Το οργανωμένο έγκλημα στη Νέα Ζηλανδία χρησιμοποιεί το Facebook για να πουλά αβοκάντο στην μαύρη αγορά.
Ένα κύμα εγκληματικότητας κλοπής αβοκάντο στη Νέα Ζηλανδία δημιούργησε μια μαύρη αγορά στο Facebook όπου οι κλέφτες εμπορεύονται αυτά τα άσχημα φρούτα τους πέρα από τα μάτια του νόμου.
Η παρούσα κίνηση μπορεί να φαίνεται περίεργη, ωστόσο το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο και διαπιστώθηκε πως οι συμμορίες το πράττουν σχεδόν ένα χρόνο. κυρίως τις νύχτες που υπάρχει μικρότερη κίνηση και βολεύει τους κακοποιούς να δρουν ανενόχλητα.
Βέβαια θα αναρωτιέστε γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από αυτό το φρούτο, ο λόγος είναι πολύ απλός, διότι οι ληστές που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις εκρηκτικές τιμές του αβοκάντο και τη ζήτηση σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα.
Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας αναγνώρισε τη μαζική κλοπή, η οποία έχει μολύνει το ανώτερο νησί του Βορρά από τον Ιούλιο. Ο λοχίας Τρεβόρ Μπράουν από το δυτικό κόλπο της Πλέντι είπε στο The Guardian πέρυσι ότι οι κλοπές έφτασαν να διαπράττονται μαζικά για να εξυπηρετήσουν τους εμπορικούς σκοπούς τους.
“Οι οπωροκηπευτές ήταν πολύ πιο προσεκτικοί εξαιτίας του περασμένου έτους”, δήλωσε ο Brown. Βλέπουμε χιλιάδες δολάρια φρούτωννα κλέβονται σε ένα μόνο χτύπημα και τα ανθρώπινα μέσα διαβίωσης καταστρέφονται και στην πραγματικότητα πλήττονται οι φτωχοί άνθρωποι. Δεν είναι σαν να κλέβουμε δυο μανταρίνια από το δέντρο του γείτονα μας, το παίρνουμε πολύ σοβαρά.
Κατά το παρελθόν έτος, η αστυνομία έχει κινηθεί για να σταματήσει την πώληση κλαπέντων αβοκάντο από πωλητές που μαστίζουν τα περιζήτητα φρούτα από τους πάγκους των οδών και τα τοπικά καταστήματα.
Σύμφωνα με τον Μπράουν, μερικοί από τους πιο αδυσώπητους ληστές αβοκάντο μετατόπισαν τα κλεμμένα αντικείμενα τους με τη βοήθεια ενός δεύτερου, πιο “αξιοσέβαστου” απατεώνα που περιστρέφεται ως ιδιοκτήτης οπωρώνα.
Εντούτοις, εν μέσω της συνεχιζόμενης καταστολής, οι πρόσφατες έρευνες οδήγησαν στην ανακάλυψη «αρκετών περιπτώσεων» των καταλόγων του Facebook που πωλούν αβοκάντο για άρση των οφθαλμών του νόμου.
“Οι εγκληματίες επιλέγουν να πωλούν την πραμάτεια τους μέσω του Facebook και κατ’ επέκταση μέσω των social media διότι τους παρέχεται η ικανότητα να ελίσσονται εύκολα. Για παράδειγμα θα ήταν δύσκολο κάποιος να οδηγά ένα αυτοκίνητο που έχει φορτωμένο αβοκάντο κυκλοφορώντας στους δρόμους ούτως ώστε να τα πουλήσειγια $50. Η αστυνομία θα τους συλλάμβανε ευκολότατα κατά αυτό τον τρόπο”, δήλωσε ο Jen Scoular, Διευθύνων Σύμβουλος CEO of New Zealand Avocado.
Τα αβοκάντο αντιπροσωπεύουν την τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγή φρέσκων φρούτων της Νέας Ζηλανδίας και η αξία της βιομηχανίας αυξήθηκε από NZ $ 70 εκατ. Το 2013 σε NZ $ 198 εκατ .το 2017
Ωστόσο, το επικερδές εξαγωγικό εμπόριο έχει αφήσει τους τοπικούς αγοραστές αβοκάντο σε αδράνεια και βρίσκονται σε απόγνωση.
Η περίοδος αβοκάντο της Νέας Ζηλανδίας πέφτει αποκλειστικά από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο, γεγονός που οδήγησε σε έξαρση των τιμών όταν πρόκειται να τα προμηθευτεί κάποιος εκτός εποχής.
Φέτος η τιμή ενός φρούτου για έναν κάτοικο της Νέας Ζηλανδίας έφτασε στο ύψος των NZ $7.50. Συγκριτικά, μπορείτε να πάρετε σήμερα ένα πακέτο τεσσάρων αβοκάντο από το Tesco (διαδικτυακό κατάστημα) στο Ηνωμένο Βασίλειο για £ 1,85, αν και οι τιμές σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας των φρούτων.