Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας και οι παθήσεις του

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας και οι παθήσεις του

Ο αδένας εκκρίνει ορμόνες οι οποίες συμβάλουν στην ρύθμιση βασικών λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ορμόνες αυτές είναι η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η θυροξίνη (Τ4).

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο πρώτος αδένας που κάνει την εμφάνιση του στο έμβρυο καθώς η ανάπτυξη του ξεκινά κατά την τέταρτη εμβρυική εβδομάδα. Οι ορμόνες που εγκρίνει ο θυρεοειδείς αδένας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς επίσης και στην ωρίμανση του νευρικού του συστήματος. Εάν ένα παιδί γεννηθεί χωρίς τον αδένα αυτόν, τότε παρουσιάζει ψυχοδιανοητική καθυστέρηση, καθώς δεν ωριμάζει ο εγκέφαλος του.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στον θυρεοειδή τους, ειδικά εάν πάσχουν από παθήσεις του, καθώς θα πρέπει να γίνει ρύθμιση τους. Για αυτό είναι αναγκαίος και ο τακτικός έλεγχος του θυρεοειδή αδένα.

Ο θυρεοειδής αδένας ζυγίζει από 15 έως και 25 γραμμάρια, ενώ παρατηρείται διόγκωση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες του επηρεάζουν ένα σύνολο από λειτουργίες του οργανισμού όπως είναι η καρδιακή λειτουργία.

Συμπτώματα του θυρεοειδή

Εάν κάποιος νιώθει κόπωση, κατάθλιψη, ταχυκαρδία, διαταραχές στην εμμηνόρροια, οίδημα, διαταραχές ύπνου, διαταραχές της μνήμης και νευρικότητα θα πρέπει άμεσα να εξετασθεί για υπολειτουργία ή υπερλειτουργία του θυρεοειδή, από ειδικό ενδοκρινολόγο.

Η κλινική εξέταση γίνεται με επισκόπηση και ψηλάφηση κατά την οποία παρατηρείται πιθανή διόγκωση, η ευαισθησία και η ύπαρξη μορφωμάτων. Επίσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα. Σε περίπτωση που ανιχνευθούν όζοι, θα πρέπει να γίνει παρακέντηση, με βάση το αποτέλεσμα αυτής θα αποφασιστεί ένα η θεραπεία θα είναι χειρουργική ή φαρμακευτική. Σε περίπτωση που η εξέταση δείξει καρκινικά ή ύποπτα κύτταρα, πραγματοποιείται ολοκληρωτική αφαίρεση του αδένα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μετά την αφαίρεση του αδένα, ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει εφόρου ζωής ραδιενεργό ιώδιο.

Ποιες είναι οι παθήσεις του θυρεοειδή αδένα;

Η ιωδιοπενία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιωδιοπενία σημαίνει η ελλειμματική λήψη ιωδίου από την διατροφή. Τα άτομα που νοσούν από αυτήν παρουσιάζουν ψυχοδιανοητικά προβλήματα, σωματική και διανοητική καθυστέρηση, βρογχοκήλη, καθώς επίσης και απώλεια της μαθησιακής ικανότητας.

Σήμερα ως προς την καταπολέμηση της πάθησης αυτής έχει αποφασισθεί με νόμο από τα προηγμένα κράτη να ιωδιώνεται ή το αλάτι ή το ψωμί με σκοπό τον έλεγχο της συγκεκριμένης πάθησης. Παρόλο αυτά υπάρχουν χώρες που παρουσιάζουν το πρόβλημα αυτό και μάλιστα σε σοβαρό βαθμό, έτσι υπάρχουν παγκόσμιος 11 εκατομμύρια κρετίνοι ( κρετίνοι είναι τα άτομα που παρουσιάζουν ψυχοδιανοητική και σωματική καθυστέρηση σε συνδυασμό με ύπαρξη υποθυρεοειδισμού. Επίσης 43 εκατομ. παρουσιάζουν διανοητική καθυστέρηση, 750 εκατομ. παρουσιάζουν βρογχοκήλη, ενώ 2 δις. άτομα παρουσιάζουν χαμηλό IQ με αποτέλεσμα την ύπαρξη μαθησιακών δυσκολιών.

Υπερθυρεοειδισμός

Υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο αδένας υπερλειτουργεί. Εργάζεται δηλαδή πολύ παραπάνω από τις ανάγκες του ατόμου. Επίσης πολλές είναι οι ασθένειες αυτές που προκαλούν την πάθηση αυτή, καθώς επίσης και η χορήγηση ορισμένων φαρμάκων. Η νόσο Graves είναι η πιο συχνή.

Τα άτομα με Υπερθυρεοειδισμό τείνουν να είναι υπερβολικά αδύνατα παρά την λήψη τροφής, να παρουσιάζουν αϋπνίες, ταχυκαρδία, διαταραχές του εντέρου, εξάψεις και διαταραχές της περιόδου. Μόνο ένα 5% παρουσιάζει οφθαλμοπάθεια και επειδή σχετίζεται με πάθηση του θυρεοειδή ονομάζεται θηρεωειδική οφθαλμοπάθεια.

Θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού

Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού γίνεται με την χορήγηση αντιθυρεωειδικών φαρμάκων, με εγχείριση και τέλος την χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου.

Η θεραπεία εξαρτάται από την εμπειρία του εκάστοτε γιατρού και την επέκταση της νόσου. Αρχικά γίνεται χορήγηση φαρμάκων και εάν το πρόβλημα δεν παρουσιάσει βελτίωση τότε πραγματοποιείται εγχείριση και χορήγηση ιωδίου.

Υποθυρεοειδισμός

Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό παρουσιάζουν κόπωση, υπνηλία, αύξηση σωματικού βάρους, δυσκολία απώλειας κιλών και μυϊκή αδυναμία. Δεν αντέχουν το κρύο και εμφανίζουν πρήξιμο. Το πρήξιμο αυτό προσβάλει τη γλώσσα, την καρδιά, για αυτό και τα άτομα αυτά έχουν βαριά φωνή και ροχαλίζουν.

Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό παρουσιάζουν υψηλή χοληστερίνη, στυτική δυσλειτουργία με ελαττωμένη κινητικότητα σπέρματος τις περισσότερες φορές. Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού επιτυγχάνεται με χορήγηση θυροξίνης εφόρου ζωής.

Βρογχοκήλη

Η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα ονομάζεται βρογχοκήλη. Η διόγκωση μπορεί να είναι απλή, κατά την οποία ο αδένας σαν λειτουργεί σωστά ή τοξική, όταν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί.

Έλεγχος της βρογχοκήλης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με σπινθηρογράφημα και υπέρηχο για την διάγνωση της διόγκωσης και τον αποκλεισμό κακοήθειας, καθώς επίσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και έλεγχος της λειτουργίας του αδένα για τυχόν ύπαρξη υπερθυρεοειδισμού.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο διογκωμένος αδένας παρουσιάζει όζους. Οι όζοι μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη καρκίνου. Εγχείριση συνίσταται μόνο όταν οι όζοι είναι μεγάλοι και η βιοψία έδειξε ύπαρξη καρκινώματος.

Θυρεοειδίτιδες

Οι Θυρεοειδίτιδες αποτελούν μια άλλη κατηγορία ασθενειών του προαναφερθέντος αδένα. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η πιο συχνή πάθηση, ενώ συχνή είναι και η εξ’ ιού θυρεοειδίτιδα, Πολύ σπάνια είναι η μικροβιακή Θυρεοειδίτιδα.

Επέμβαση του θυρεοειδούς αδένα

Ο θυρεοειδής αδένας θεωρείται ως ο πιο σημαντικός αδένας του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς διαχειρίζεται τις λειτουργίες του οργανισμού. Μπορεί να παρουσιάζει υπολειτουργία ή υπερλειτουργία, με τον ασθενή να παρουσιάζει πολλά συμπτώματα, όπως αϋπνία, απώλεια ή αύξηση του σωματικού βάρους, κόπωση, εξάψεις κ.α. Ο γιατρός είναι αυτός που θα κατευθύνει τον ασθενή, ώστε να του δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Ο όζος του θυρεοειδή αδένα είναι ένα μόρφωμα πολλαπλών διαστάσεων. Η πιο συχνή περίπτωση είναι να υπάρχουν παραπάνω του ενός όζος. Οι όζοι δημιουργούνται στον θυρεοειδή αδένα με κίστη, καλοήθη ή κακοήθη όγκο.

Η βρογχοκήλη είναι η διόγκωση του αδένα και προκαλεί ενόχληση στον ασθενή. Η βρογχοκήλη μπορεί να συνυπάρχει με παθήσεις του θυρεοειδούς. Αποτελούσε μια συχνή πάθηση σε περιοχές της χώρας μας όπου έλειπε το ιώδιο.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί μια σπάνια μορφή καρκίνου και έχει συνήθως καλή πρόβλεψη. Το μυελοειδές καρκίνωμα που προέρχεται από τα παραθυλακιώδη κύτταρα θεωρείται σπάνιος, ενώ καρκινώματα που προέρχονται από τα θυλακιώδη κύτταρα, πολλές φόρες ανευρίσκεται τυχαία έπειτα από κλινική εξέταση.

Οι ασθενείς υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή και εν συνεχεία λαμβάνουν ορμονοθεραπεία. Πολλοί λαμβάνουν ραδιενεργό ιώδιο, ενώ σπάνια συστήνεται ακτινοβολία ή χημιοθεραπεία.

Ο ενδοκρινολόγος μπορεί να ζητήσει αξιολόγηση χειρουργού, όταν διαπιστωθεί μεγάλη βρογχοκήλη. Βρογχοκήλη με πολλούς όζους, Τοξική βρογχοκήλη και τοξικός όζος.

Η χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς πραγματοποιείται από έμπειρο χειρούργο, καθώς ο αδένας βρίσκεται σε άκρως ευαίσθητη περιοχή. Το χειρουργείο ολοκληρώνεται, με πλαστική του δέρματος και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την επομένη.

Προηγούμενο άρθροΕκείνος που παίζει με την καρδιά σου
Επόμενο άρθροNorthwest Sound: Pebbles & Back From The Grave
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας