- Απαιτήσεις: Πρόσβαση στο Internet, USB flash drive για φορητότητα του Wiki
- Κόστος: Δωρεάν
- Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 28 Λεπτά
- Επίπεδο δυσκολίας: 3/10
Αξιοποιήστε την υπηρεσία Tiddlyspot για να δημιουργήσετε μια mini Wikipedia, που θα μπορείτε να την επεξεργάζεστε, τόσο online, όσο και offline ή να την παίρνετε μαζί σας παντού.
Για όσους δεν γνωρίζουν τον όρο, “Wiki” αποκαλείται οποιοδήποτε site είναι εύκολα επεξεργάσιμο και ευμετάβλητο απλώς μέσω ενός browser – διασημότερο παράδειγμα η Wikipedia, που κάθε επισκέπτης της μπορεί να την τροποποιήσει.
Αυτά τα sites όμως συνήθως αποτελούνται από πολύπλοκο λογισμικό, που απαιτεί και έναν δικτυακό server για τη λειτουργία του, ενώ ακόμα και σε ορισμένες εκδοχές τους, οι οποίες διατίθενται ως “πακέτα” που μπορούν να φιλοξενούνται τοπικά σε ένα δίσκο ή ένα USB flash drive, δεν είναι εύκολος ο συγχρονισμός των περιεχομένων τους με ένα δικτυακό Wiki. Εδώ έρχεται να δώσει μια ευέλικτη λύση το Tiddlywiki.
Το Tiddlywiki αποτελείται από μόνο ένα αρχείο HTML, το οποίο αξιοποιεί έξυπνα τις σύγχρονες δυναμικές τεχνολογίες του Web, συγκεκριμένα, την Javascript και τα CSS, ώστε να παρέχει τις περισσότερες δυνατότητες ενός τυπικού, πλήρους Wiki, συμπυκνωμένες στο αρχείο του.
Ακριβώς όμως επειδή είναι ένα αρχείο, μπορεί να φιλοξενείται σε online server ως τυπικό site προσβάσιμο από οποιονδήποτε browser, να αποθηκεύεται σε τοπικό δίσκο για τοπική επεξεργασία, σε USB flash drive, ώστε να είναι φορητό, ακόμη και να… ανταλλάσσεται ανάμεσα σε δύο φίλους μέσω e-mail! Από άποψη, δε, εμφάνισης και λειτουργικότητας δεν διαφέρει από τα τυπικά “μεγάλα” Wikis. Αποτέλεσμα;
Μέσω αυτού μπορείτε να φτιάξετε με λίγα κλικ τη δική σας Wikipedia, να την αφήσετε προσβάσιμη online και να συνεργάζεστε στην ανάπτυξή της με άλλους χρήστες, να την παίρνετε μαζί στις διακοπές σας για να την εμπλουτίζετε από ένα laptop κ.λπ. Πρόσθετη βοήθεια σε αυτό παρέχει η υπηρεσία Tiddlyspot, που αναλαμβάνει τόσο την απολύτως δωρεάν φιλοξενία του Tiddlywiki σας όσο και την εκ του μηδενός δημιουργία του από ένα σύνολο έτοιμων εκδοχών του, ώστε να μη χρειάζεται να το κατεβάσετε, να το διαμορφώσετε και να το ανεβάσετε οι ίδιοι σε αυτήν.
Βήμα 1
Επισκεφθείτε την υπηρεσία Tiddlyspot στη διεύθυνση http://www.tiddlyspot.com και εισαγάγετε το όνομα που θέλετε να έχει το Wiki σας, καθώς και έναν κωδικό που θα περιορίζει την πρόσβαση σε αυτό, ώστε να μην επεξεργάζεται και να μην αλλοιώνει ο οποιοσδήποτε τις καταχωρήσεις που θα έχετε κάνει εσείς σε αυτό. Προσέξτε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι Tiddlywikis για διαφορετικές ανάγκες – κάποια για οργάνωση χρόνου, άλλα για sites με παρουσιάσεις κ.λπ. Για αρχή, και μέχρι να εξοικειωθείτε με τον τρόπο λειτουργίας του, προτιμήστε το απλό και κλασικό “Standard” που αναγράφεται στη λίστα.
Βήμα 2
Μετά την παραπάνω κίνηση, το Tiddlywiki σας είναι έτοιμο, online, επεξεργάσιμο από εσάς που έχετε τον κωδικό του και προσβάσιμο από όποιον επισκεφθεί τη διεύθυνσή του. Όπως θα δείτε, αρχικά το Tiddlywiki σας θα έχει κάποιο περιεχόμενο, το οποίο οφείλουμε να σας παροτρύνουμε να διαβάσετε, αφού πρόκειται για συνοπτικές οδηγίες σχετικές με τον τρόπο χρησιμοποίησής του. Στη συνέχεια, έχετε τη δυνατότητα να διαγράψετε ό,τι υπάρχει ήδη και να αρχίσετε να προσθέτετε δικό σας περιεχόμενο, όπως κείμενο, εικόνες και links.
Βήμα 3
Κάντε κλικ στο link “Control panel”, στο κείμενο της παραγράφου “What now?”, δηλώστε στο παράθυρο που εμφανίζεται το όνομα του Wiki σας και τον κωδικό επεξεργασίας του και από τις επιλογές που παρουσιάζονται διαλέξτε αν θα μπορούν να το δουν όσοι το επισκεφθούν ή αν θα είναι κρυφό, ορατό μόνο σε όποιον έχει τον κωδικό πρόσβασης (επιλογή “Restrict access”), καθώς και αν θα αναφέρεται στους καταλόγους του Tiddlyspot (επιλογή “Allow public listing”). Από την ίδια σελίδα μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης σε αυτό, καθώς και να το διαγράψετε πληκτρολογώντας τη λέξη “Delete” στο σχετικό πλαίσιο στο κατώτερο τμήμα της σελίδας.
Βήμα 4
Ας δούμε πώς γίνεται η επεξεργασία του Tiddlywiki στην πράξη: οι καταχωρήσεις στο Tiddlywiki ονομάζονται Tiddlers και πάντα εμφανίζονται στην ίδια σελίδα – δηλαδή, δεν υπάρχουν κατηγορίες. Όταν το βελάκι του ποντικιού βρίσκεται πάνω από ένα Tiddler, στο πάνω δεξιά άκρο του εμφανίζονται κάποιες επιλογές που σχετίζονται με αυτό: οι Close, Close Others, Edit και More.
Η πρώτη “κλείνει” το συγκεκριμένο tiddler, η δεύτερη κλείνει όλα τα υπόλοιπα και “κρατά” το επιλεγμένο, η τρίτη επιτρέπει την επεξεργασία του και η τέταρτη εμφανίζει περισσότερες επιλογές, που όμως χαρακτηρίζονται “προχωρημένες” και μάλλον δεν χρειάζονται για την καθημερινή χρήση του.
Βήμα 5
Κάνοντας κλικ στο Edit ή διπλό κλικ μέσα σε ένα Tiddler μεταβαίνετε σε mode επεξεργασίας του. Αυτή δεν διαφέρει από μια απλή εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου, αλλά έχει ορισμένα πρόσθετα χαρακτηριστικά. Γράφοντας μια λέξη στα Aγγλικά με συνδυασμό πεζοκεφαλαίων ή εσωκλείοντάς τη σε διπλές αγκύλες, π.χ. “[[PC World]]”, αυτή μετατρέπεται σε σύνδεσμο προς ένα άλλο Tiddler. Με τη χρήση αγκυλών, όπως στο παράδειγμά μας, μπορείτε να μετατρέψετε και φράσεις σε συνδέσμους προς άλλα tiddlers.
Βήμα 6
Με ένα κλικ στο Done ή με συνδυασμό των Ctrl+Enter ολοκληρώνεται η επεξεργασία του Tiddler. Όπως θα δείτε, οι σύνδεσμοι που ορίσατε στο προηγούμενο βήμα θα απεικονίζονται όπως οι σύνδεσμοι σε οποιοδήποτε site. Ένα κλικ σε αυτούς παρουσιάζει τα αντίστοιχα Tiddlers – αν υπήρχαν, με το περιεχόμενό τους, αν όχι, ως κενά και, στην ουσία, ανύπαρκτα Tiddlers προς επεξεργασία. Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε να προσθέτετε περιεχόμενο και να αυξάνετε την ύλη του Tiddlywiki σας.
Βήμα 7
Αν αποφασίσετε να δημιουργήσετε ένα κεντρικό Index ή απλώς να αλλάξετε το Tiddler που θα εμφανίζεται όταν πρωτοεμφανίζεται το Tiddlywiki, κάντε κλικ στο “GettingStarted” (στο αριστερό τμήμα), στο DefaultTiddlers και από εκεί αλλάξτε το σύνδεσμο προς το Tiddler που θέλετε να εμφανίζεται στην αρχή. Από το ίδιο σημείο, επεξεργαζόμενοι το MainMenu, μπορείτε να προσθαφαιρέσετε στοιχεία στο κεντρικό μενού του Tiddlywiki.
Βήμα 8
Αν, τέλος, Θέλετε να αποθηκεύσετε στο δίσκο σας το Tiddlywiki σας για να το επεξεργάζεστε offline, κάντε κλικ στο “Download”, δεξιά, και διαλέξτε πού θέλετε να αποθηκευτεί. Ομοίως, επιλέξτε ότι θέλετε να το αποθηκεύσετε στο USB flash drive σας, εάν θέλετε να το έχετε μαζί σας. Αν, τέλος, το επεξεργάζεστε σε offline mode και θέλετε να ενημερώσετε την online εκδοχή του, απλώς διαλέξτε το “Upload” που θα έχει εμφανιστεί ακριβώς πάνω από το Download, στο ίδιο σημείο.