ΑρχικήΨυχαγωγίαΜουσικήThe Hours & Catch Me If You Can (soundtrack)

The Hours & Catch Me If You Can (soundtrack)

Σήμερα θα ασχοληθούμε ενδελεχώς με δύο soundtrack που αξίζουν να τα εξετάσουμε προσεκτικά και να μάθουμε διάφορες λεπτομέρειες.

Ξεκινάμε…

The Hours

Τα είπαμε δυο βδομάδες πριν με το “Naqoyqatsi”. Ο Philip Glass δεν ενθουσιάζει πια με τις μινιμαλιστικές μελωδίες του. Εντάξει, είναι καλοφτιαγμένες και καλλιτεχνικά άρτιες, όμως, όπως και να το δεις, δεν μας απογειώνουν. Κι όχι απλά αυτό, αλλά είναι τόσο υποτονικές, που πιθανότατα θα κουράσουν τους μη εξοικειωμένους με το έργο του.

Αυτοί που σίγουρα θα ικανοποιηθούν απ’ τη δουλειά του, είναι όσοι αρέσκονται στο άκουσμα συμφωνικής μουσικής και φυσικά οι πολυάριθμοι οπαδοί του Glass (οι οποίοι έχουν ήδη κάνει γνωστές τις διαθέσεις τους ανεβάζοντας το cd στις πωλήσεις…). Το “The Hours”, γραμμένο για ορχήστρα, κουαρτέτο εγχόρδων και πιάνο, χαρακτηρίζεται από όμορφες ακολουθίες ήχων και χρωμάτων και αργούς ρυθμούς που ανεβαίνουν όμως σταδιακά με ένα κρεσέντο πιάνου.

Οι υπόλοιποι όμως, εμείς οι απλοί σινεφίλ, θα δυσκολευτούμε πολύ. Όσο κι αν μπορεί να ταιριάζει με τις εικόνες της ταινίας, αυτή η μουσική δεν μπορεί να σταθεί αυτόνομα. Είναι απαιτητική απ’ το κοινό της και γι’ αυτό δεν απευθύνεται σε όλους.

Το μόνο ίσως κομμάτι που ξεχωρίζει για τους λιγότερο χαμηλούς ρυθμούς του, είναι το τελευταίο και βασικό θέμα της ταινίας ”The Hours”, όμως δεν είναι από μόνο του αρκετό για να κινήσει το ενδιαφέρον μας. Στην υπόλοιπη διάρκειά του, το cd δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει μεγάλη διαφορά στους ρυθμούς, παραμένοντας το ίδιο χαμηλών τόνων απ’ την αρχή ως το τέλος.

Αν θέλετε να ξεκινήσετε τη μουσική περιήγησή σας στο έργο του αναμφίβολα μεγάλου συνθέτη, καλύτερα να αναζητήσετε παλιότερα έργα του, όπως ας πούμε τα soundtracks για τις ταινίες Koyaanisqatsi ή το αριστουργηματικό Kundun του Martin Scorsese.

Soundtrack tracklist

 1. The Poet Acts
 2. Morning Passages
 3. Something She Has to Do
 4. “For Your Own Benefit”
 5. Vanessa and the Changelings
 6. “I’m Going to Make a Cake”
 7. An Unwelcome Friend
 8. Dead Things
 9. The Kiss
 10. “Why Does Someone Have to Die?”
 11. Tearing Herself Away
 12. Escape!
 13. Choosing Life
 14. The Hours
 • Βαθμολογία: 5,5/10 (πολύ εξεζητημένο για τα γούστα μου…)
 • Συνολική χρονική διάρκεια soundtrack: 57:41

Catch Me If You Can – Πιάσε με αν μπορείς

Ένας νέος Spielberg, στην τρίτη του ταινία για το 2002 (μετά τα A.I. Artificial Intelligence – Α.Ι. Τεχνητη Νοημοσυνη και Minority Report) που μας μεταφέρει αυτή τη φορά στο παρελθόν κι ένα score του John Williams που… δείχνει να θυμάται το δικό του παρελθόν και συγκεκριμένο το ξεκίνημά του στο μουσικό στερέωμα σαν μουσικός τζαζ, είναι το soundtrack του Catch Me If You Can. Ήδη υποψήφιο για Όσκαρ μουσικής, με αρκετές μάλιστα πιθανότητες να το κατακτήσει (εντάξει, το The Hours παραμένει το φαβορί…) για μια ακόμα φορά (απ’ το ’94 έχει να βραβευθεί, συν ότι η ακαδημία αρέσκεται σε τέτοια «νοσταλγικά» ακούσματα).

Catch Me If You Can λοιπόν, που δεν πρόκειται για εντυπωσιακό soundtrack, αν και προσωπικά το βρίσκω καλύτερο απ’ το έτερο παρουσιασθέν από αυτή τη στήλη Minority Report, χωρίς όμως να φτάνει το επίπεδο προηγούμενων δουλειών του όπως για παράδειγμα τα Star Wars και Schindler`s List – Η Λιστα του Σιντλερ.

Το cd, θα έλεγε κανείς ότι χωρίζεται σε 3 ενότητες: Καταρχήν, τα jazz ύφους ορχηστρικά του πρώτου μέρους, σαφέστατη καινοτομία για τον συνθέτη (και επιστροφή στις ρίζες όπως προείπαμε), μετά κάποιες αναδρομές σε προηγούμενες δουλειές του (για να μην απογοητευθούν και όσοι περιμένουν ακριβώς αυτό) με το γνώριμο σκοτεινό, αγωνιώδες, ίσως και κάπως αγχωτικό στυλ του και τέλος, μερικά τραγούδια του παρελθόντος (που δένουν πολύ καλά όμως με το υπόλοιπο cd αλλά και την θεματική της ταινίας), όπως το “Come Fly With Me” με τη φωνή του θρυλικού Frank Sinatra, το “Embraceable You” με την Judy Garland αλλά και “The Look Of Love” με Dusty Springfield για όσους έχουν νοσταλγικές διαθέσεις (για τις οποίες φημίζεται η Ακαδημία…).

Χωρίς κάποιο ιδιαίτερο θεματικό άξονα, το “Catch Me If You Can” αποτελεί ένα σχετικά «πιασάρικο» κομμάτι, ενώ το “The Float” είναι μάλλον αυτό που θα σας μείνει περισσότερο για την παιχνιδιάρικη διάθεση απ’ την οποία διακατέχεται και την ποικιλία ήχων και χρωμάτων που περιέχει. Γνωρίζετε ήδη τον Frank Sinatra και το “Come Fly With Me” δεν θα σας απογοητεύσει.

Τα “Recollections” και “The Airport Scene” (ειδικά το δεύτερο) θυμίζουν περισσότερο τον John Williams του A.I. Artificial Intelligence – Α.Ι. Τεχνητη Νοημοσυνη και του Minority Report, ενώ αμέσως μετά παρεμβάλλεται ένα ακόμα τζαζ τραγουδάκι που μας γυρίζει πίσω στη δεκαετία του ’50 και στη συνέχεια, ξανά το βασικό θέμα του soundtrack σε μια πιο χαμηλή και γλυκιά μελωδία με το όνομα “Learning The Ropes”. Το “Father And Son” περιέχει μια υπόγεια δύναμη που όμως δεν θα εντυπωσιάσει με το πρώτο άκουσμα και “Embraceable You” με την Judy Garland σε εντελώς διαφορετική διάθεση, πλην αρκετά ενδιαφέρον (γνωστό ήδη σε κάποιους από… παλιά).

Οι χαμηλοί «τζαζίστικοι» τόνοι παίρνουν τη σκυτάλη και ξανά το βασικό θέμα (δεν κουράζει, αλλά θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ποικιλία στο καθαρά ορχηστρικό μέρος του soundtrack) σε μια ακόμα εκδοχή, περισσότερο σκοτεινή. Το “Deadheading” παίζει μεταξύ της σκοτεινής και φωτεινής πλευράς του cd, ενώ το “Christmas Song” με τον Nat King Cole δίνει μια μελαγχολική χριστουγεννιάτικη νότα.

To “Broken Home” δεν κάνει την υπέρβαση, ενώ το “Doctor, Lawyer, Lutheran”, αποτελεί (τι άλλο;) άλλη μια εκδοχή του βασικού θέματος του cd, αυτή τη φορά πιο αισιόδοξη και περιπαικτική, μέχρι φυσικά την… επόμενη (“Catch Me If You Can” – Reprise and End Credits). Μεταξύ τους βέβαια υπάρχει και το πασίγνωστο “The Look Of Love” για να… σπάσει κάπως την, όχι μονοτονία, απλά συνεχή επανάληψη του ίδιου θέματος.

Με κάποιες ενστάσεις λοιπόν για την διαπλοκή παλιών τραγουδιών και νέων συνθέσεων (θα μπορούσε ίσως να υπάρχει ένας διαχωρισμός, γιατί κανένα κομμάτι δεν φαντάζει περιττό) αλλά και την εμφάνιση παραλλαγών της ίδιας μελωδίας σε 5 διαφορετικά κομμάτια, το soundtrack Catch me if you can απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν δει την ταινία και δεν αποτελεί κάτι ιδιαίτερο από μόνο του, παραμένει όμως η καλύτερη δουλειά του Williams για το 2002.

Soundtrack tracklist

 1. Catch Me If You Can
 2. The “Float”
 3. Come Fly With Me – Frank Sinatra
 4. Recollections (The Father’s Theme)
 5. The Airport Scene
 6. The Girl From Ipanema – Antonio Carlos Jobim
 7. Learning The Ropes
 8. Father And Son
 9. Embraceable You – Judy Garland
 10. The Flash Comics Clue
 11. Deadheading
 12. The Christmas Song – Nat King Cole
 13. A Broken Home
 14. Doctor, Lawyer, Lutheran
 15. The Look Of Love – Dusty Springfield
 16. Catch Me If You Can – Reprise and End Credits
 • Βαθμολογία: 6,5/10 (Θα το χρυσώσουν;)
 • Συνολική χρονική διάρκεια soundtrack: 62:35
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166