ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-seriesΤα κόκκινα φανάρια (1963 ταινία)

Τα κόκκινα φανάρια (1963 ταινία)

Η ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη που βασίστηκε στο θεατρικό κείμενο «το σπίτι με τα κόκκινα φώτα» του Α. Γαλανού θεωρείται σταθμός στην ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου. Η δραματική εξιστόρηση των παράλληλων ζωών μίας ομάδας εκδιδομένων γυναικών της Τρούμπας έφερε στο στούντιο πολλά έσοδα από εισιτήρια και έστρωσε την καριέρα ενός σημαντικού Έλληνα σκηνοθέτη, του Βασίλη Γεωργιάδη . Για τον σκηνοθέτη η ταινία αποτελεί μία πολύ προσωπική υπόθεση καθώς εμπλέκεται μαζί με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και στην διαδικασία της συγγραφής του σεναρίου και παρ’ όλη την σκληρότητα της κάμεράς του ο Γεωργιάδης επιλέγει αυτοβούλως να απαλύνει λίγο το θέμα του προσθέτοντας έναν χαρακτήρα στο φιλμ από τον οποίο ο θεατής θα έχει λόγο να κρατηθεί, για τον οποίο θα δακρύσει με μεγαλύτερη ευκολία: Αυτόν της Αλεξάνδρας Λαδικού. Η ταινία συμμετέχει στο διαγωνιστικό των Καννών το 1963, και λαμβάνει και μία υποψηφιότητα για όσκαρ στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1964. Η κριτικοί την υποδέχονται αρκετά καλά.

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από την καθημερινή ζωή τεσσάρων γυναικών σε έναν οίκο ανοχής στην Τρούμπα. Τέσσερις γυναίκες που έχουν θάψει τα όνειρά τους και έχουν πάψει να ελπίζουν σε μία αξιοπρεπή ζωή εργάζονται κάτω από την προστασία της Μαντάμ Παρή. Δύο εξ αυτών κρατούν ζωντανό το δικαίωμα να ονειρεύονται και ελπίζουν ότι θα βρουν τρόπο διαφυγής από μία ζωή που τις εξευτελίζει. Εναποθέτουν τις ελπίδες σε άντρες που θα έρθουν να τις βγάλουν από την δυστυχία τους, γιατί έχουν μάθει ότι μόνο από εκεί έρχεται η λύτρωση. Η μοίρα θα παίξει όμως τα δικά της παιχνίδια. Στον αντίποδα δύο συνειδητοποιημένες πόρνες, στραπατσαρισμένες από την ζωή, κυνικές και σκληρές πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό τους. Εγκλωβισμένες σε αδιέξοδες μισογύνικες σχέσεις, μπουχτισμένες από έρωτα και διψασμένες για αγάπη, πληρώνουν το τίμημα των επιλογών τους. Ή των επιλογών άλλων.

Η ευτυχία και το δράμα εναλλάσονται σε μια ατμόσφαιρα απέριττη, σκληρά φωτισμένη και ο Γεωργιάδης, κατορθώνει με δεξιοτεχνία να μας οδηγήσει σε ένα τέλος το οποίο ενώ τακτοποιεί κάποια ζητήματα, δεν προσφέρει κάθαρση στον θεατή. Η ταινία δεν θα μπορούσε να είναι αποκομμένη από την ιστορική πραγματικότητα που την γέννησε. Ο Γεωργιάδης με οξύ τρόπο μας επικοινωνεί όλες τις ελπίδες, τα όνειρα, τα αδιέξοδα, τον καθημερινό αγώνα της ελληνικής κοινωνίας να ορθοποδήσει, φιλτραρισμένα μέσα από τον μικρόκοσμο αυτών των γυναικών. Με τραύματα ακόμη νωπά από έναν εμφύλιο πόλεμο, με την φτώχεια και την οπισθοδρόμηση να μαστίζει την κοινωνία στις αρχές της δεκαετίας, η εποχή εκείνη δεν διέφερε και πολύ από τις γυναίκες του Γεωργιάδη. Είναι τουλάχιστον εξίσου αντιφατική. Ενδοτική στους «πρόσκαιρους έρωτες» αλλά και πάντα έτοιμη να παλέψει σκληρά για να εξασφαλίσει την αξιοπρέπειά της.

Οι ερμηνείες είναι όλες πολύ καλές, ελεγχόμενες απόλυτα από τον σκηνοθέτη αλλά εξαιρετικά αποδοτικές και συμπληρωματικές η μία προς την άλλη. Η εύθραυστη ομορφιά της Καρέζη σε συνδυασμό με την πηγαία ερμηνεία της είναι αυτή που «μένει» με τον θεατή. Ωστόσο οι Διαμαντίδου, η Χρονοπούλου και η Λαδικού επίσης είναι πολύ καλές για να φτάσουμε στην σπαρακτική ερμηνεία της Χέλμη η οποία καθηλώνει σε κάθε θέαση. Όλες μαζί συγκροτούν έναν τραγικό «χορό» μέσα από τον οποίο εκτίθεται η ελληνική πραγματικότητα. Η ταινία είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά μελοδράματα που γυρίστηκαν ποτέ. Ισορροπημένο, σκληρό εκεί που πρέπει και ρεαλιστικό ως προς τις ερμηνείες παρά την αποπειρα εξωραϊσμού των χαρακτήρων, στέκει μακριά από τα ατελείωτα δακρύβρεχτα μελοδράματα που αποτελούν τον βασικό κορμό της ελληνικής κινηματογραφίας της εποχής και δικαιώνει ακόμη και σήμερα τον δημιουργό της.

  • Βαθμολογία: 8/10
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166