Οι scanner λειτουργούν με πάρα πολύ απλό τρόπο. Αρκεί να τοποθετήσετε μια φωτογραφία που έχετε τραβήξει με τη φωτογραφική σας μηχανή και σε λίγα δευτερόλεπτα το μηχάνημα θα τη σαρώσει και θα δημιουργήσει το ψηφιακό της αντίγραφο στον υπολογιστή σας. Εάν λοιπόν θεωρείτε την ψηφιακή μηχανή μια ακριβή λύση, αλλά έχετε σκοπό να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες που τραβάτε σε κάποιον image editor, τότε η καλύτερη λύση είναι να αγοράσετε ένα scanner.
Πόσα χρήματα θα ξοδέψετε για ένα scanner
Οι τιμές των scanners ξεκινούν λίγο πάνω από τα 50 ευρώ και φτάνουν μέχρι και κάποιες χιλιάδες ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως υπάρχουν scanners που μπορεί να προμηθευτεί ένας απλός χρήστης για να δουλεύει στο σπίτι του χωρίς μεγάλο κόστος, αλλά και πολύ καλύτερες λύσεις, εάν μιλάμε για επαγγελματικές δραστηριότητες με σαφώς μεγαλύτερο κόστος. Εμείς θα εστιάσουμε κυρίως σε οικονομικές λύσεις, που αφορούν άλλωστε και τους περισσότερους από εμάς. Τι διαφορά όμως μπορεί να έχουν δυο scanners που κοστίζουν τα ίδια περίπου χρήματα;
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά με βάση τα οποία μπορεί να ξεχωρίσει ένας scanner από έναν άλλο είναι δύο. Πρώτον η ανάλυση της φωτογραφίας που κάθε μοντέλο επιτυγχάνει. Η ανάλυση μετριέται σε dpi και είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο σε έναν scanner, αφού μεγαλύτερη ανάλυση σημαίνει αυτόματα και καλύτερη ποιότητα στη φωτογραφία που μετατρέπεται σε ψηφιακή. Δεύτερον το βάθος χρώματος της παραγόμενης ψηφιακής φωτογραφίας. Το βάθος χρώματος μετριέται σε bit και αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό παράγοντα όπως και η ανάλυση.
Πραγματική ανάλυση
Στην προσπάθειά μας να είμαστε αντικειμενικοί θα αναφερθούμε στην πραγματική ανάλυση που δίνει ο κάθε κατασκευαστής για τα μοντέλα του και όχι στη μέγιστη βελτιωμένη ανάλυση. Έτσι λοιπόν στα πιο οικονομικά μοντέλα της αγοράς θα βρείτε scanners με ανάλυση 600×1200 dpi.
Πολύ σπάνια τώρα πια, θα βρείτε ένα μοντέλο με χαμηλότερη ανάλυση και αν ακόμα βρείτε, δεν νομίζουμε πως μια τέτοια αγορά αξίζει, αφού το χρηματικό όφελος θα είναι σχεδόν μηδαμινό. Οι scanners αυτοί αναφέρονται σε καθαρά προσωπική χρήση και έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Είναι οι πιο οικονομικοί. Με ένα τέτοιο μοντέλο σίγουρα θα κάνουν τη δουλειά τους όσοι θέλουν απλώς ένα scanner για να μεταφέρουν τις φωτογραφίες τους σε έναν υπολογιστή, χωρίς φοβερή ποιότητα αλλά με ένα αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Τέτοια είναι άλλωστε και τα μοντέλα που αγοράζουν οι περισσότεροι, όταν χρειάζονται scanners για οικιακή χρήση. Γι’ αυτό μη θεωρείτε πως επειδή είναι τα πιο φτηνά μοντέλα δεν θα κάνουν καλά τη δουλειά τους. Στην επόμενη κατηγορία συναντάμε scanners με ανάλυση 1200×1200 dpi που είναι λίγο πιο ακριβοί (λίγο πάνω από τα 100 ευρώ), αλλά η τιμή τους δεν είναι απαγορευτική ακόμα και για έναν απλό χρήστη.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως μοντέλα με αυτή την ανάλυση θα σας δώσουν πολύ καλές φωτογραφίες, που σε επίπεδο απλού χρήστη δύσκολα θα διακρίνετε τυχόν ατέλειες στην παραγόμενη ψηφιακή φωτογραφία. Για το λόγο αυτό στην περίπτωση που επιθυμείτε κάτι καλύτερο από τους πολύ απλούς scanners, μάλλον κάπου εδώ πρέπει να αναζητήσετε τη λύση.
Τέλος, οι μεγαλύτεροι scanners ξεκινούν από ανάλυση στα 1200×2400 dpi και φτάνουν έως τα 2400×4800 dpi, αλλά οι τιμές τους όπως είναι φυσικό ξεφεύγουν από τα επίπεδα που συζητάμε, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Οι scanners αυτοί απευθύνονται όπως είναι λογικό σε επαγγελματίες του χώρου. Με ένα τέτοιο μηχάνημα μπορεί κάλλιστα να κάνει τη δουλειά της μια μικρή επιχείρηση, ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας.
Βάθος χρώματος
Το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό των scanners είναι το βάθος χρώματος το οποίο μετριέται σε bit. Τα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά έχουν βάθος χρώματος 42 και 48 bits.
Βέβαια υπάρχουν κάποια μοντέλα που δουλεύουν ακόμα στα 36 bits, αλλά και πάλι δεν θα σας προτείναμε μια τέτοια αγορά, αφού η τεχνολογία έχει προχωρήσει πλέον αισθητά πέρα από αυτά τα επίπεδα, εκτός βέβαια εάν ψάχνετε για την πιο οικονομική λύση. Για το βάθος του χρώματος των scanners δεν έχουμε να πούμε και πολλά πράγματα. Όπως είναι φυσικό όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος χρώματος τόσο καλύτερες είναι και οι φωτογραφίες που θα δημιουργούνται.
Αξίζει μονάχα να σημειώσουμε, πως ένας scanner με βάθος χρώματος 48 bits (και καλή ποιότητα ανάλυσης βέβαια), εξασφαλίζει ένα αποτέλεσμα που είναι πολύ κοντά, αν όχι ίδιο με τη φωτογραφική ποιότητα. Με άλλα λόγια, δεν θα βρείτε διαφορές ανάμεσα στη φωτογραφία που έχετε στο χαρτί και στη φωτογραφία που υπάρχει στην οθόνη σας μετά τη σάρωση.
Άλλα σημαντικά στοιχεία για το Scanner
Όπως σε όλα τα πράγματα που αγοράζουμε, έτσι και στους scanners, εκτός από τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά υπάρχει και μια σειρά από άλλα στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την απόφασή μας. Ένα τέτοιο στοιχείο είναι και το software με το οποίο συνοδεύεται ο scanner. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν καταλάβει τώρα πια, ότι όποιος αγοράζει ένα scanner έχει σκοπό να ασχοληθεί με την ψηφιακή φωτογραφία και προσφέρουν μια σειρά από πολύ χρήσιμα προγράμματα.
Για παράδειγμα, αρκετές εταιρείες διαθέτουν μαζί με το scanner μεγάλα πακέτα επεξεργασίας εικόνας, σε παλαιότερες βέβαια εκδόσεις τους. Γραμματοσειρές, προγράμματα που αναγνωρίζουν κείμενο κατευθείαν από ένα χαρτί και το μετατρέπουν σε ηλεκτρονική μορφή καθώς και άλλα για παραγωγή εξώφυλλων CD, είναι μερικά μονάχα από τα προγράμματα που συχνά συνοδεύουν τους scanners.
Πιστεύουμε πως και αυτή η παράμετρος είναι σημαντική και πρέπει να τη λαμβάνετε υπόψη σας, αφού πολλές φορές τα προγράμματα αυτά είναι πολύ καλά, αλλά και πολύ ακριβά για να τα προμηθευτείτε ξεχωριστά. Η πρόοδος της τεχνολογίας στο χώρο των scanners έχει επιτρέψει στους κατασκευαστές τους να ενσωματώνουν πλέον και άλλες λειτουργίες εκτός της σάρωσης μιας εικόνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο hp scanjet 5550, ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά από επιπλέον χαρακτηριστικά.
Υπάρχει ενσωματωμένος ένας φωτιζόμενος προσαρμογέας για slides και αρνητικά των 35mm. Επίσης, υπάρχουν δυο κουμπιά το “e-mail” και το “Λογισμικό δημιουργίας Video CD HP”. Όπως μάλλον θα καταλάβατε, το πρώτο κουμπί εκκινεί τη διαδικασία για την αποστολή της φωτογραφίας που σαρώνετε στους φίλους σας μέσω e-mail, ενώ με το δεύτερο κουμπί σάς δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσετε multimedia CD για παρουσιάσεις με την προσθήκη ήχου και τίτλων στις φωτογραφίες που σαρώνετε.
Επίσης σημαντική παράμετρος είναι και ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει η σάρωση, κάτι που πρέπει να σκεφτούμε πριν φτάσουμε στο ταμείο. Ένας καλός scanner που θέλει 20 ή 30 δευτερόλεπτα για να μας δείξει την προεπισκόπηση της σάρωσης, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Στο θέμα αυτό έχει κάνει πολύ καλή δουλειά η εταιρεία Visioneer, κι έτσι τα περισσότερα από τα μοντέλα της χαρακτηρίζονται από υψηλές ταχύτητες σάρωσης. Στον πίνακα που ακολουθεί, θα βρείτε αρκετά μοντέλα scanners για να μπορέσετε να κάνετε την επιλογή σας. Ο πίνακας είναι χωρισμένος με βάση την πραγματική ανάλυση εικόνας που μπορεί να πετύχει κάθε scanner.