Τι είναι η Δίαιτα Άτκινς (Atkins). Σε τι ωφελεί

Τι είναι η Δίαιτα Άτκινς (Atkins). Σε τι ωφελεί

Με τη δίαιτα Άτκινς (Atkins) στοχεύουμε κυρίως στο να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας και να χάσουμε βάρος εύκολα με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ενώ παράλληλα επικεντρωνόμαστε στον περιορισμό των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τα οποία τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η δίαιτα Atkins είναι τρόπος ζωής, αν την ακολουθήσουμε πρέπει να αλλάξουμε μόνιμα τις διατροφικές μας συνήθειες. Το πρώτο μέλημα μας είναι ο περιορισμός των υδατανθράκων με επακόλουθο το χάσιμο κιλών, και δεύτερον να προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε το αποτέλεσμα που επιτύχαμε. Η δίαιτα αυτή έχει αποδειχθεί ότι παράγει καταπληκτικά αποτελέσματα, αλλά πολλές έρευνες έχουν δείξει πολλούς κινδύνους που συνδέονται με αυτήν. Όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με αυτή τη δίαιτα, πρέπει να αποφασίσει εάν ή όχι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Αδυνατίστε γρήγορα με τη Διάιτα Atkins…

Στην απλή προσέγγιση της, η δίαιτα Atkins έχει οφέλη, τα οποία περιλαμβάνουν το κάψιμο του λίπους για ενέργεια, την μείωση του αισθήματος της πείνας μεταξύ των γευμάτων, καθώς και μια βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης. Όταν θα ξεκινήσουμε τη δίαιτα αυτή, η πρόσληψη υδατανθράκων περιορίζεται. Αυτοί αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του σώματος μας, εάν δεν υπάρχουν οι υδατάνθρακες από όπου το σώμα παράγει ενέργεια, τότε το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί το λίπος για ενέργεια.

Η πρόσληψη υδατανθράκων δημιουργεί διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλώντας μια εμμονή με το φαγητό. Με τον περιορισμό των υδατανθράκων, αυτή η εμμονή χάνεται. Η δίαιτα Atkins είναι σε θέση να βελτιώσει την υγεία δεδομένου ότι καίει το λίπος, όπου η πλειοψηφία των τοξινών του σώματος είναι αποθηκευμένο. Μαζί με το σταθερό επίπεδο σακχάρου στο αίμα ανακουφιζόμαστε από κόπωση, οξυθυμία, κατάθλιψη, πονοκεφάλους και πόνους στις αρθρώσεις

Υπάρχει όμως και μια δυσάρεστη πλευρά της δίαιτας Atkins. Πρώτα απ’ όλα, μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή σε πρωτεΐνες δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, προβλήματα στα νεφρά, απώλεια του ασβεστίου, και μια ανθυγιεινή κατάσταση του μεταβολισμού. Όποια και αν είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι ο καθένας πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό του αν την ακολουθήσει.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της Δίαιτας Άτκινς

Η δίαιτα Atkins χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις ανάλογα με το πρόγραμμα διατροφής. Τα τρόφιμα που τρώμε ποικίλλουν ανάλογα σε ποια φάση βρίσκεστε και τον προσωπικό σας μεταβολισμό. Οι τέσσερις φάσεις της δίαιτας Atkins περιλαμβάνουν:

 • Φάση πρώτη θεωρείται η πιο περιοριστική φάση: Με λίγα λόγια, η πρώτη φάση μπορείτε να φάτε ελάχιστη ποσότητα υδατάνθρακες. Που περιορίζονται σε μόνο 20 γραμμάρια ανά ημέρα. Οι υδατάνθρακες που μπορούν να φάνε αποτελείται από σαλάτα και άλλων μη αμυλούχα λαχανικά.
 • Φάση δεύτερη: Σας επιτρέπει να προσθέσετε κάποιους υδατάνθρακες στη διατροφή σας, σε ποσότητα 25 γραμμάριων ανά ημέρα. Κάθε εβδομάδα, μπορείτε να αυξήσετε τον αριθμό των υδατανθράκων που τρώτε από πέντε γραμμάρια. Έτσι, τη δεύτερη εβδομάδα της δεύτερης φάσης, μπορείτε να τρώτε 30 γραμμάρια υδατάνθρακες. Στην τρίτη εβδομάδα μπορείτε να καταναλώνετε 35 γραμμάρια υδατάνθρακες. Αυτό θα γίνεται μέχρι το σώμα σας θα σταματήσει να χάνει βάρος. Όταν συμβεί αυτό, μπορείτε να αφαιρέσετε πέντε γραμμάρια υδατανθράκων από την καθημερινή σας πρόσληψη. Αυτό το επίπεδο θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε το βάρος σας.
 • Φάση τρίτη: Διατήρηση του βάρους μας. Μπορείτε να αυξήσετε τους υδατάνθρακες 10 γραμμάρια ανα εβδομάδα για όσο διάστημα συνεχίζετε να διατηρήσουμε το βάρος μας.
 • Φάση τέταρτη είναι η συντήρηση εφ’ όρου ζωής: Η τελική αυτή φάση σας επιτρέπει να επιλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, ενώ εξακολουθεί να περιορίζει την ποσότητα των υδατανθράκων που τρώτε. Είναι η φάση που σας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει να διατηρήσετε το βάρος σας προς τα κάτω, καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να τρώνε περισσότερα τρόφιμα από ό, τι στις προηγούμενες φάσεις.

Πιο αναλυτικά

 • Μην τρώτε περισσότερο από 20 γραμμάρια υδατάνθρακες καθημερινά.
 • Μπορείτε να φάτε μέχρι 3 φλιτζάνια φρέσκα λαχανικά ή 1 φλιτζάνι βρασμένα λαχανικά.
 • Μπορείτε να τρώτε όταν πεινάτε (θερμίδες δεν μετράνε)
 • Η διατροφή αποτελείται από καθαρές πρωτεΐνες, καθαρά λίπη (βούτυρο, ελαιόλαδο, φυτικό λάδι, μαγιονέζα κλπ) και όποιους συνδυασμούς πρωτεϊνών και λιπών.
  Μπορείτε να φάτε όσο λίπος θέλετε, αυτό που δεν επιτρέπεται είναι υδατάνθρακες.
 • Μπορείτε να πίνεται νερό, καφέ (χωρίς καφεΐνη), τσάι, σόδα και κάθε αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη. Αν ακολουθήσουμε όλα αυτά πιθανότατα θα διασφαλίσουμε την άμεση απώλεια βάρους.
 • Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκευάσματα που να μας μειώνουν την όρεξη και να μας βοηθήσουν να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα της δίαιτας Atkins.
Προηγούμενο άρθροGreece International Fashion, η Ελλάδα ευωδιάζει μόδα
Επόμενο άρθροFashion icon, η ζωή σε μέγεθος one size
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας