ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-seriesΤρέιλερ Megalopolis: Η τεχνητή νοημοσύνη ευθύνεται για τα ψεύτικα αποσπάσματα

Τρέιλερ Megalopolis: Η τεχνητή νοημοσύνη ευθύνεται για τα ψεύτικα αποσπάσματα

Μια πρόσφατη υπόθεση κινηματογραφικού μάρκετινγκ για την οποία σας μιλήσαμε πριν από μερικές μέρες έθεσε ηθικά ζητήματα σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Deadline, τα ψεύτικα αποσπάσματα που εμφανίστηκαν στο τρέιλερ της ταινίας “Megalopolis” του Francis Ford Coppola, το οποίο αποσύρθηκε πρόσφατα, δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη. Είχαμε πράγματι κάποιες υποψίες, αλλά τώρα τα τελευταία γεγονότα φαίνεται να το επιβεβαιώνουν.

Το περιστατικό οδήγησε όχι μόνο στην αφαίρεση του βίντεο, αλλά και στην απόλυση του Eddie Egan, του υπεύθυνου για το προωθητικό υλικό της ταινίας. Η Lionsgate, το στούντιο πίσω από το “Megalopolis”, επιβεβαίωσε ότι ούτε ο Egan ούτε το στούντιο σκόπευαν σκόπιμα να παραποιήσουν τις αναφορές των κριτικών προηγούμενων ταινιών του Coppola που παρουσιάζονται μέσα στο τρέιλερ ως αποσπάσματα, οι οποίες επί της ουσίας είναι ψεύτικες και κατασκευασμένες, παραπλανώντας έτσι το φιλοθέαμων κοινό.

Μεταξύ των αμφιλεγόμενων αποσπασμάτων, μερικά ισχυρίζονταν ότι οι κριτικοί είχαν χαρακτηρίσει τον “Νονό” ως “μια πρόχειρη, ατημέλητη και αυτάρεσκη ταινία”, ενώ το “Αποκάλυψη Τώρα” είχε χαρακτηριστεί ως “επική σαβούρα”. Αλλά ήταν πραγματικά έτσι;

Ανακαλύφθηκε πολύ γρήγορα ότι οι αρχικές κριτικές στις οποίες αποδίδονταν αυτά τα αποσπάσματα, όχι μόνο δεν περιείχαν τέτοιους ισχυρισμούς, αλλά συχνά ήταν στην πραγματικότητα επαινετικές για τις εν λόγω ταινίες.

Είναι προφανές ότι βρεθήκαμε μπροστά σε μια κλασική περίπτωση παραισθήσεων της τεχνητής νοημοσύνης, για τις οποίες δεν πραγματοποιήθηκε έλεγχος από τους αρμόδιους που ήταν υπεύθυνοι να το κάνουν.

Αυτό το περιστατικό εγείρει και πάλι ερωτήματα σχετικά με τη χρήση και την κατάχρηση αυτών των εργαλείων, υπογραμμίζοντας τους πιθανούς κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης από την τεχνολογία για τη δημιουργία περιεχομένου χωρίς επαρκή εποπτεία.

Η περίπτωση του “Megalopolis” θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως καμπανάκι κινδύνου όχι μόνο για τη κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά και για τη βιομηχανία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αναγκάζοντας τους να λειτουργούν με μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Εν τω μεταξύ, μένει να δούμε αν αυτό το αμφιλεγόμενο επεισόδιο θα μπορούσε να επηρεάσει τη δημόσια αντίληψη για το “Megalopolis”, μια ταινία που ήδη περιβάλλεται από μεγάλη προσδοκία δεδομένης της φήμης του θρυλικού σκηνοθέτη της.

Η πρόκληση για τη Lionsgate θα είναι να ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη του κοινού και να διασφαλίσει ότι η ταινία θα κριθεί για το υλικό της, πέρα από αυτό το περιστατικό.

Η εσφαλμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Η ανάπτυξη και η ευρεία χρήση αυτών των τεχνολογιών μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να προσφέρει νέες δυνατότητες στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο για παραπληροφόρηση και παραποίηση της πραγματικότητας.

Η εμπιστοσύνη του κοινού σε υλικά προώθησης, καθώς και σε κριτικές και απόψεις που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, εξαρτάται από τη διαφάνεια και την ακρίβεια των πληροφοριών που παρουσιάζονται. Όταν αυτά τα όρια παραβιάζονται, όπως στην περίπτωση του “Megalopolis”, η ζημιά δεν περιορίζεται μόνο στην ταινία αλλά επεκτείνεται και στη συνολική φήμη της βιομηχανίας.

Επιπλέον, το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για σαφείς ρυθμιστικές δομές και κατευθυντήριες γραμμές που θα ορίζουν πώς και πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στην παραγωγή περιεχομένου. Αν και οι δημιουργοί ταινιών και οι διαφημιστές ενδέχεται να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της δουλειάς τους, θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα για να αποφεύγονται οι παρερμηνείες και οι παραπλανητικές πρακτικές.

Το παράδειγμα του “Megalopolis” θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες συζητήσεις και, ενδεχομένως, στη δημιουργία προτύπων βέλτιστης πρακτικής που θα προστατεύουν τόσο τους δημιουργούς όσο και το κοινό από τέτοια αμφιλεγόμενα φαινόμενα στο μέλλον.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166