Ταξίδι στην Κούβα. Χρήσιμες πληροφορίες

Ταξίδι στην Κούβα. Χρήσιμες πληροφορίες

Ένα ταξίδι στην Κούβα ως συνήθως είναι ένα όνειρο γαρνιρισμένο με ρούμι, σάλσα και ρουφηξιές από πούρα.

Η Κούβα είναι ένας μύθος. Δεν είναι μόνο τα πούρα, το ρούμι και η λάτιν μουσική που τον έχουν δημιουργήσει. Περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο είναι οι άνθρωποι αυτού του τόπου που κάνουν την Κούβα να ξεχωρίζει, οι άνθρωποι που έχουν μια δική τους αντίληψη για τη ζωή και που χωρίς, υψηλό βιοτικό επίπεδο, ζουν καλά, γεύονται με πάθος και ένταση την κάθε στιγμή και την αποτυπώνουν στη μουσική και το χορό τους.

Όσοι ταξίδεψαν στην Κούβα και κατάφεραν να μπουν στην ψυχή της, μιλούν για τις αντιφάσεις που βλέπει κανείς γύρω του και που για τους Κουβανούς δεν είναι παρά οι ιδιαιτερότητες του ίδιου τους του πολιτισμού. Στα στενά δρομάκια της παλιάς Αβάνας, οι άνθρωποι σε υποδέχονται με χαμόγελο και με διάθεση που για τους καχύποπτους δυτικούς δείχνει αφέλεια. Όμως οι άνθρωποι αυτοί είναι φιλόξενοι γιατί παίρνουν χαρά από αυτό.

Αν και στην πλειοψηφία τους οι Κουβανοί είναι απλοί εργαζόμενοι στα τουριστικά μαγαζιά, στις βιομηχανίες πούρων, στα χωράφια και τη θάλασσα, με χαμηλό εισόδημα, παίρνουν από την πατρίδα δυο υπερπολύτιμα αγαθά, την Εκπαίδευση και την Υγεία. Με ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας και ένα από τα πιο αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα οι Κουβανοί νιώθουν ασφαλείς και αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη κουλτούρα και φιλοσοφία για τη ζωή τους και τους ανθρώπους.

Έτσι, ίσως, εξηγείται και η καλή τους διάθεση, μέσα στα καθημερινά τους προβλήματα. Όταν, μετά τη δουλειά τους, μαζεύονται στη λεωφόρο Μαλεκόν, στην παραλία της Αβάνας, το γλεντάνε όπως μόνο αυτοί ξέρουν, με μπόλικο ρούμι, τραγούδι, χορό, έρωτα και μικρά αυτοσχέδια πάρτι με μουσική από τα ανοιχτά, αμερικάνικα αυτοκίνητα τους, του ’50. Το χρώμα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής τους. Το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, το κίτρινο και το κεραμιδί των σπιτιών, το πράσινο της φύσης έξω από τις μεγάλες πόλεις είναι τα χρώματα που συνθέτουν τις εικόνες που παίρνει ο επισκέπτης που θα διαθέσει το χρόνο για να γνωρίσει την Κούβα.

Η καλύτερη επιλογή είναι να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να γνωρίσετε όχι μόνο την Αβάνα αλλά και τις άλλες ειδυλλιακές τοποθεσίες. Στην τσέπη, εκτός από τα δολάρια, καλό θα είναι να έχετε και τα κουβανέζικα πέσος, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις είναι το μόνο νόμισμα που δέχονται οι έμποροι, κυρίως στα παζάρια και τις συναλλαγές με πλανόδιους. Στην Αβάνα θα περπατήσετε στην παλιά πόλη, ανάμεσα σε σπίτια που έχουν διατηρήσει, παρά τη φθορά του χρόνου, το παραδοσιακό στοιχείο. Χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής τους είναι τα σκεπαστά μπαλκόνια και οι κουνιστές πολυθρόνες, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ντεκόρ. Εδώ ο χρόνος δείχνει σταματημένος.

Θα βρεθείτε στα μέρη που έζησε ο Χέμινγουέι, θα ξεναγηθείτε στα μέγαρα των παλιών Κουβανών Ευγενών στην αριστοκρατική συνοικία Μιραμάρ, στο Κάστρο της Φουέρσα Ρεάλ, το Νεκροταφείο του Κολόμβου και τον Καθεδρικό ναό της παλιάς Αβάνας. Κοντά στην πλατεία του καθεδρικού ναού βρίσκεται το Μποντεγκίτα Ντελ Μέντιο, ένα από τα θρυλικά κλαμπ της Αβάνας, αλλά και το Φλορεντίτα, το στέκι του Χέμινγουει. Από τις εικόνες που θα σας προξενήσουν εντύπωση είναι οι ουρές έξω από το κεντρικό παγωτατζίδικο Κοπέλια της Αβάνας. Μην διστάσετε να σταθείτε στην ουρά και να γευθείτε ένα εξαιρετικό παγωτό, από τα αγαπημένα εδέσματα των Κουβανών. Στη συνοικία Βεδάδο της Αβάνας υπάρχουν πολλά μικρά μπαρ και κλαμπ, λιγότερο τουριστικά, που θα ακούσετε αυθεντικούς κουβανέζικους ρυθμούς, σάλσα, μάμπο, μπολέρο, σον, αλλιώς προτιμήστε την Όπερα της Αβάνας, που θα σας εκπλήξει ευχάριστα, αφού θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο.

Η Αβάνα είναι ο θρύλος, η περιφέρεια, όμως, κρύβει μοναδικές απολαύσεις για τις αισθήσεις και τροφή για τις εσωτερικές αναζητήσεις και τη γνώση. Με το νοικιασμένο αυτοκίνητό σας, αφήστε την πρωτεύουσα και πηγαίνετε στην Πλάγιο Χοιρόν, την τοποθεσία που έγινε η περίφημη ναυμαχία του Κόλπου των Χοίρων και που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους του νησιού. Για κολύμπι κοντά στην Αβάνα υπάρχει η υπέροχη παραλία Πλάγια Ντελ Έστε. Η πλέον τουριστική περιοχή του νησιού είναι το Βαραδέρο με την εκπληκτική κατάλευκη, τροπική αμμουδιά του. Αν θέλετε, όμως, να αποφύγετε την πολυκοσμία, τραβήξτε για τη Σιέγα Ντε Άβιλα και από εκεί στρίψτε με κατεύθυνση το Κάγιο Κόκο, μια εξίσου ειδυλλιακή τοποθεσία, ένα νησάκι με εκπληκτικές παραλίες και λιγότερο κόσμο. Το Κάγιο Κόκο είναι, επίσης, ένας σημαντικός υδροβιότοπος και παρατηρητήριο ζώων και πουλιών. Επισκεφτείτε, ακόμη, τα ερείπια της Αντζερόνα, μιας φυτείας καφέ του προηγούμενου αιώνα που αποτελεί σήμερα την κυριότερη ατραξιόν της Κούβας.

Αξίζει, ακόμη, να επισκεφτείτε, δυτικά της Αβάνας, τα Βουνά της Σιέρα Ντε Λος Όργκανος, τον βοτανικό παράδεισο της Σορόα, να δείτε τους παράξενους όγκους των Μογκότε, αλλά και πολλά από τα σπήλαια του νησιού, με πιο χαρακτηριστικό το Σπήλαιο Ντελ Ίντιο, στο οποίο θα ξεναγηθείτε με βαρκούλα. Τέλος, πηγαίνετε στο χωριό Κοχιμάρα για να δείτε από κοντά τα μέρη που περιγράφει ο Χέμινγουει στο βιβλίο του «Ο Γέρος και η Θάλασσα», αλλά και τη Σάντα Κλάρα την ιστορική τοποθεσία στην οποία ο Τσε με τους άντρες του πραγματοποίησαν τη σημαντικότερη επαναστατική ενέργεια, τον εκτροχιασμό του τρένου που οδήγησε στην επικράτηση των επαναστατών.

Πριν αφήσετε πίσω σας την Κούβα (κάτι που θα κάνετε με μεγάλη δυσκολία) πηγαίνετε στην Κοιλάδα του Πινάλ Ντελ Ρίο και δείτε από κοντά πως φτιάχνονται τα κουβανέζικα πούρα και στη συνέχεια στο Σαντιάγο για να επισκεφτείτε το παλιό εργοστάσιο του Bacardi, στο οποίο φτιάχνεται τώρα το Havana Club. Θυμηθείτε, τέλος, πριν φύγετε για το νησί του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα ότι ο καλύτερος ξεναγός σας μπορεί να είναι ένας ντόπιος και δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να βρείτε κάποιον να σας γνωρίσει από κοντά την πανέμορφη χώρα του.

Πως θα πάτε στην Κούβα

Αεροπορικώς προτιμήστε να συνεννοηθείτε με τα γραφεία της Cubana De Aviacion. Το εισιτήριο θα κοστίσει περίπου 850 ευρώ με τους φόρους, ενώ για τα παιδιά η έκπτωση είναι 33% και για τα μωρά 77%. Δεν υπάρχει πτήση της Cubana από Αθήνα. Θα χρειαστεί να πάρετε πτήση της Ολυμπιακής για Μαδρίτη και από εκεί με την Cubana για Αβάνα. Καλύτερα, πάντως, να έρθετε σε επαφή με κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο, ιδιαιτέρως εάν ταξιδεύετε στην Κούβα για πρώτη φορά. Επίσης, η Air France και η Iberia πετάνε για Αβάνα αλλά με υψηλότερο ναύλο.

Τοπική Κουζίνα της Κούβας

Υπάρχουν πολλά καλά εστιατόρια που σερβίρουν παραδοσιακά κουβανέζικα φαγητά. Συνήθως, όμως, τα τουριστικά είναι λίγο τσουχτερά. Αν έχετε διάθεση αναζητήστε τα Παλαδάρ, δηλαδή εστιατόρια που έχουν στηθεί μέσα σε σπίτια και σερβίρουν σπιτικό φαγητό για μέχρι 12 άτομα κάθε φορά. Υπάρχουν, επίσης, πιτσαρίες με κουβανέζικη πίτσα και πολύ καλές τιμές. Ζητήστε να δοκιμάσετε Εντσιλάδο Ντε Καμαρόνε (γαρίδες κοκκινιστές), Τοστόνε (τηγανιτή πράσινη μπανάνα τοστ), Κόνκργι (ρύζι με φασόλια), Μόρος Κριστιάνος (ρύζι με μαύρα φασόλια), Τσικαρίτα (τηγανιτή πράσινη μπανάνα) και Λαγκόστα Γκρίλε (Ψητό αστακό με βούτυρο και σκόρδο). Πιείτε ρούμι, στο Φλοριντίτα Ντακουρί και στο Μποτεγκίτα Μοχίτο. Για τη χώνεψη, φυσικά, ένα καλό κουβανέζικο πούρο (ρωτήστε να μάθετε τι ταιριάζει σε κάθε πιάτο).

Θα αγοράσετε…

Φυσικά ρούμι, καλά πούρα (μπορείτε να τα βρείτε και σε πλανόδιο, αλλά με κάποιον που ξέρει). Πηγαίνετε στα πολλά παζάρια στην παλιά πόλη της Αβάνας αλλά και σε άλλες πόλεις της Κούβας και αναζητήστε χειροποίητα χειροτεχνήματα, αντίγραφα πινάκων ζωγραφικής, μουσικά όργανα και δίσκους βινυλίου με κουβανέζικη μουσική.

Που θα μείνετε σε ξενοδοχεία στην Κούβα

Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν εξοικειωθεί με την Κούβα από προηγούμενο ταξίδι τους ταξιδεύουν χωρίς να έχουν κάνει ιδιαίτερα σχέδια για τη διαμονή τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φιλοξενούνται στα σπίτια των φιλόξενων Κουβανών, που έχουν διαμορφώσει δωμάτια προς ενοικίαση, μαζί με ό,τι άλλο προσφέρει η πατροπαράδοτη κουβανέζικη φιλοξενία. Υπάρχουν, βεβαίως, πολλά καλά ξενοδοχεία, αφού ο τουρισμός είναι η κυριότερη πηγή εσόδων για τη χώρα. Ενδεικτικά σας δίνουμε μερικά από αυτά:

 • National: 00537 33 3564-7
 • Ambos Mundos: 00537 860 9530
 • Inglaterra: 00537 860 8593-7
 • Melia Cohiba: 00537 33 3636
 • Mekia Habana : 00537 20 48500
 • Capri: 00537 33 3747
 • Panamericano Resort: 00537 33 8810
 • Morro: 00537 32 7584
 • Los Caneyes: 00534 22 4512
 • Novotel Miramar: 00537 62 8308
 • Las Yagrumas Hotel : 00537 33 6006
 • Hotel Plaza: 00537 60 8583
 • Habana Libre Tryp Hotel: 00 537 33 4011
 • Atlantico Hotel-All Inclusive: 00537 97 1085
 • Comodoro Hotel: 00537 24 5551
Προηγούμενο άρθροMad Men (τηλεοπτική σειρά 2007–2015)
Επόμενο άρθροThe Rolling Stones. Κάτω από τις πέτρες δεν φυτρώνει χορτάρι
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας