Ο κινεζικός όμιλος Bytedance θα πρέπει να τηρήσει τους αυστηρούς κανόνες του DMA στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλατφόρμα βίντεο Tiktok θεωρείται σημαντικό σημείο πρόσβασης για τους ευρωπαίους χρήστες και θα πρέπει να παίζει τίμια, χωρίς να παραβαίνει τους κανόνες που σχετίζονται με τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά, σύμφωνα με το δικαστήριο.
Ο διαχειριστής του Tiktok, Bytedance, υπέστη ήττα στο Δικαστήριο της ΕΕ. Στις 17 Ιουλίου 2024, οι δικαστές απέρριψαν την έφεση του κινεζικού κολοσσού για το καθεστώς που έχει εφαρμόσει ως Gatekeeper βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA).
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξηγεί την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δίκιο που κατηγόρησε την Bytedance και την θυγατρική της ως μια ισχυρή πλατφόρμα με επιρροή που οφείλει να συμμορφώνεται με του ειδικούς κανόνες της ΕΕ. Κατά της απόφασης αυτής μπορεί να ασκηθεί έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔΔ).
Από τις αρχές Μαρτίου 2024, οι εταιρείες οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανόνες του DMA. Σε περίπτωση παραβίασης, απειλούνται με αυστηρές κυρώσεις. Ο νόμος έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό στις ψηφιακές υπηρεσίες και να δώσει στους νέους ανταγωνιστές ίσες ευκαιρίες. Το DMA στοχεύει στη διάσπαση της κυριαρχίας της αγοράς από τους λεγόμενους “Gatekeepers”, στους οποίους περιλαμβάνονται αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Apple, η Amazon, η Microsoft, η Alphabet και η Meta.
Δικαστήριο: Σημαντικό σημείο πρόσβασης για τους χρήστες το Tiktok
Το Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε κυρίως το επιχείρημα της Bytedance ότι η παγκόσμια αξία της εταιρείας οφείλεται κυρίως στις δραστηριότητές της στην Κίνα και δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ΕΕ. Το Tiktok αποτελεί σημαντικό σημείο πρόσβασης για τους χρήστες, τόνισε το δικαστήριο.
Επιπλέον, η Bytedance υποστήριξε ότι η εταιρεία είναι ένας νέος παίκτης στην αγορά και ότι τα ανταγωνιστικά προϊόντα από το Facebook (Meta) ή την μητρική εταιρεία της Google, την Alphabet, την απειλούσαν άμεσα. Οι δικαστές δεν πείστηκαν: η Bytedance κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των χρηστών του Tiktok “πολύ γρήγορα και εκθετικά” και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα – με βάση τον αριθμό των χρηστών στην ΕΕ – έφτασε στο μισό μέγεθος του Facebook και του Instagram. Το Tiktok χρησιμοποιείται εντατικά, κυρίως από νεότερους χρήστες.
Πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Zalando, είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα προσβάλουν το νόμο. Η έφεση της Bytedance είναι μια από τις πρώτες που εξετάστηκαν στο Δικαστήριο της ΕΕ.