ΑρχικήΕιδήσειςΗ πόλη που είχε μόνο έναν νεκρό στους δρόμους

Η πόλη που είχε μόνο έναν νεκρό στους δρόμους

Η είδηση είναι εντυπωσιακή, όταν ζούμε σε μία χώρα που υποφέρει στους δρόμους και μετρά θύματα στην άσφαλτο. Όμως, τα επίσημα στοιχεία στο Όσλο, την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, είναι εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με αυτά, για πρώτη φορά, κανένα παιδί ηλικίας κάτω των 16 ετών δεν σκοτώθηκε στη Νορβηγία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, ενώ 110 ήταν οι νεκροί των τροχαίων σε όλη τη χώρα!

Σύμφωνα με στοιχεία της νορβηγικής δημόσιας διοίκησης για τους δρόμους τα τελευταία 50 χρόνια, ο αριθμός των θανάτων στους δρόμους στο Όσλο έχει μειωθεί δραστικά, από 41 θανάτους το 1975.

Η Νορβηγία έχει παρελθόν στην προσπάθεια μείωσης των τροχαίων, και είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 κατέγραψε το χαμηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη το 2017, περίπου 20 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Οι πιο επικίνδυνες χώρες στην ΕΕ για την οδική ασφάλεια είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, η οποία έχει κατά μέσο όρο πάνω από 90 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Το 2002, η νορβηγική κυβέρνηση εισήγαγε το «Vision Zero» ως μέρος του εθνικού σχεδίου μεταφορών για το 2018-2029.

Το όραμα «Zero» αποτελεί τη βάση για όλες τις εργασίες οδικής ασφάλειας στη Νορβηγία και αποσκοπεί στη δημιουργία συστήματος μεταφοράς, στο οποίο κανείς δεν θα σκοτώνεται ή θα τραυματίζεται σοβαρά στους δρόμους.

Η χώρα πέτυχε το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, μειώνοντας τη μέση ταχύτητα στους νορβηγικούς δρόμους και αυξάνοντας τον αριθμό των βαρέων οχημάτων με ενισχυμένη ασφάλεια στην αγορά.

Στο Όσλο, η διοίκηση εισήγαγε περιορισμούς στις ζώνες οδήγησης, ειδικά στο κέντρο της πόλης, και άρχισε να δημιουργεί καλά συνδεδεμένες διαδρομές ποδηλασίας, για να ενθαρρύνει τους πολίτες να μετακινούνται σε δύο τροχούς αντί σε τέσσερις.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Zathura: A Space Adventure (2005)

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166