ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesTropico 4 (video game review)

Tropico 4 (video game review)

Ένα νησί της Καραϊβικής στα πόδια σας, να το διοικήσετε με σιδερένια γροθιά ή βελούδινο γάντι. Στήστε μια εισαγωγική ή εξαγωγική οικονομία βασισμένη στην αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία ή τον τουρισμό, φροντίστε τις ανάγκες των κατοίκων ώστε να έχουν περίθαλψη, τροφή, καλό βιοτικό επίπεδο και υψηλούς μισθούς ή απλά πνίξτε κάθε αντίσταση στο αίμα, συνταχτείτε με μια από τις μεγάλες δυνάμεις ή κινηθείτε ανάμεσά τους και αναμετρηθείτε με τα στοιχεία της φύσης. Το Tropico 4 είναι εδώ με τη γνωστή και αγαπημένη συνταγή του, αφήνοντας μας να γίνουμε μικροί τύρρανοι σε ένα νησί που θα μετατρέψουμε σε τροπικό παράδεισο ή τροπική κόλαση.

Με δεδομένο πάντως πως όλοι ξέρουν λίγο πολύ τι σημαίνει Tropico, αυτό που έχει σημασία είναι τι διαφορές υπάρχουν σε σχέση με τον προκάτοχό του. Οπτικά, οι αλλαγές είναι απειροελάχιστες πέρα από ένα μικρό επανασχεδιασμό των μενού, όπως για παράδειγμα το μενού κατασκευών που εμφανίζεται με δεξί κλικ και ένα συμμάζεμα των σταθερών μενού στην taskbar. Ίδια και απαράλλακτα κτίρια πέρα από τις αναμενόμενες προσθήκες, ίδια μοντέλα, ίδιο περιβάλλον και κίνηση κάμερας συνθέτουν ένα υπερβολικά γνώριμο σκηνικό.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι τα εφέ καιρού. Ο ουρανός συννεφιάζει, ξεσπούν καταιγίδες, ο ήλιος δύει και, ασφαλώς, υπάρχουν και τα εφέ καταστροφών όπως τσουνάμι, εκρήξεις ηφαιστείων και τυφώνες. Η μουσική από την άλλη είναι υποδεέστερη του καταπληκτικού soundtrack του Tropico 3. Απαρτίζεται από τα γνωστά latin μουσικά θέματα που μοιάζουν όμως κάπως κουρασμένα και ανέμπνευστα.

Στα του gameplay, ο πυρήνας παραμένει κι εδώ ίδιος αλλά με βελτιώσεις και προσθήκες. Το πρώτο πράγμα που πρόσεξε ο γράφων ήταν πως η συμπεριφορά των χτιστών και των οδηγών έχει βελτιωθεί σημαντικά. Οι πρώτοι πηγαίνουν πιο τακτικά και πιο γρήγορα στις δουλειές τους (τέρμα οι ατέλειωτες ώρες αναμονής μέχρι να δεήσει ένας εργάτης να πάει στο εργοτάξιο), ενώ οι δεύτεροι μεταφέρουν τις πρώτες ύλες και τα εμπορεύματα πιο γρήγορα και ορθολογικά (σπάνια θα μείνει εργοστάσιο χωρίς πρώτη ύλη, αν έχει παραχθεί). Αν η κατάσταση είναι υπερβολικά επείγουσα το κτίριο μπορεί να χτιστεί επιτόπου με την εντολή quick build, αλλά η χρέωση είναι η τιμή του κτιρίου επιπλέον.

Τα κτίρια και τα edicts είναι όλα διαθέσιμα από την πρώτη κιόλας αποστολή, με μόνο περιορισμό το να αγοραστούν τα σχέδια πληρώνοντας απλά ένα ποσό. Μερικά νέα κτίρια και παροχές είναι υπερωκεάνεια για πλούσιους τουρίστες, ανεμογεννήτριες, υπουργικό συμβούλιο που επιτρέπει τη χρήση των edicts και τελωνείο, για έλεγχο των τιμών των εμπορευμάτων.

Οι σημαντικότερες αλλαγές βρίσκονται στο διεθνές μέρος του παιχνιδιού. Αντί για δύο υπερδυνάμεις τώρα υπάρχουν πέντε διεθνείς συνασπισμοί: ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Ευρώπη, Κίνα και Μ. Ανατολή. Κάθε μία από αυτές εισάγει από το νησί του παίκτη κάποια εμπορεύματα σε μεγάλες ποσότητες και παράγει κάποια άλλα, τα οποία ο παίκτης μπορεί να εισάγει.

Η δυνατότητα των εισαγωγών καθιστά δυνατή τη λειτουργία βιομηχανιών ακόμα και όταν οι πρώτες ύλες δεν παράγονται στο νησί, κάτι που δίνει ακόμα μεγαλύτερες επιλογές. Οι διεθνείς σχέσεις καθορίζονται μέσα από παράγοντες όπως η συμπεριφορά του δικτάτορα απέναντι σε μερίδες των υπηκόων του, οι σχέσεις του με άλλη υπερδύναμη και αν ολοκληρώνει κάποιες υπό αποστολές.

Για παράδειγμα, οι κομμουνιστές είναι ικανοποιημένοι όταν υπάρχει επαρκής στέγαση και περίθαλψη, και ικανοποιημένοι κομμουνιστές σημαίνει και ικανοποιημένη Μητέρα Ρωσία, και ικανοποιημένη Μητέρα Ρωσία σημαίνει περισσότεροι Ρώσοι τουρίστες. Το campaign έχει γίνει πολύ πιο ενδιαφέρον μετά από μικρές, έξυπνες παρεμβάσεις.

Οι διαφορετικές παρατάξεις των πολιτών και οι ξένες δυνάμεις αναθέτουν προαιρετικές αποστολές στο Generalissimo τους, με ανταμοιβή μετρητά είτε για το νησί είτε για τον κρυφό λογαριασμό στην Ελβετία, βελτίωση των σχέσεων μαζί τους ή άλλο bonus. Εκτός αυτών οι στόχοι του κάθε σεναρίου εξελίσσονται μέσα από κλιμακωτά objectives. Σε μια από τις πρώιμες αποστολές, στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας τουριστικός παράδεισος.

Μετά από κάποια main και side quests προσαρμοσμένα στο πνεύμα της αποστολής, το τελικό objective ήταν να… συλλεχθούν ένα εκατομμύριο tweets στο Twitter από ικανοποιημένους τουρίστες. Κατασκευές μνημείων, επισκέψεις ξένων ηγετών και διαφημιστικές καμπάνιες αύξαναν το μετρητή, ενώ το άκρον άωτον ήταν η αποστολή μιας ποσότητας κρέατος SPAM (Zwan στα καθ’ ημάς) σε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη! Σίγουρα πολύ πιο ενδιαφέρον από το να μαζέψει ο παίκτης Χ χρήματα και Ψ εξαγωγές. Η δυσκολία είναι κλιμακωτή και προκύπτει κυρίως από αστάθμητους παράγοντες και μικρά προβλήματα που διαιωνίζονται.

Το κυρίως βάρος πέφτει στη διαχείριση των αναγκών των κατοίκων. Δεν έχουν αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές και γενικά είναι ανεκτικοί, μέχρις ενός σημείου όμως. Όταν οι ανάγκες τους χρονίσουν και ο πληθυσμός αυξάνεται γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διορθωθεί μια κατάσταση, και αυτό είναι το σημείο κλειδί: να μη διογκωθούν τα προβλήματα της αρχής. Οι μερίδες των πολιτών ικανοποιούνται σχετικά εύκολα, παρά τα αντικρουόμενα αιτήματά τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι παράγοντες που τις ενδιαφέρουν είναι τόσοι που σίγουρα μερικά αιτήματα θα μπορούν να καλυφθούν (πχ μέσω side missions), εξασφαλίζοντας την έστω και μερική ικανοποίησή τους. Το οικονομικό μοντέλο από την άλλη είναι παρόμοιο με αυτό του Tropico 3 και είναι αρκετά απλό. Το micromanagement είναι λίγο (σχεδόν στοιχειώδες) και η παραγωγή πολύ σταθερή ενώ οι εισαγωγές προσφέρουν λύσεις, οπότε ο παίκτης δε θα προβληματιστεί ιδιαίτερα με ένα σωστό σχεδιασμό. Πιο επίφοβη είναι μια οικονομία που βασίζεται στον τουρισμό, κυρίως επειδή οι επισκέπτες έρχονται σε άτακτα χρονικά διαστήματα και η συμπεριφορά τους είναι ευμετάβλητη.

Από εκεί και πέρα, ο Μεγάλος Δικτάτωρ θα κάνει όλα τα απολυταρχικά (ή και όχι) πράγματα που έκανε και παλιότερα: θα βγάλει λόγους εν όψει εκλογών, αν δει ότι τις χάνει θα τις καταργήσει, θα πολεμήσει αντάρτες, θα ενθουσιάσει τους υπηκόους του, θα φροντίσει τη διεθνή εικόνα του, θα χρησιμοποιήσει το στρατό και τη μυστική αστυνομία για να εξοντώσει επίφοβα πρόσωπα και θα έχει καλές σχέσεις με τις πολιτικές παρατάξεις. Έχει δρόμο ακόμα μέχρι να απολαμβάνει μοχίτο στο μπαλκόνι του…

Το Tropico 4 λοιπόν διατηρεί όλα τα στοιχεία που έκαναν τη σειρά τόσο επιτυχημένη και αγαπητή, κυρίως όμως έχει το χαρακτήρα πολιτικής σάτιρας. Περισσότερο από ποτέ, υπάρχουν καταστάσεις, ατάκες και επιλογές που μοιάζουν υπερβολικά -και εσκεμμένα- με αυτές πραγματικών γεγονότων και συνθηκών, δοσμένες με τη απαραίτητη δόση ποιοτικού χιούμορ και ειρωνείας. Από τις φράσεις πολιτικών, PR managers και κυβερνητών κατά το load μέχρι τα voice overs και τις περιγραφές, το παιχνίδι είναι γεμάτο από πικρές, αστείες αλήθειες.

Το campaign, τέλος, αποτελείται από ξεχωριστά σενάρια όπου ο παίκτης μεταφέρει τον ελβετικό λογαριασμό του από το ένα στο άλλο (γιατί όλοι πρέπει να φροντίσουν για τα γηρατειά τους) και μπορεί να παίξει είτε με έναν από τους υπάρχοντες κυβερνήτες ή δικτάτορες – από το Φιντέλ μέχρι τον Πινοτσέτ – ή να δημιουργήσει το δικό του. Αν αυτά δεν είναι αρκετά, υπάρχει το Sandbox mode και κυρίως οι Challenges που δημιουργούν άλλοι παίκτες και διατίθενται δωρεάν.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το Tropico 4 είναι ένα από τα καλύτερα management sims στην αγορά. Το μεγαλύτερο ελάττωμά του όμως είναι πως οι βελτιώσεις του δεν είναι αρκετές ώστε να το κάνουν να ξεχωρίσει σημαντικά από το Tropico 3. Εμφανισιακά είναι σχεδόν ταυτόσημο και οι μηχανισμοί έχουν υποστεί αρκετές βελτιώσεις αλλά δεν έχει εισαχθεί κάτι πραγματικά νέο. Αυτό που όντως διακρίνεται είναι ένα πιο ζωντανό και ενδιαφέρον gameplay, κυρίως λόγω του καλύτερου ρυθμού των αποστολών και της ποικιλίας των καθηκόντων και επιλογών του παίκτη.

Οι developers κινήθηκαν στα σίγουρα μονοπάτια που ήξεραν και σίγουρα θα ικανοποιήσουν τόσο τους φίλους της σειράς όσο και τους νεοεισερχόμενους (που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσουν τον τίτλο) αλλά όσοι περίμεναν να δουν κάτι πραγματικά διαφορετικό απλά δε θα το βρουν. Από την άλλη, αν δουλεύει μην το πειράζεις, απλά βγάλε ένα expansion με πειρατές σαν το Tropico 2…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166