ΑρχικήΨυχαγωγίαZύθος, η επιστροφή στα βασικά

Zύθος, η επιστροφή στα βασικά

Η σταδιακή άνοδος του ζύθου, ειδικά όπως αυτή αποτυπώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, φανερώνει ότι πλέον όλοι ασχολούνται με ένα κομμάτι της αγοράς που ακόμη έχει να πολλά να προσφέρει.

Αναμφίβολα, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών. Η σημαντική οικονομική ύφεση της χώρας μας το 2010 έφερε αναπάντεχα την μπίρα σε προνομιούχο θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα. Με την ιδιότητα του πιο φτηνού ποτού, η μπίρα κατάφερε να πατήσει πάνω στο έδαφος που αργά –πλην όμως σταθερά– προετοιμάστηκε τα προηγούμενα έτη και έτσι, μέσα στο 2010 και μέχρι σήμερα, ζει μια άνθηση που όμοιά της δεν είχε γνωρίσει ποτέ άλλοτε.

Τα δυο τελευταία χρόνια οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις εξόδους τους, κάτι που αντικατοπτρίζεται καθαρά στην αγορά του κρασιού ή του σκληρού ποτού. Από αυτές τις αλλαγές κερδισμένη, ή μάλλον λιγότερο ζημιωμένη, είναι η μπίρα. Η απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική που εξακολουθούν να έχουν τα εστιατόρια στα κρασιά σε συνδυασμό με τη στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερες επιλογές την έχουν ευνοήσει.

Ένας άλλος παράγοντας που έχει συντελέσει στη μικρότερη πτώση της μπίρας συγκριτικά με το κρασί είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν επενδύσει πολλά χρήματα σε διαφήμιση και καινούρια προϊόντα, ενώ σημαντικό ρόλο ακόμη έχουν παίξει και οι μικροζυθοποιίες που ιδρύονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και οι οποίες παράγουν μπίρες εξαιρετικής ποιότητας. Έτσι, δημιουργήθηκε μια νέα τάση προς τις ελληνικές τοπικές μπίρες, που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος σε σχέση με την προτίμηση προς τις εισαγόμενες.

Το αρχαιότερο ποτό

Η μπίρα απαντάται στην ιστορία κάθε χώρας η οποία παρήγαγε δημητριακά. Στους Σουμέριους οφείλουμε την ανακάλυψή της, ενώ οι πρώτες αναφορές για την παραγωγή της χρονολογούνται το 4000 π.Χ. Η ιστορία της μπίρας στην Ελλάδα ξεκινά από την εποχή του Οθωνα. Με τον ερχομό του στην Ελλάδα, έφερε μαζί του και τον προσωπικό του ζυθοποιό, τον Ιωάννη Φιξ, για να καλύψει τις ανάγκες της Αυλής και του ιδίου –μια και οι Βαυαροί είναι γνωστοί για την αδυναμία τους στην μπίρα. Ο ‘Οθωνας τον αντέμειψε για τις υπηρεσίες του παρέχοντάς του το προνόμιο της αποκλειστικής παραγωγής αλλά και διάθεσης της μπίρας σε όλη την Ελλάδα –προνόμιο που διατήρησε η οικογένεια Φιξ μέχρι και το 1963.

Την τελευταία δεκαετία έχουν δημιουργηθεί πολλές μικροζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες παράγουν εξαιρετικές μπίρες, κυρίως φρέσκες (απαστερίωτες), όπως οι Πειραϊκή, Septem, Craft, Ζέος.

Μπίρα και γαστρονομία

Υπάρχουν πολλές μπίρες που μπορούν να συνοδέψουν ακόμα και τα πιο «δύσκολα» gourmet πιάτα. Η πολυπλοκότητα και η φινέτσα που διαθέτουν ορισμένες από αυτές είναι αντίστοιχη ενός πολύ καλού κρασιού. Δεν είναι τυχαίο που μεγάλοι σεφ έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το συνδυασμό πιάτων με μπίρα, με αποκορύφωμα τoν Ferran Adrià. Αξίζει τον κόπο να πειραματιστείτε δοκιμάζοντας νέα είδη μπίρας, και αν αφεθείτε στη γεύση της, είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει εντελώς η εικόνα που έχετε σχηματίσει για αυτήν.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166