Το Google Doodle τιμά τον S.P.L. Sørensen, βιοχημικός που δημιούργησε την κλίμακα pH

Το Google Doodle τιμά τον S.P.L. Sørensen, βιοχημικός που δημιούργησε την κλίμακα pH

Το Google Doodle τιμά τον S.P.L. Sørensen, βιοχημικός που δημιούργησε την κλίμακα pH.

Το Doodle, το προσωρινό λογότυπο στην αρχική σελίδα της Google τιμά τα επιτεύγματα ενός σημαντικού ανθρώπου που δημιούργησε την κλίμακα μέτρησης pH – του Soren Peder Lauritz Sorensen.

Η κλίμακα pH, που συχνά αναφέρεται στο εισαγωγικό κεφάλαιο της Χημείας, χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της οξύτητας και της αλκαλικότητας μιας χημικής ουσίας. Η χημεία θα ήταν απρόσιτη και πιο πολύπλοκη χωρίς αυτήν την εφεύρεση, και ο Sorensen είναι αυτός που πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά γι’ αυτή την σημαντική ανακάλυψη.

Ο S.P.L. Sørensen γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1868 στο Havrebjerg της Δανίας. Ο Sorensen έγινε επικεφαλής του αναγνωρισμένου εργαστηρίου Carlsberg της Κοπεγχάγης το 1901. Το εργαστήριο Carlsberg δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή της ζυθοποιίας Carlsberg για να προωθήσει τις βιοχημικές γνώσεις σχετικά με τη ζυθοποιία. Ο S.P.L. Sørensen υπηρέτησε σε αυτό το εργαστήριο μέχρι το 1938.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο εργαστήριο Carlsberg μελέτησε επίσης τις επιδράσεις της συγκέντρωσης των ιόντων στις πρωτεΐνες, και επειδή η μελέτη της επίδρασης των ιόντων υδρογόνου ήταν εξίσου σημαντική, η Sorensen επινόησε την κλίμακα pH για να μετρήσει τη συγκέντρωση των ιόντων. Στο εργαστήριο τον βοήθησε και η δεύτερη σύζυγός του Margrethe Hoyrup Sorensen, η οποία ήταν επίσης επιστήμονας.

Μια κλίμακα pH μετρά τη συγκέντρωση των ιόντων υδρογόνου και τα ταξινομεί σε κλίμακα από 0 έως 14. Αυτή η τάξη της ουσίας καλείται ως το επίπεδο του ρΗ. Οι ουσίες με επίπεδο pH μικρότερο από 7 είναι όξινες και εκείνες με μεγαλύτερη από 7 είναι βασικές ή αλκαλικές. Το νερό είναι ουδέτερο, αφού έχει ένα επίπεδο pH 7. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ούτε όξινο ούτε βασικό.

Για να γιορτάσει τη συμβολή του Sorensen στην επιστήμη, η Google έχει βάλει σήμερα ένα διαδραστικό doodle στην αρχική της σελίδα, όπου μπορείτε να εξερευνήσετε το επίπεδο pH έξι στοιχείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας