ΑρχικήΛογισμικάΤο Microsoft Defender ταξινομεί το αβλαβές αρχείο κειμένου ως Trojan

Το Microsoft Defender ταξινομεί το αβλαβές αρχείο κειμένου ως Trojan

Το πρόγραμμα προστασίας από ιούς της Microsoft εντόπισε ως απειλή ένα απλό αρχείο κειμένου που περιείχε μια πρόταση έξι λέξεων και μάλιστα το κατάταξη στην κατηγορία Trojan.

Όπως συμβαίνει και με άλλα antivirus που σαρώνουν για ιούς, ο Defender μπορεί μερικές φορές να εμφανίζει περιστασιακά ψευδείς συναγερμούς.. Ο χρήστης του X με το ψευδώνυμο yappy ανάφερε πρόσφατα έναν περίεργο ψευδή συναγερμό από την προστασία από ιούς της Microsoft, η οποία είναι προεγκατεστημένη σε συστήματα Windows και στην πραγματικότητα υποτίθεται ότι εντοπίζει και προειδοποιεί για κακόβουλο λογισμικό.

Συγκεκριμένα, το Microsoft Defender αναγνώρισε ένα απλό αρχείο κειμένου με το περιεχόμενο “This content is no longer available.” (στα ελληνικά: “Αυτό το περιεχόμενο δεν είναι πλέον διαθέσιμο.”) ως Trojan:Win32/Casdet!rfn.

Μάλιστα το Neowin σχολίασε την κατάσταση σε ένα άρθρο του λέγοντας: “Το Microsoft Defender πιστεύει ότι δημιουργήσατε τον δικό σας ιό Windows”.

Άλλοι χρήστες του X επιβεβαίωσαν το σφάλμα, με έναν να αναφέρει ότι δεν μπορούσε καν να διαγράψει την ακίνδυνo txt χωρίς να απενεργοποιήσει πρώτα σε πραγματικό χρόνο την προστασία του Defender.

“Η ενέργεια δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί επιτυχώς, καθώς το αρχείο περιέχει έναν ιό ή ενδεχομένως ανεπιθύμητο λογισμικό”, αναφέρεται σε ένα μήνυμα σφάλματος που μοιράστηκε ο χρήστης κατά τη διάρκεια της προσπάθειας διαγραφής.

Μόνο το Microsoft Defender σήμανε συναγερμό

Σύμφωνα με τη Microsoft, το Trojan:Win32/Casdet!rfn είναι κακόβουλο λογισμικό “μπορεί “να εκτελέσει μια σειρά ενεργειών στον υπολογιστή σας κατά την κρίση ενός κακόβουλου χάκερ”. Η εταιρεία δεν παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά επισημαίνει το Microsoft Defender ως το πλέον κατάλληλο εργαλείο για τον εντοπισμό και την αφαίρεση κακόβουλου λογισμικού.

Όπως εξήγησε ο yappy σε μια άλλη ανάρτηση στο X, ο ψευδής συναγερμός φέρεται να προκλήθηκε από το γεγονός ότι κάποιος εισήγαγε ένα αρχείο κειμένου με το συγκεκριμένο περιεχόμενο στη βάση δεδομένων κακόβουλου λογισμικού της Microsoft. Φαίνεται όμως ότι η εταιρεία έχει πλέον επιλύσει το πρόβλημα – τουλάχιστον, κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής της συντακτικής ομάδας του Texnologia.Net, το σφάλμα δεν μπόρεσε να αναπαραχθεί.

Το Microsoft Defender φαίνεται να ήταν το μόνο λογισμικό προστασίας κατά των ιών που αναγνώρισε το εν λόγω αρχείο κειμένου ως απειλή.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166