Μια εσωτερική διαμάχη ταράζει τη Google με αποτέλεσμα να υπάρχει διχασμός μέσα στην εταιρεία DeepMind. Ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων έχει εκφράσει έντονη αντίθεση για τη χρήση της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης για στρατιωτικούς σκοπούς, αναδεικνύοντας της ηθικές διαφορές που υπάρχουν εντός του τεχνολογικού κολοσσού.
Στο επίκεντρο της διαφωνίας βρίσκεται το Project Nimbus, μια σύμβαση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα επιτρέψει τη Google να παρέχει στον ισραηλινό στρατό υπηρεσίες και εργαλεία βασισμένα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που αναπτύχθηκαν από την DeepMind. Αυτή η συνεργασία, που περιλαμβάνει και την Amazon, έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των εργαζομένων σχετικά με την ηθική και την ευθύνη της χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τον Μάιο, 200 εργαζόμενοι της DeepMind υπέγραψαν μια επιστολή εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις συμβάσεις της Google με στρατιωτικούς οργανισμούς. Η επιστολή, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο TIME, υπογραμμίζει πως οποιαδήποτε εμπλοκή με τη στρατιωτική βιομηχανία και την παραγωγή όπλων έρχεται σε αντίθεση με την αποστολή και τις δηλωμένες ηθικές αρχές της εταιρείας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν έλλειψη διαφάνειας από την πλευρά της Google σχετικά με το Project Nimbus, φοβούμενοι ότι υπάρχουν κρυφές ρήτρες που θα επέτρεπαν στην εταιρεία να παρέχει την τεχνολογία της για στρατιωτικούς σκοπούς. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τρεις μήνες, οι υπογράφοντες δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει «καμία σημαντική απάντηση από τη διοίκηση».
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με την πρόσφατη συγχώνευση της DeepMind με τη Google Brain, που οδήγησε σε απώλεια αυτονομίας της DeepMind. Τώρα, μετά το ζήτημα της διάσπασης ακολουθεί και ένα άλλο φλέγον πρόβλημα που σχετίζεται με την καταπάτηση της πολιτικής δεοντολογίας της Google, η οποία της επιτρέπει την ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών τεχνολογιών εφόσονν «τα οφέλη υπερτερούν σημαντικά των κινδύνων».
Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιος ή πως καθορίζει αυτή τη βαθμολογία κινδύνου εντός της εταιρείας.
Η Google, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι το Project Nimbus δεν προορίζεται για “στρατιωτικές εργασίες που αφορούν όπλα ή υπηρεσίες πληροφοριών”. Παρόλα αυτά, οι υπάλληλοι της DeepMind παραμένουν σκεπτικοί και ανήσυχοι σχετικά με το πως θα χρησιμοποιηθεί στην πραγματικότητα η τεχνολογία τους.
Σήμερα, είναι βέβαιο ότι μόνο το Ισραήλ και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχουν πρόσβαση στο λογισμικό Cloud της Google, στο οποίο είναι ενσωματωμένες τεχνολογίες βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Google δηλώνει ότι το λογισμικό δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς ή για την παραγωγή όπλων, αλλά οι εργαζόμενοι δεν έχουν τρόπο να επαληθεύσουν αυτές τις δηλώσεις.
Επί της ουσίας πρόκειται για μια σκληρή διαμάχη σχετικά με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, και τον ρόλο των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών που συνάπτουν στρατιωτικές συμβάσεις, χωρίς να υπολογίζουν τίποτα και κανέναν, αρκεί να κερδοσκοπήσουν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έναν ανοιχτό και διαφανή διάλογο σχετικά με αυτά τα κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της τεχνολογίας και της κοινωνίας.