The Stooges: Πληροφορίες για το Rock συγκρότημα

The Stooges: Πληροφορίες για το Rock συγκρότημα

Με επίκεντρο το Detroit αναπτύχθηκαν δύο τελείως διαφορετικά μουσικά ρεύματα, πρώτα είχαμε την έκρηξη της Soul Music με Supremes, Temptations, Miracles, S. Wonder, M. Gaye και πολλά ακόμα τεράστια Soul ονόματα, χάρις στην εταιρία Tamla Motown της μεγαλύτερης (μαζί με την Αtlantic στo Memphis) εταιρίας soul μουσικής.

Με την σπουδαία soul ειδικά στα 60’s & 70’s θα ασχοληθούμε μελλοντικά, οπότε από σήμερα ξεκινάμε με τους Stooges την παρουσίαση του δευτέρου ρεύματος στο Μichigan, του garage punk και των ονομάτων που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο punk rock σε Βρετανία και Η.Π.Α. μετά το 1975. Πρώτο κομμάτι από τους Stooges το opening track του 1ου ομώνυμου άλμπουμ τους το «1969».

Iδρυτής των Stooges είναι μια από τις θρυλικές μορφές του Punk ο Ιggy Pop (γεννήθηκε το 21-04-1947 με πραγματικό όνομα James Newell Osterberg) και ξεκίνησε την καριέρα του στους Iguanas (θα τους ακούσουμε σε λίγες μέρες και αυτούς μιας και υπάρχουν στα Ηιghs In The Mid Sixties vol. 19 – Michigan part 3) και στους Prime Movers.

H μεγάλη αλλαγή στην καριέρα του έγινε το 1967 όταν παρακολουθώντας μία συναυλία των Doors δημιούργησε τους Stooges στο Ann Arbor του Μichigan μαζί με τα αδέλφια Ron (guitar) and Scott Asheton (drums) και τον φίλο τους Dave Alexander (bass). Υπέγραψαν στην Εlectra και κυκλοφόρησαν το 1969 το αλμπουμ “Τhe Stooges” με παραγωγό τον John Cale. Aκούμε το δεύτερο κλασσικό κομμάτι του δίσκου το “Ι Wanna Be Your Dog”.

To ομώνυμο 1ο άλμπουμ των Stooges με 8 κομμάτια είχε μέτρια εμπορική απήχηση (μόλις στο Νο. 106 στα charts) όμως δημιούργησε σχολή και σαφώς επηρρέασε όλες τις επόμενες γενιές των punk μουσικών. Αυτό αποδεικνύεται και από την τιμητική 185η θέση που κατέχει στή λίστα των 500 greatest albums ever του περιοδικού Rolling Stone το 2003. Η προσωπική μου αδυναμία από τα κομμάτια του “Τhe Stooges” είναι το καταπληκτικό “No Fun” που ανοίγει την 2η πλευρά.

O Iggy Pop είναι αναμφίβολα απο τους μεγαλύτερους performer στην ιστορία της Rock. Ακόμα θυμάμαι έντονα την συναυλία του στο “Ρόδον” νομίζω στα τέλη του 1993. Παρακολουθείστε την ενεργητικότητα του και τον ενθουσιασμό που μεταδίδει στους ακροατές του, σε μία εμφάνιση του το 2006 στα 59 του όταν και είχε ξαναφτιάξει από το 2003 τους Stooges με τον μπασίστα Μιke Watt στη θεση του αποθανώντος το 1975, Dave Alexander. Τους ακούμε σε ένα άλλο περίφημο κομμάτι τους από το 1ο άλμπουμ τους και αυτό, το “Real Cool Time”, τίτλο που πήρε και η θαυμάσια συλλογή με Σουηδικά garage revival groups το 1985 της Amigo Records.

To 1970 οι Stooges κυκλοφορούν το 2ο άλμπουμ τους το “Fun House” με παραγωγό τον Dan Galluci που ήταν οργανίστας στους Kingsmen. Στέκεται ισάξια δίπλα στο “Τhe Stooges”, με περίφημα κομμάτια όπως το ομώνυμο αλλά και τα “Dirt”, “1970 (I Feel All Right)”, “TV Eye”. Προσωπική μου προτίμηση με την οποία θα κλείσω την παρουσίαση των πρώτων χρόνων των Stooges (μια και εφέτος παρουσιάζουμε τα 60s), είναι το “Loose”.

Για την ιστορία, το 1973 και πριν την διάλυση τους, είχαμε το 3ο επίσης εξαιρετικό L.P. τους “Raw Power” για να ακολουθήσει μιά 30ετή επιτυχημένη προσωπική καρριέρα ο Ιggy, μέχρι το 2003 όπου οι Stooges ξανασχηματίστηκαν και συνυεχίζουν να εμφανίζονται ακόμα και σήμερα! Ο κιθαρίστας Ron Asheton απεβίωσε το 2009.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας