Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρει κανείς αρχεία torrents αλλά γιατί να παιδεύεστε και να ψάχνετε από site σε site, όταν η διαδικασία μπορεί να αυτοματοποιηθεί μέσω του Firefox; Για τις ανάγκες αυτού του how to χρησιμοποιούμε την Torrent Finder Toolbar.
Αυτά που ΔΕΝ θα πούμε μέσα από τα παρακάτω βήματα, και πρέπει να γνωρίζετε, είναι τα εξής:
BitTorrent Client
Τα αρχεία torrent δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν “όπως κατεβαίνουν από τον browser”. Σκεφθείτε πως αυτά είναι αρχεία “περιγραφών”, που “εξηγούν” σε ένα άλλο πρόγραμμα “τι να κατεβάσει και πού θα το βρει”. Το δεύτερο αυτό πρόγραμμα είναι ένας BitTorrent client – και θα πρέπει να υπάρχει στον υπολογιστή σας για να κατεβάσετε το τελικό αρχείο που σας ενδιαφέρει. Ο δημοφιλέστερος για τα Windows είναι το μTorrent. Κατεβάστε το, εγκαταστήστε το και μετά ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.
«Υγεία» των torrents
Τα torrents δεν είναι αρχεία που διαθέτει κάποιος στο Internet προς κατέβασμα, αλλά αρχεία που διαθέτουν ΠΟΛΛΟΙ χρήστες παράλληλα. Προσέξτε, όχι “ταυτόχρονα”: ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ. Αυτό θα πει πως ο καθένας τους μπορεί να μην έχει ΟΛΟ το αρχείο, αλλά μονάχα κομμάτια του. Αν ένα αρχείο αποτελείται από τρια μικρότερα κομμάτια, και υπάρχουν τρεις χρήστες, ο καθένας από τους οποίους διαθέτει ένα κομμάτι, θα μπορέσετε να το κατεβάσετε. Αν, όμως, υπάρχουν μόνο οι δυο, και έχουν ο καθένας από το 1/3 του αρχείου, θα μπορέσετε να κατεβάσετε μονάχα τα 2/3 του δίχως να ολοκληρωθεί ποτέ η μεταφορά. Αυτό συνηθίζεται να καλείται “υγεία” ενός torrent, Αγγλιστί: Health, και θα πρέπει να το προσέχετε πριν ξεκινήσετε το κατέβασμα ενός αρχείου – αλλιώς μάλλον θα μένετε μόνιμα με… μισά αρχεία!
Ταχύτητα μεταφοράς
Όπως προανέφερα, τα torrents διατίθενται από πολλούς χρήστες παράλληλα. Αυτοί που έχουν κάποια κομμάτια και τα δίνουν ελεύθερα σε όσους θέλουν να τα κατεβάσουν ονομάζονται Seeds ή Seeders (“σπόροι” ή “διαμοιραστές σπόρων”). Αυτοί που κατεβάζουν σαν… βδέλες και δεν δίνουν σε όποιον τους ζητά κομμάτια, ή που κατεβάζουν 500 κομμάτια και δίνουν μονάχα 1, καλούνται Leech ή Leechers (“βδέλες”).
Αν λοιπόν το αρχείο που θέλετε να κατεβάσετε έχει μπόλικους «από τους πρώτους» (Seeds), θα κατέβει σχετικά γρήγορα. Αν έχει περισσότερους από τους δεύτερους, μάλλον θα αργήσετε να το δείτε στο δίσκο σας. Και να θυμάστε: αφού το κατεβάσετε, αφήστε το για όσο μπορείτε, με τον BitTorrent client σας να τρέχει, χωρίς να το σβήσετε από το δίσκο, για να “δώσετε και εσείς κομμάτια” με τη σειρά σας. Μην γίνεστε… βδέλες!
Και τώρα… On with the show!
Ωστόσο πρέπει να υπογραμμιστεί ότι καλό είναι να αποφεύγεται τα αρχεία που προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα, κατά πρώτο λόγο γιατί είναι μία παράνομη μεθοδολογία, και κατά δεύτερο λόγο διότι είναι αρκετά πιθανό αυτά να περιέχουν αρκετά επικίνδυνους ιούς που όταν εγκατασταθούν στη συσκευή σας ενδεχομένως να προκαλέσουν τεράστια βλάβη στο λειτουργικό σύστημα, εν τούτοις το χειρότερο από όλα είναι ότι ανοίγετε την κερκόπορτα στους κυβερνοεγκληματίες μέσω του Back Door να σας κλέβουν ευαίσθητες πληροφορίες και να τις χρησιμοποιήσουν προφανώς για κακόβουλο σκοπό.
Επομένως με την μακρά εμπειρία που έχω πάνω στο χώρο της τεχνολογίας είμαι υποχρεωμένος να σας επισημάνω ότι είναι απαραίτητο να προσέχετε και να μην κατεβάζετε αρχεία που πιθανόν να σας βάλουν σε μπελάδες.