ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-seriesThe Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

Πέντε χρόνια μετά την έκδοση του, το βιβλίο Το λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα, το πρώτο της επτάτομης σειράς Το χρονικό της Νάρνια, του Κλάιβ Λιούις, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Το μεγαλόπνοο εγχείρημα αναλαμβάνει ο Adrew Adamson, ο οποίος ξεκινάει: στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα τέσσερα αδέλφια, ο Πίτερ, η Σούζαν, ο Έντμουντ και η Λούσι μεταφέρονται σε ένα πιο ασφαλές μέρος για να ξεφύγουν από τη φρίκη. Στη νέα τους κατοικία ανακαλύπτουν ότι η ντουλάπα που βρίσκεται στη σοφίτα αποτελεί πύλη για έναν μαγικό κόσμο, τη Νάρνια.

Μη πιστεύοντας αρχικά όσα βλέπουν, τα δύο αγόρια και τα δύο κορίτσια της οικογένειας εξερευνούν τον ασύλληπτο αυτό κόσμο, μπλέκοντας άθελά τους σε έναν πόλεμο του οποίου είναι καταδικασμένοι να είναι πρωταγωνιστές. Η Νάρνια καταδυναστεύεται από τη Λευκή Μάγισσα και ο αιώνιος χειμώνας έχει αντικαταστήσει τις χαρούμενες μέρες της χώρας. Εναπόκειται πλέον στα τέσσερα άπειρα παιδιά να βοηθήσουν τους κατοίκους της στην εξόντωση του Κακού.

Τα πλάσματα της Νάρνια είναι εξωπραγματικά. Οι κάστορες μιλάνε, οι τράγοι παίζουν μουσική, το λιοντάρι ηγείται της μάχης κατά της Μάγισσας. Οι κάστορες όμως ονειρεύονται μια καλύτερη εποχή, ο τράγος αντιμετωπίζει ηθικά διλήμματα και το λιοντάρι εκφράζει φόβους. Είναι αυτή ακριβώς η ανθρωπιά των κατοίκων της Νάρνια που οδηγεί τα αδέλφια στη συνειδητοποίηση του κόσμου, του αληθινού κόσμου, και στην απόφασή τους να γίνουν υπεύθυνοι για τον εαυτό τους.

Καθώς οι τέσσερις νέοι περνούν σταδιακά από την αθωότητα του φαινομενικού στην κρισιμότητα των πραγμάτων και τη σκληρότητα των ανθρώπων, το ίδιο κάνει και η ταινία, η οποία μας εντάσσει ομαλά στη φιλοσοφία της μάχης ως μέσου για έναν καλύτερο κόσμο. Ο θεατής έχει καταστεί, μέχρι την ώρα που αρχίζει η καθοριστική σύγκρουση, έτοιμος πλέον να τη βιώσει.

Η μαγική χώρα της Νάρνια χτίζεται με έναν τρόπο που την κάνει να έχει αληθινή υπόσταση, ενώ οι λεπτομερείς αναπαραστάσεις των κατοίκων της προσκαλούν τον θεατή να ζήσει το παραμύθι από μέσα. Ωστόσο τα οπτικά εφέ δεν πετυχαίνουν πάντα μια αβίαστη αληθοφάνεια, δίνοντας σε κάποιες σκηνές την εντύπωση προχειρότητας. Η Disney δεν φρόντισε να πάρει μαθήματα από τον Άρχοντα;

Εικόνα

Η εικόνα της Νάρνια, πάντως, εκεί παραπέμπει και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. Απλώς λίγο πιο φωτεινή, χωρίς όμως αυτό να ζημιώνει την ποιότητά της. Μόνο όταν φτάνει στη μάχη, κινδυνεύει να χάσει το look, επειδή επιλέγει μια παιδική αναπαράσταση η οποία εκθέτει τις ψηφιακές φιγούρες της.

Ήχος

Ομοίως και ο ήχος, μόνο που αυτός δεν υποχωρεί στη μάχη και διατηρεί το βάθος και τη διαύγειά του. Τα εφέ είναι σε στιγμές εντυπωσιακά και κάνουν το σύνολο πιο γεμάτο.

Extras

Και τα extras παραπέμπουν στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, και μάλιστα στη συλλεκτική έκδοση, και αυτό είναι ακόμα καλύτερο απ’ ό,τι στην περίπτωση της εικόνας ή του ήχου. Γιατί χάρη σε δύο δίσκους σκιαγραφείται κάθε στάδιο της παραγωγής, κυρίως βέβαια η τεχνική. Αυτό είναι και το ατού του έργου, απλώς θα προτιμούσαμε λίγο περισσότερη αναφορά και ανάλυση στην πρώτη ύλη, τουτέστιν το βιβλίο. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα.

Η ετυμηγορία

Οι λάτρεις του βιβλίου θα χαρούν βλέποντας μια πιστή μεταφορά του, ενώ οι μη μυημένοι ίσως δεν καταφέρουν να ενταχθούν εύκολα στη μυθική χώρα της Νάρνια. Ο χρόνος θα δείξει αν η στρατηγική του σκηνοθέτη θα μπορέσει να προσελκύσει και τις δύο πλευρές.

Ατάκες

  • Lucy Pevensie (Georgie Henley): «Μα σου λέω υπάρχει μια άλλη χώρα μέσα στην ντουλάπα!»
  • Edmud Pevensie (Scandarr Keynes): «Σε πιστεύω».
  • Lucy Pevensie (Georgie Henley): «Αλήθεια;»
  • Edmud Pevensie (Scandarr Keynes): «Ναι, απολύτως. Δεν σου είχα πει για το γήπεδο ποδοσφαίρου μέσα στο συρτάρι του μπάνιου…»

Trivia

Το έργο βασίζεται σε ένα από τα επτά βιβλία της σειράς, των οποίων τα δικαιώματα έχει αγοράσει ο παραγωγός με τη φιλοδοξία να φτιάξει επτά ταινίες. Και βέβαια επειδή τα ειδικά εφέ τα έχει αναλάβει η ομάδα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, τόσο αυτό το έργο όσο μάλλον και τα επόμενα θα γυριστούν στη Νέα Ζηλανδία. Τρέμε, Harry Potter, τρέμε Hollywood!

Σχετικές ταινίες

Harry Potter and the Goblet of Fire (2005).

Δείτε παρακάτω το trailer της ταινίας The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166