορες συστάσεις σχετικά με τον κυβερνοχώρο, τον σχεδιασμό και τη λειτουργία διαφόρων προϊόντων ή υπηρεσιών, όπως δρομολογητές, τείχη προστασίας ή ακόμα και εφαρμογές λογισμικού.
Ορισμένα από αυτά τα πρότυπα περιγράφουν διάφορες μεθόδους πρόσβασης και επεξεργασίας των ευαίσθητων δεδομένων που ανήκουν σε Κινέζους πολίτες, και πρέπει πάντα να δίνεται η πρόσβαση στις δημόσιες αρχές για να ελέγχουν τις πληροφορίες των χρηστών. Άλλες προδιαγραφές παρέχουν μια λίστα με συγκεκριμένους τύπους αλγορίθμων για την κρυπτογράφηση των δεδομένων, ενώ απαγορεύεται ρητά η διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων από ένα προϊόν ή μία υπηρεσία.
Τα πρότυπα αυτά συντάσσονται και εκδίδονται από την Κινεζική Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης της Ασφάλειας Πληροφοριών (TC260), μια κυβερνητική υπηρεσία η οποία έχει εκδώσει περίπου 300 πρότυπα από το 2015.
Η κινεζική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτά τα πρότυπα συνιστώνται μόνο ως απλές οδηγίες για σχέδια προϊόντων και υπηρεσιών και δεν θεωρείται ως επίσημος κανονισμός για την πώληση προϊόντων στην κινεζική αγορά.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Αμερικανικό ίδρυμα Center for Strategic and International Studies (CSIS), με έδρα την Ουάσινγκτον, πολλά από αυτά τα “συνιστώμενα” πρότυπα μπορεί στην πραγματικότητα να απαιτηθούν για επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα.
«Αυτό συμβαίνει όταν τα πρότυπα παρατίθενται ως απαιτήσεις που υπογράφονται ως συμβάσεις για να δραστηριοποιηθούν οι επιχειρήσεις στην Κίνα», εξηγούν οι ειδικοί του CSIS.
Οι ιδιωτικές κινεζικές εταιρείες ενδέχεται επίσης να μην αγοράζουν προϊόντα από επιχειρήσεις που κατασκευάζουν προϊόντα στερούνται πιστοποίησης που συνδέεται με ορισμένα πρότυπα, καθώς αυτό μπορεί επίσης να καταστήσει τα προϊόντα μη συμμορφούμενα.
Επιπλέον, τα πρότυπα αυτά συνεπάγονται επίσης με την παροχή πρόσβασης στην κυβέρνηση σε ευαίσθητα δεδομένα, ως προϋπόθεση για την τήρηση του ίδιου του προτύπου, το οποίο πολλές ξένες εταιρείες θεωρούν ως επιζήμιες για την εικόνα τους, αφού ουσιαστικά καταπατάται κατάφωρα το ιδιωτικό απόρρητο των ανθρώπων.
Επιπρόσθετα, η απλή ύπαρξη αυτών των προτύπων μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους ως βάση για δοκιμές και πιστοποίηση ή ακόμα και να πιέσει τις ξένες εταιρείες να υποβληθούν σε αναθεωρήσεις των προϊόντων τους όπου μπορεί να εκτεθεί η ευαίσθητη πνευματική ιδιοκτησία και πηγαίος κώδικας του hardware και του software τους.