ΑρχικήΨυχαγωγίαUnited States of Fail. Μακριά από το Αμέρικα

United States of Fail. Μακριά από το Αμέρικα

Σας αρέσει η τεχνολογία; Μακριά από το Αμέρικα. Οπότε ο τίτλος του παρόντος άρθρου «United States of Fail» προφανώς σας προϊδεάζει για πολλές γκάφες και παρατράγουδα που συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και σίγουρα θα εκπλήσσει και τον πιο ισορροπημένο αναγνώστη.

ΗΠΑ: Ένας τεχνολογικός παράδεισος με φθηνά gadgets και κορυφαίες υπηρεσίες. Ή μήπως όχι; Τι θα συναντήσετε αν αποφασίσετε κάποια στιγμή να μετακομίσετε εκεί; Είναι πράγματι όλα παραμυθένια ή μήπως υπάρχουν και παγίδες που δεν γνωρίζετε;

Χρεώσεις κινητών

Απεριόριστος χρόνος ομιλίας, μηνύματα και Internet στο δίκτυο της Verizon σημαίνουν 90 ευρώ το μήνα, συν 18,5% ο «φόρος επικοινωνιών», οπότε ξεπερνάμε τα 105 ευρώ. Αν θέλετε κι ένα καλό κινητό, ας πούμε, το HTC Incredible, θα πληρώσετε επιπλέον 150 ευρώ για συμβόλαιο δύο ετών, συν 25 ευρώ για την ενεργοποίηση. Πολλά δεν είναι;

Θα είµαστε µαζί για ελάχιστα λεπτά

Είναι πραγματικό βασανιστήριο να βλέπεις ταινία στα αμερικανικά συνδρομητικά κανάλια. Κάθε 10 λεπτά γίνεται break για διαφημίσεις και αρχίζει η παρέλαση με τα θαυματουργά χάπια αδυνατίσματος και τα άλλα «ναυάγια» του αμερικανικού καταναλωτισμού. Την επόμενη φορά που θα στραβώσετε με κάποιο ελληνικό κανάλι, θυμηθείτε: διαφημίσεις κάθε 10 λεπτά!

Μόνο ντόπιο χρήµα

Όποιο κι αν είναι το όριο της πιστωτικής σας κάρτας, στην Αμερική δεν «περνάνε» τα λεφτά σας. Αν δεν υπάρχουν στοιχεία για εσάς στις υπηρεσίες της εφορίας, δεν μπορείτε να κάνετε συμβόλαιο κινητού, δεν μπορείτε να έχετε συνδρομητική τηλεόραση και άρα πρέπει να καταφύγετε στις πανάκριβες λύσεις τύπου pay-as-you-go ή στην εξόφληση ολόκληρου του ποσού για μια υπηρεσία ορισμένου χρόνου.

Spotify; Όχι βέβαια!

Στην πολιτισμένη Ευρώπη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, αλλά οι ΗΠΑ αρνούνται πεισματικά να το υιοθετήσουν. Το διάσημο online jukebox επιτρέπεται μόνο για μια δοκιμαστική περίοδο δύο εβδομάδων και μετά πέφτει σιγή ασυρμάτου. Σύμφωνοι, ούτε εδώ στην Ελλάδα έχουμε Spotify, αλλά μιλάμε για την Αμερική, damn it!

Σουρεαλιστικοί λογαριασµοί

Πραγματική συνομιλία με υπάλληλο της εταιρείας AT&T: «Το Internet στοιχίζει 20 δολάρια το μήνα, αλλά στον λογαριασμό θα φαίνεται χρέωση 47,95. Μην ανησυχείτε, όμως, γιατί κάθε μήνα θα πιστώνονται στον λογαριασμό σας 28 δολάρια. Το modem είναι δωρεάν, αλλά θα χρεώνουμε 10 δολάρια το μήνα. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί τον τρίτο μήνα θα πιστώσουμε τον λογαριασμό σας με 100 δολάρια». Μήπως όλα αυτά σας έφεραν στο μυαλό τη δημιουργική λογιστική των ελληνικών κυβερνήσεων;

Στην πρίζα

Ας πούμε ότι έχετε ένα Xbox 360 και το πάτε στην Αμερική. Τέλεια! Μεταξύ άλλων, θα μπορείτε να κάνετε streaming από υπηρεσίες που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ή ακόμη και σε ολόκληρη την Ευρώπη! Μη βιάζεστε. Για αρχή, πρέπει να βάλετε το Xbox στην πρίζα. Με άλλα λόγια, πρέπει να πάρετε νέο καλώδιο που να μπαίνει στην πρίζα. Κατ’ επέκταση, πρέπει να ξαναχτίσετε από το μηδέν τον στόλο καλωδίων για όλες τις συσκευές σας.

Αντίο, ελληνικά ριαλιτι!

Η ελληνική τηλεόραση είναι γεμάτη σκουπίδια, τα οποία όμως είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, γιατί μας υπενθυμίζουν διαρκώς ότι το πηγάδι της βλακείας είναι απύθμενο, άρα εμείς είμαστε μια χαρά. Πώς θα δείτε ελληνική τηλεόραση στο Λος Άντζελες; Μια λύση είναι το Slingbox, αλλά θα χρειαστείτε κάποιον στην Ελλάδα να το έχει ανοικτό. Ακόμη κι έτσι, με τη διαφορά της ώρας δεν πρόκειται να πετύχετε ποτέ κάτι αξιόλογο.

GSM εναντίον CDMA

Η AT&T και η T-Mobile χρησιμοποιούν το δίκτυο GSM, το ίδιο που έχουμε κι εδώ. Η Verizon και η Sprint έχουν επιλέξει το CDMA. Έτσι, αν αγοράσετε ένα κινητό μέσω της AT&T, δεν μπορείτε μετά να το «μεταφέρετε» στη Verizon. Κι ας πούμε ότι μεταφέρετε στην Αμερική ένα πανάκριβο smartphone που πήρατε στην Ελλάδα. Θα χρειαστείτε περίπου 40 δολάρια για να το ξεκλειδώσετε και, φυσικά, δεν θα λειτουργεί σε Verizon και Sprint.

Πήξαµε στα Droid!

Το 2009, η Motorola ανακοίνωσε το Droid, ένα smartphone για το δίκτυο CDMA που λέγαμε πιο πάνω. Μετά ήρθαν τα Droid X και Droid 2. Ένα λεπτό όμως, έχει και η HTC συσκευές που λέγονται Droid! Μιλάμε για τα Droid Ennis και Droid Incredible. Πώς μπλεχτήκαμε έτσι; Είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα εδώ στην Ευρώπη, όπου η έκδοση του Motorola Droid λέγεται Milestone.

Τηλεόραση από το παρελθόν

Το HD κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα στην ελληνική τηλεόραση. Ακόμη και χωρίς υψηλή ανάλυση όμως, τα ελληνικά κανάλια είναι αξιοπρεπέστατα στο standard definition με το ψηφιακό σήμα της Digea. Δοκιμάστε να δείτε standard definition σε ένα μέσο αμερικανικό κανάλι. Είναι σαν να γύρισε η τηλεόραση πολλά χρόνια πίσω. Τα πάντα είναι θαμπά και «πιξελιασμένα». No thanks…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166