Waltz With Bashir (2008): Βαλς με τον Μπασίρ

Waltz With Bashir (2008): Βαλς με τον Μπασίρ

Σύνοψη ταινίας: Waltz With Bashir (2008)

  • Σκηνοθέτης: Ari Folman
  • Ηθοποιοί: Ari Folman, Ron Ben-Yishai, Ronny Dayag
  • Είδος: Animation, Δράμα
  • Έτος κυκλοφορίας: 2008
  • Ισραηλινής παραγωγής

Θετικά: Φοβερή σκηνοθεσία και τρομερή εξέλιξη της ιστορίας.

Αρνητικά: Κανένα, δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο αρνητικό στοιχείο που να χαλάει όλη την ατμόσφαιρα αυτού του καταπληκτικού έργου.

Η αξιολόγησή μας: 5/5 – Αριστούργημα.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο ελληνικός τίτλος της ταινίας είναι «Βαλς με τον Μπασίρ».

Είναι αξιοθαύμαστο το πως δουλεύει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Μνήμες που προκαλούν τύψεις και δεν αφήνουν κάποιον να συνεχίσει την ζωή του, μπλοκάρονται αυτόματα και χάνονται σε μυστικά ντουλάπια.

Ο Άρι ακούει ένα φίλο του να περιγράφει τον επαναλαμβανόμενο εφιάλτη του και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι για το όνειρο ευθύνονται οι εμπειρίες πολέμου που έλαβαν χώρα περίπου 20 χρόνια πριν. Τότε, εκείνη τη στιγμή, ο πρωταγωνιστής συνειδητοποιεί πως δεν θυμάται τίποτα απολύτως από την δική του θητεία.

Σε μια απόπειρα να ανακαλύψει το γεγονός που σφράγισε εκείνο το κενό κομμάτι μνήμης στο μυαλό του, επισκέπτεται παλιούς φίλους που υπηρέτησαν μαζί. Και τότε, οι μνήμες ξεπηδούν αναπάντεχα. Ενώνονται με τις ιστορίες των άλλων, συμπληρώνοντας το παζλ. Τι έγινε πραγματικά στην σφαγή της Βηρυτού;

Mια υπέροχη ταινία που καταπιάνεται με έξυπνο τρόπο με την φρίκη του πολέμου, δείχνοντας στον θεατή παράπλευρες απώλειες, ρημαγμένες πόλεις, αλλά και τις τύψεις που βασανίζουν τους δολοφόνους. Αμούστακα παιδιά που νόμισαν πως η μάχη ήταν μια εκδρομή και προχωρούσαν τραγουδώντας και βγάζοντας φωτογραφίες. Η τρομερή σιωπή του θανάτου, και μετά, οι θρήνοι των χαροκαμμένων μανάδων. Ποιος μπορεί να ξεπεράσει κάτι τέτοιο;

Μια Ισραηλινή ταινία με μια αρκετά αντικειμενική ματιά νομίζω.

Σε αυτό το σημείο είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω, βάσει της μακράς εμπειρίας που έχω στον τομέα των κινηματογραφικών ταινιών, πως είναι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταφέρεις μία τόσο ιδιάζουσα ιστορία από ένα άψυχο σενάριο σε μία πραγματική σκηνή, και μάλιστα να το πράξεις με τέτοιο τρόπο που να εκπλήσσεις ακόμη και τον ίδιο τον συγγραφέα που έγραψε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα.

Εν τω μεταξύ, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η ταινία αδικείται προφανώς γιατί τυγχάνει να είναι animation (κινουμένων σχεδίων), με αρνητική συνέπεια μία μεγάλη μερίδα κινηματογραφόφιλων να υποτιμά επιτηδευμένα ετούτο το είδος, διότι εκτιμούν πως απευθύνεται σε παιδικές ηλικίες, κάτι που αναμφίβολα είναι πέρα για πέρα λάθος, και σε περίπτωση που έχετε και εσείς την ίδια πεποίθηση, τότε σας συμβουλεύω να μη βγάλετε Βιαστικά συμπεράσματα εάν δεν παρακολουθήσετε πρώτα ολόκληρη την ταινία.

Ο λόγος που επιμένω να ισχυρίζομαι πως το Waltz With Bashir (2008) είναι αδιαμφισβήτητα ένα σπουδαίο φίλμ, οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως μαζί μου συμφωνουν αρκετοί γνωστοί και καταξιωμένοι κριτικοί κινηματογράφου που λένε το ίδιο πράγμα αλλά με διαφορετικά λόγια, δηλαδή ότι είναι ένα αριστούργημα.

Άλλωστε ετούτος ο ισχυρισμός αποδεικνύεται από τα βραβεία που έχει λάβει, όπως και από τις αρκετές υποψηφιότητες για βραβεία που είχε προταθεί σε διεθνές επίπεδο, πράγμα που σημαίνει εκ των πραγμάτων πως όντως έχει κάτι ιδιαίτερο να παρουσιάσει για να έχει γίνει τόσο μεγάλος ντόρος γύρω από το όνομα του Waltz With Bashir (2008).

Πάντως επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, αξίζει να σπαταλήσετε από το χρόνο σας 87 λεπτά για να δείτε το έργο, προκειμένου να κατανοήσετε πλήρως τα λεγόμενα μου.

Καλή θέαση αγαπητοί μου αναγνώστες.